Uit de kunst: Coosje van der Velde

0
292

NUNSPEET – Voor sommige kunstenaars is het een lange weg om het te worden, maar als je het in de genen meekrijgt ligt dat anders. Dat geldt zeker voor Coosje van der Velde-de Kleine, sinds 1992 inwoner van Nunspeet. Geboren in Kampen groeide zij op in een schilders familie. Vader was huisschilder omdat er brood op de plank moest komen, maar daarnaast was hij ook verwoed kunstschilder. Coosje:,,Als klein meisje werd ik al besmet met het schildervirus. Vaak ging ik met mijn vader op pad en dan had hij steevast zijn schildersspullen bij zich en menig landschap in de omgeving van Kampen werd door hem op doek vastgelegd. Als je als meisje van vier met papa mee mag als hij schildert is dat natuurlijk een geweldige ervaring. Thuis in de schilders werkplaats hingen levensgrote decors voor de plaatselijke operette vereniging, die hij had geschilderd. Ook ik laat me in mijn werk graag inspireren door dans en toneel”. Er zijn in het atelier van Coosje dan ook meerdere mooie en sierlijke schilderijen van danseressen te bewonderen.

Creativiteit ontwikkelen

Tijdens mijn latere schoolopleiding tot kleuteronderwijzeres, namen tekenen en handenarbeid en belangrijke plaats in en droegen bij tot mijn creatieve ontwikkeling. Je kunt aanleg hebben meegekregen, maar dat moet je dan wel willen ontwikkelen. Zodra ons jongste kind naar de peuterspeelzaal ging, ben ik lessen gaan volgen in tekenen, schilderen en beeldhouwen. Dat vond plaats in Amersfoort en Baarn. Tot mijn grote verrassing vernam ik toen we in Nunspeet kwamen wonen, dat hier een Academie voor Beeldende Kunsten was gevestigd. Ik was dan ook meteen enthousiast en heb me daar aangemeld. Daar heb ik acht jaar intensief lessen gevolgd en dat met succes in 1999 afgesloten met een certificaat ,schilderen’. Ook hier was ,dans’ het onderwerp. Door in die jaren van meerdere docenten les te hebben gekregen heb ik me breed kunnen ontwikkelen. Ik raad dat ook iedereen aan om van meerdere docenten lessen te nemen omdat elke docent zijn eigen accenten legt”. 

Geen titels

Het werk van Coosje is zeer breed, maar zoals gezegd zijn dans en toneel haar grootste inspiratiebronnen. ,,Hierin kan ik grote diversiteit in emoties uitbeelden, aangezien ik zelf jaren gedanst heb en ook dansles heb gegeven. Daarnaast bevat mijn werk ook portretten van mens en dier en de natuur in al haar facetten. Al deze onderwerpen worden door mij met veel plezier op het doek vastgelegd. Daarbij maak ik gebruik van diverse materialen en technieken, waaronder aquarel, pastel en acryl. Soms gebruik ik voor mijn werk wel bestaande foto’s of afbeeldingen, maar daar geef ik dan een geheel eigen invulling aan. Daarnaast zijn het vaak onderwerpen die ik zie en die mij boeien. Dat kan dus heel breed zijn. Er zijn schilders die vaak één thema uitwerken maar ik schilder wat mij inspireert. Ook kunnen sommige schilders urenlang uitweiden over een schilderij dat ze gemaakt hebben. Dat kan ik niet, wat mij enthousiast maakt of me raakt probeer ik op doek te brengen. Ik geef mijn werken dan ook nooit een titel mee. Iedereen mag zelf bepalen wat hij of zij in het schilderij ziet. Vaak maak ik van eenzelfde thema enkele schilderijen om dan weer op iets anders over te stappen, dat houdt het boeiend. Leuk is het natuurlijk als mensen je werk zo waarderen dat men bereid is het te kopen, wat ook gebeurt. Daarnaast ontvang ik nu en dan een opdracht om iets bepaalds te schilderen”.  

Veel van haar werk op het doek is prachtig gebundeld in de fotoboekjes die door haar man Geert zijn samengesteld. Zo nu en dan timmert Coosje van der Velde ook aan de weg. Dat was al het geval toen ze nog in Kampen woonde. ,,Dat was heel bijzonder. Mijn vader leefde toen niet meer maar toen ik in de Stadsgehoorzaal exposeerde hingen daar ook enkele schilderijen van mijn vader. Fijn om die combinatie te hebben mogen zien. Ook in verzorgingstehuizen en andere gebouwen zijn werken van mij tentoongesteld. 

Tijdens ,Winterlicht’ werd één van mijn schilderijen in de etalage van schoenhandel Elferink in de Dorpsstraat bekroond. Ook in de galerie ,Kijk nou Kunst’ in de Sterrehof zijn meerdere werken van mij te zien geweest en jarenlang was heb ik deelgenomen aan de kunstroute. Dit jaar doe ik niet mee. Door corona heeft alles wat stilgelegen en je moet al vroeg in het jaar beslissen of je mee doet en daar was ik nog niet aan toe. Toen de Kijktuinen er nog waren heb ik daar ook meerdere keren deelgenomen aan schilderen en exposeren.  Nu zou ik graag iets doen met meerdere mensen op een locatie, dan hoef je niet zo veel te rijden en kun je van elkaar leren of elkaar inspireren. Ook het geven van workshops lijkt me leuk om te doen. Vooralsnog staat de zomer voor de deur en gaan we samen heerlijk met de camper op stap, daarna zien we wel weer verder”. 

Door AG. Foto’s Bram van de Biezen.