Uit de kunst: Nella Karreman

0
1354

’t HARDE – Komend vanuit het westen van het land vestigde Nella Karreman zich met haar man in 1979 in Elspeet. Dit vanwege zijn werk als psychiatrisch verpleegkundige op Veldwijk in Ermelo. Nella:,,Hoewel we dus import waren hebben we het in Elspeet prima naar ons zin gehad en altijd prima contact gehad met Elspeters en de buren. Later hebben we nog een aantal jaren in Nunspeet gewoond en daarna hebben we onze intrek genomen bij het Evangelisch Begeleidings Centrum ,de Schuilplaats’ In Oldebroek. Beiden vonden wij een stuk zingeving belangrijk en dat was de reden dat ook mijn man in dienst trad bij ,de Schuilplaats’. Zijn kennis en ervaring kwam in dit werk ook goed van pas. Te dicht op je werk te wonen is niet altijd prettig en zodoende zijn we verhuisd naar ons adres nu in ’t Harde. Mijn man heeft daar tot zijn pensioen gewerkt en zit nu in de gemeenteraad van Elburg voor de Christen Unie. Ik vond het na een bepaalde periode wel leuk om weer met kinderen te gaan werken (ik was kleuterleidster) en heb nog vijftien jaar op ,de Arend’ in Nunspeet gewerkt en ben nu sinds kort AOW-er.

Gecertificeerd

Dat betekent dus dat er meer tijd is voor de kunst. Ik had al jaren les gehad in kleien van Corrie van Maurik en ben daarna naar de Vrije Academie in Nunspeet gegaan voor de cursus beeldende vorming. Dan ben je naast klei ook met was bezig en kun je de beelden in brons laten gieten. Voor het halen van mijn certificaat had ik het thema gekozen ,,De herder in de geschiedenis en de kunst”. Al van kinds af had ik een zwak voor schapen. Mijn vader heeft ooit een schaap gered waar we voor gingen zorgen en dat heeft veel indruk op mij gemaakt. Toen we in Elspeet woonden gingen we dan ook geregeld met de kinderen naar de schaapskudde. Voor het werken met het thema leek het mij dan ook leuk om met een nog actieve herder in contact te komen en dus ontmoette ik Christien Mouw. Ik mocht met haar meewandelen en tussen de schapen zijn en gaf aan dat ik graag een beeld van klei wilde maken van haar. In die tijd werd haar man Cos ziek en daarop vroeg Christien of ik ook een beeld van Cos wilde maken. Dat is gebeurd aan de hand van een foto van hen beiden, wat tevens de laatste foto van hen samen was, want Cosy overleed vrij snel daarna. Dat is gerealiseerd en de bronzen beelden staan nu in het Historisch Museum in Elspeet. Voor het certificaat heb ik ook een kleine schaapskudde vervaardigd. Ik heb het contact met Christien als erg prettig ervaren en vind het verdrietig voor haar dat zij haar werk als herderin is kwijtgeraakt, het was haar leven. 

Kunst is voor mij de manier om me te kunnen uiten en mijn creativiteit vorm te geven. Dat heb ik altijd wel gehad ook toen de kinderen klein waren. En tijdens de jaren op ,de Arend’  heb ik handvaardigheid gegeven en konden de kinderen bij mij kleien en soms hele mooie werkstukken gemaakt. Na het behalen van mijn certificaat ben ik nog een poosje doorgegaan op de academie maar ben daarna toch gestopt. Ik ben nu wel betrokken bij de Kunstkring Nunspeet en het project ,Kijk nou kunst’, bij de ingang van winkelcentrum de Sterrehof. Hier ga ik vier middagen lesgeven, te beginnen op 28 oktober, aan mensen die met was beelden willen maken en in brons laten gieten. In januari kunnen we met de cursisten dan naar de gieterij in Friesland en zien hoe de beelden in brons gegoten worden. Belangstellenden voor de cursus kunnen ook later instromen. Opgave en info via de mail:nellakarreman@gmail.com of 06-42394657

Andere techniek

Naast het maken van beelden in brons is Nella Karreman zich ook gaan toeleggen op een andere techniek: het werken met schapenwol. Dat is een techniek afkomstig uit Denemarken, naaldvilten. Nella:,,Met deze techniek kun je dus beeldhouwen met wol. Daarmee heb ik diverse beelden gemaakt zoals de hertenkop aan de wand, maar ook een paar uilen en natuurlijk ook complete schapen. Ook alpacawol is eg geschikt om mee te werken, dat heeft vaak meer kleur. Eén van haar producten een ,schilderij’ met schapen van wol is in bezit van burgemeester Van de Weerd. Bij zijn kantoor staat een door Nella gemaakt schaap met lammetje, gekocht door de gemeente. Nella:,,Ik kreeg voor mijn werk veel complimenten en was verrast dat de gemeente dit wel wilde kopen. Het is vervaardigd van wol van een Elspeets schaap”. Voor ,Winterlicht’, dat dit jaar ook weer wordt georganiseerd in Nunspeet levert Nella ook kunstvoorwerpen aan voor een etalage. 

AG