Uit de kunst: Petra Kille

0
421

NUNSPEET – Bij het bezoeken van de kunstenaars voor deze rubriek wordt steeds duidelijker dat Nunspeet niet alleen een kunstenaarsdorp genoemd kan worden door de schilders uit de vorige eeuw of nog eerder, maar nog steeds zijn er veel mensen actief in de kunst. Onder hen ook Petra Kille. In haar atelier en de boerderij aan de Oosteinderweg zijn tal van mooie schilderwerken te zien. Petra kan een laatbloeier worden genoemd. Zij begon zo’n vijftien jaar geleden opnieuw met schilderen. Geboren in Amsterdam woonde zij tot haar 23e bij haar ouders. Ze werkte als receptioniste/telefoniste bij een bedrijf aan het Leidseplein. Met haar eerste man woonde ze jaren in Haarlem en omgeving.  Na een scheiding ontmoette zij makelaar Piet de Boer en streek neer in Nunspeet. Petra:,,Alleen was maar alleen en via internet hebben we elkaar ontmoet. Voor beiden was het een eerste keer om zo contact te zoeken en er ontstond een fijne klik. Vijftien jaar geleden zijn we getrouwd en wonen nu samen in de prachtige boerderij van Piet. 

Grote overstap

De overstap van Amsterdam en Haarlem naar Nunspeet was best een grote. Ik had van mijn leven niet kunnen denken ooit in Nunspeet te gaan wonen, maar we wonen hier met veel plezier samen. Voor mijn familie en vrienden was het een schok. Voor hen houdt Nederland zo ongeveer voorbij Utrecht op. Ik zou er spoedig spijt van krijgen. Ze dachten dat ik het hier niet uit zou houden, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan en als er liefde in het spel is kun je hoge drempels nemen. Gelukkig kregen ze geen gelijk en woon ik hier met Piet fijn samen. We hebben de boerderij verbouwd zodat het voor mij ook als een thuis zou voelen.

 Ik zocht in mijn nieuwe bestaan een mooie bezigheid en toen Piet mij vroeg wat ik voor mijn verjaardag wilde zei ik; doe maar een schildersezel. Het leek me wel leuk om weer te gaan schilderen. Ik kon vroeger wel aardig tekenen en na mijn scheiding heb ik ook lessen genomen in aquarelleren. Maar toen ik allen kwam te staan moest ik volop werken en was er weinig tijd meer om aan een hobby te besteden. In die tijd heb ik van alles gedaan, ben model geweest, heb modeshows gelopen en heb me beziggehouden met interieur ontwerpen. Daarvoor volgde ik een opleiding in Engeland. Alles wat ik toen deed ging goed. Nu denk ik had ik dat maar eerder gedaan. 

Waardevol advies

 Op advies van Piet ben ik naar de Vrije Academie gegaan en ben ik weer schilderlessen gaan nemen. Hij had me geen beter advies kunnen geven. Ik heb meerdere jaren lessen op de academie gevolgd en veel geleerd. Ik loop er nu nog wel eens binnen om even met docent Szerob te kletsen en bekenden te ontmoeten. Ik schilder hoofdzakelijk met olieverf. Ik vind het schilderen heerlijk om te doen. Als ik zo bezig ben vergeet ik alles”. Het werk van Petra is veel omvattend. Dat kan gaan van landschappen naar stillevens en van monumentale gebouwen tot dieren. Zo staan ondermeer mooie werken in haar atelier van kasteel Staverden, de Vispoort in Elburg en andere. Op de schildersezel prijkt nu een prachtig schilderij van een grote zwaan. Het atelier is gevestigd boven de garage waar Petra de beschikking heeft over een heel ruime zolder. Enkele keren nam zij deel aan de kunstroute en een aantal van haar schilderijen werden gekocht. Ook poseerde zij in het gemeentehuis in Elburg. In de garage heeft zij de mogelijkheid werken op te hangen om aan belangstellenden te tonen. Petra zal met plezier haar schilderijen laten zien. Ook in de woning hangen een aantal werken van haar hand. Maar ook hangt daar een schilderij gemaakt door haar vader. 

Dierbare herinnering

De oude schilderezel van haar vader heeft een apart plekje in haar atelier. Petra: ,,De ezel was bij mijn zus en die wilde hem wegdoen maar gelukkig vroeg ze of ik hem wilde. Ik ben er blij mee. Deze ezel stond bij ons is de huiskamer en vooral op zondag zat vader dan te schilderen. Zijn broer was kunstschilder en leefde er zelfs van door veel schilderijen onder een pseudoniem in Amerika te verkopen. Misschien zit het creatieve toch in de genen en heb ik dat meegekregen. Naast deze ezel staan er nog een paar in het atelier zodat ik hier af en toe ook nog samen met een paar gelijkgestemde vriendinnen kan schilderen. Je kunt dan elkaar wat helpen en is ook vaak heel gezellig”. 

Door AG. Foto’s Bram van de Biezen.