Kamp Schoenen staat al 110 jaar voor kwaliteit

0
279

NUNSPEET- De foto van toen moet meer dan 35 jaar geleden gemaakt zijn. We zien vader Kamp met zijn zoon Gerard de camera inkijken. ,,Zo te zien was ik een jaar of 17/18. Ik werkte bij mijn vader in de winkel en studeerde ernaast voor schoenmaker. Ik ging daarvoor één dag in de week naar de opleiding in Zwolle. De keuze voor dat beroep heb ik zelf gemaakt. Ik ging als kind al in de schoenmakerij bij mijn oom en mijn vader meehelpen.’’ 

De opa van Gerard, Jan Kamp startte in 1913 zijn eigen maatschoenmakerij. Later is daar de schoenenwinkel bijgekomen. Van de elf kinderen die opa had, waren er twee die de zaak overnamen: Johan en Bertus, de vader van Gerard. Gerard: ,,Oom Johan ging in 1983 met pensioen en toen ben ik in de zaak gekomen. Niet alleen als schoenmaker, maar ook als verkoper. Nadat mijn vader in 1993 met pensioen ging, kon hij het niet laten om, als het druk was, mee te helpen. Op het laatst werd het wel steeds minder en in 2009 is hij overleden. Aan het samenwerken met mijn vader bewaar ik nog steeds goede herinneringen.’’

In de tijd die tussen de twee foto’s ligt is het één en ander veranderd in de winkel. Er waren twee verbouwingen, waarbij onder andere de winkel werd vergroot en de schoenmakerij naast de winkel werd gesitueerd. 

Volgend jaar bestaat Kamp Schoenen 110 jaar. ,,Schoenen zijn een mode artikel en daar spelen wij zo veel mogelijk op in. Momenteel zijn sneakers erg in. Die zijn natuurlijk gemakkelijk te combineren en lopen fantastisch,’’ zegt Gerard. Tijdens de corona periode gingen veel mensen wandelen en dat heeft Gerard geweten. ,,De verkoop van wandelschoenen is enorm gestegen en gaat nog steeds door.’’ Vandaar ook dat het assortiment wandelschoenen sterk gegroeid is. Volgens Gerard zijn er in de afgelopen decennia golven geweest waarin bepaalde soorten schoenen in de mode kwamen, daarna weer wegzakte om later weer terug te komen. Maar er is ook schoeisel wat eigenlijk al die jaren bijna onveranderd is gebleven bijvoorbeeld de dessertboots, dat zijn hoge boots met veters, de mocassin en de loafer, maar ook de lange laars. Kamp Schoenen verkoopt ze allemaal en nog veel meer!

Door Ank Herstel. Foto’s Bram & Maarten van de Biezen.