Het favoriete plekje van Leen van der Maas

0
2008

VIERHOUTEN – Voor het favoriete plekje hebben we deze keer afgesproken met Leen van der Maas. De meeste Nunspeters en Elspeters kennen Leen vooral als wethouder. De geboren Zeeuw kwam op zijn drieëntwintigste naar Elspeet en heeft daar nooit spijt van gehad. Het favoriete plekje van Leen van der Maas is de heide tussen Vierhouten en Elspeet en dan met name het stukje bij het fietspad tussen Het Frusselt en de Nunspeterweg. 

Oorspronkelijk was de heide een bosgebied. Na het kappen van de bomen gebruikten de boeren van Elspeet en omgeving het gebied eeuwenlang voor de schapenhouderij. Zo ontstond er een uitgestrekt heideveld. Het gebied kreeg na de Tweede Wereldoorlog een bestemming als militair oefenterrein. In 1995 werd het gebied afgestoten door defensie en sindsdien wordt het weer begraasd door schapenkuddes. Nu is het een populair wandelgebied voor toeristen die er van de prachtige vergezichten genieten.

Inmiddels zijn we naar een hoog punt in het golvende landschap gelopen en vertelt Leen waarom hij hier zo graag komt. “Het mooie van dit gebied voor mij is dat het zo open is. Als geboren en getogen Zeeuw vindt ik het prachtig om weids te kunnen zien’.

Dan zou je misschien denken met water erbij… Ik heb voor het favoriete plekje dan ook wel even getwijfeld tussen de waterwerken van Van Beuningen met de piramides die ik ook prachtig vind. Maar hier, de weidsheid en het feit dat je er heel makkelijk met de fiets kan komen. Ik fiets zelf regelmatig vanuit Elspeet de Vierhouterweg op en dan kan ik dit fietspad pakken naar de Nunspeterweg en weer terug. Dan heb je een prachtig ommetje van een kilometer of dertien en dan heb ik mijn fietstochtje ook weer te pakken. 

Het mooie is ook dat het hier een beetje on-nederlands lijkt. Het is heuvelachtig, glooiend, het zijn natuurlijk geen echte heuvels, maar voor mij als geboren Zeeuw die gewend was aan alleen maar het vlakke land. Zo’n landschap is voor mij gewoon prachtig, de weidsheid zonder de ‘beklemdheid’ van de bossen. Na een drukke werkdag, waar allerlei dingen aan de orde komen, kan ik hier dan ook heerlijk genieten. Op de fiets, maar ook door soms even op een hoge duin te gaan zitten en gewoon rustig rond te kijken. Je hoort de vogels fluiten en ziet mensen met honden wandelen. Het is wel zo dat ik hier weinig wild zie en ik denk dat dat komt omdat het te open is en het wild dan toch de beschutting van de bossen opzoekt. Wellicht als je heel vroeg ’s ochtends of laat in de avond hier komt dat je ze wel ziet, maar dat weet ik niet, dan ben ik hier nooit. Misschien mag je hier dan niet eens komen. Ik denk dat het na zonsondergang ook verboden terrein is, dus dat zal ik dan ook maar niet doen. Ik ben wethouder en ik moet toch eigenlijk wel een beetje de wet houden. 

De tijd van de bloeiende hei is natuurlijk helemaal bijzonder. een jaar geleden kwamen er in het NOS journaal ook beelden van dit deel van de hei voorbij. Toen bloeide het prachtig en was het hier nog mooier. Nu is het allemaal wat groen met dor gras, maar straks in augustus is het helemaal een prachtig gezicht om hier de uitgestrekte bloeiende heide te zien. Dan heb je nog meer het gevoel alsof je op een andere planeet bent aangekomen. Ik kan het dan ook iedereen aanbevelen om hier even tot rust te komen. We staan hier nu op een ochtend, het is prachtig weer en eigenlijk zie je heel weinig mensen. Dat is toch jammer, je zou zeggen, mensen kom op, pak de fiets of pak de benenwagen en ga de natuur in. Dat is de plek waar je coronaproof veilig kan lopen. Dat is in de buitenlucht natuurlijk sowieso, maar hier in de vrije natuur is dat absoluut een feit”. 

Op de vraag of er nog andere plekjes in de buurt zijn die hij kan aanbevelen antwoord Leen enthousiast: “Je hebt de Hoge Duvel, dat is een route tussen Elspeet en Apeldoorn. Dat gaat dwars door de bossen dus dat is niet zo open als hier. Ik weet niet waar de naam Duvel vandaan komt, misschien vanwege de vrij steile helling die je er moet beklimmen. Voor de fietsers is het dan ook altijd even aan ploeteren. Ik heb zelf een elektrische fiets dus dan word ik wel geholpen, maar zonder ondersteuning is het best een aardig klimmetje. Wat ik ook een mooie route vind is vanaf Elspeet richting Niersen, Vierhouten en weer terug. Over goede fietspaden dwars door de bossen. Er zijn natuurlijk wat mindere fietspaden en wat beter fietspaden, maar over het algemeen zijn de fietspaden in de gemeente Nunspeet voortreffelijk. Je ziet overdag dan ook volop fietsers en ik geef ze geen ongelijk. Het is ook absoluut goed toeven hier”.