Uit de kunst: Paula Collewijn

0
1185
Nunspeet - Paula Collewijn

Passie voor het tekenen en schilderen van de spiegels van de ziel van mens en dier

NUNSPEET – Ogen worden ook wel de spiegels van de ziel genoemd. Als je mens of dier in de ogen kijkt, is het mogelijk dat je de diepere lagen via de ogen kunt voelen. Ogen spreken de waarheid. Paula Collewijn heeft een passie voor het tekenen en schilderen van dieren, waarbij de ziel krachtig naar voren komt. Zij laat dieren, maar ook mensen spreken vanaf het werk dat ze maakt. Paula is volledig autodidact. ,,Als klein meisje ben ik begonnen met tekenen toen ik een paardenmagazine onder ogen kreeg. Ik voelde al een grote liefde voor paarden en ging ze steeds meer tekenen. Elke tekening die ik maakte was voor mij educatie. Vanaf jonge leeftijd ben ik langzaam begonnen om voor andere mensen tekeningen te maken, natuurlijk eerst in vrienden- en familiekring’’, lacht ze.  Wie het huidige werk van Paula ziet, kan zich niet voorstellen dat het beoefenen van deze hobby is uitgegroeid tot werk van een hoog professioneel niveau. ,,En toch is het op het moment een hobby,’’ zegt ze. ,,Maar wel één waarbij ik gepassioneerd de kennis van de kunsten wil vastleggen, waarbij ik de nadruk op bezieling leg, volledig vanuit mijn hart, mijn intuïtie. Ik voel dat het nodig is om dit uit te dragen.

Veel mensen leven minder vanuit hun hart, terwijl het hart datgene is wat ons verbindt. Ik voel het als mijn aandeel in de maatschappij om de nadruk er op te leggen wat dieren voor ons kunnen betekenen. Dieren leven in het nu, ze hebben geen dubbele agenda en ze kunnen helpen met dichter bij jezelf te komen. ,,Wanneer het hart het ziet, zien de ogen het ook”.

Paula’s huis hangt vol met haar eigen werk. Veel paarden, maar ook katten in alle soorten en maten zijn vertegenwoordigd. De technieken en stijlen die ze toepast zijn heel divers. Er hangen pasteltekeningen, houtskool- grafiettekeningen en olieverfschilderijen, veel werk in aardetinten, en een enkel werkstuk in bruin-wit sepia. Realistisch en meer expressief, en soms ook abstract. Zelfs bronzen beelden. Alle werken die er hangen en staan hebben één ding gemeen. De ziel, de spirit van het dier, is op elk werk bijna tastbaar, voor zover je dat van een ziel kunt zeggen. Hoe krijgt Paula dat voor elkaar? ,,Ik ga volkomen op mijn gevoel af. Ik voel dat er meer is dan de vorm waarin wij leven en als we ons daarmee verbinden doen we aanspraak op onze bron en vanuit deze energie werk ik. Het is ‘zijn’ en ‘doen’. Op het moment dat ik het wil gaan bevatten dan stroomt het niet. Het is een flow waar je niet bij na moet denken, maar doen. 

Alles is energie, ik leg mijzelf blokkades op, op het moment dat ik het wil begrijpen. De energie om de beelden in de wereld te laten spreken middels een kunstwerk komt vanuit mijn hart.’’ Paula heeft een duidelijke voorkeur voor het afbeelden van paarden. ,,Ja, dat klopt’’, zegt ze. ,,Een paard fascineert mij enorm door de kracht en het romantisch gracieuze die het heeft, maar ieder dier brengt je bij jezelf en kan je helpen in het nu  te leven, waar dieren puur in zijn. In mijn kunstwerken leg ik nadruk op het dier zelf en vind ik de achtergrond minder belangrijk.  Wel vind ik een harmonie daar in belangrijk, zonder dat het elkaar overheerst. Een mooie balans.’’ De werken, die er bijna griezelig levensecht uitzien, emotioneert sommige mensen. Paula: ,,Dat komt doordat ze een hartsverbinding voelen, sommige dingen zijn niet in woorden uit te leggen. Als ik geraakt word door mijn eigen werk, weet ik dat ik het goed heb gedaan. Door het wezen in het dier echt te zien, ontstaat er een vertrouwensband, waarbij je onvoorwaardelijk voelt dat alles goed is, zoals het is. Dat geeft rust en vertrouwen en respect voor al wat leeft. ’’ Paula is zo vaak als mogelijk bezig met haar passie, maar is daarbij uiteraard afhankelijk van daglicht. ,, Het is mijn passie, het zit in mij, ik ben het,’’ zegt ze. Paula stelt haar schilderijen regelmatig ter beschikking aan  diverse competities, maar heeft ook een groot aantal werken gemaakt voor, onder andere, Prinses Beatrix, wiens paard Benito ze portretteerde. Dierenarts Dr. Pol, Eckhart Tolle, Rico Verhoeven, Waylon, Dog Whisperer Cesar Millan, Bruce Springsteen en Little Steven ( Sopranos en E-street band) mochten zich ook verheugen in het genereuze aanbod van Paula om een werk voor ze te maken. Ook Martien Meiland heeft zijn eigen portret, gemaakt door Paula. Werken die zonder uitzondering in grote dank zijn aanvaard. Wie het werk van Paula wil zien kan terecht op haar website www.paula-collewijn.nl. Daar is in de toekomst ook informatie te vinden over exposities. 

Passie

Het Latijnse woord ‘passio’, waar het woord passie vandaan komt, betekent hartstocht. Een passie is dus iets wat je met heel je hart doet. Dat kan een hobby zijn zoals fotograferen, schilderen, zeilen of wandelen, maar het kan net zo goed zijn dat je baan je passie is of je zorg voor het milieu. Het volgen van je passie geeft voldoening en laat je hart sneller kloppen. Lezers die in de Veluwse Courant over hun passie willen vertellen kunnen een berichtje sturen.

Door Ank Herstel
Uit de Veluwse Courant van juni 2021