24 uur met Hondenuitlaatservice De Rakkers

0
156

NUNSPEET – ,,Afhankelijk van wat er op mijn agenda staat, sta ik om zeven uur, half acht op,’’ begint Kimmy. Sinds kort heeft zij zich officieel met haar Hondenuitlaatservice De Rakkers bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. ,,Maar ik heb al jarenlang ervaring met het uitlaten van honden, hoor,’’ zegt ze. ,,Ik werkte voorheen ook bij een hondenuitlaatservice, maar ik ben verhuisd en daarom leek het me een goed idee om hier voor mezelf te beginnen. Eigenlijk wilde ik al eerder beginnen, maar het leek me dat tijdens de corona periode veel mensen thuis werkten en dus zelf hun hond konden uitlaten.’’ Nu veel mensen weer ‘gewoon’ aan het werk zijn is het een prettig idee dat de thuiszittende hond door een betrouwbaar persoon wordt uitgelaten en heerlijk kan spelen en ravotten in het bos,  daarna moe en voldaan thuis zit. Kimmy: ,,Van te voren maak ik een route die zo kort mogelijk is, zodat de honden niet onnodig lang in de bus hoeven te zitten. De bus is van alle hondengemakken voorzien, zoals antislipmatten een luchtventilator en de honden kunnen veilig vast gezet worden. Ik heb bewust niet voor benches gekozen zodat ze zich niet opgesloten voelen in een donker hok. Doorgaans vertrek ik rond kwart voor negen en haal ik de honden één voor één op bij hun huisadres. Sommige bewoners zijn thuis als ik hun hond ophaal, maar meestal heb ik een sleutel van het huis waar de hond woont.’’ Een sleutel van je huis afgeven is nogal wat. Kimmy vindt het uitermate belangrijk dat hier goede afspraken over worden gemaakt. Zo sluit zij met iedereen een zogenaamd ‘sleutelcontract’ af. ,,Hierin staat onder andere dat je veilig met andermans huissleutel moet omgaan,’’ licht ze toe. Kimmy kan maximaal acht honden in haar bus kwijt.

Op dit moment bestaat de roedel uit zes honden in formaten die uiteenlopen van Berner Senner & labrador honden tot aan Chihuahua’s toe. Kimmy: ,,Ik rijd met ze naar een plek in Elburg, Nunspeet of Doornspijk, waar ze veilig kunnen loslopen. Dan ga ik zeker tot een uur of elf, twaalf met ze wandelen en dan gaan we weer terug, waarna ik ze weer moe en voldaan thuis breng. Uiteraard heb ik altijd drinkwater bij me, maar ik bezoek ook graag een plek waar een plas is. Als ze dat van eigenaar mogen, kunnen ze dan lekker zwemmen.’’ Als zich een nieuwe eigenaar van een hond bij Kimmy meldt voor een aanvraag, gaat ze eerst op bezoek voor een intake gesprek. ,,Ik vertel iets over mezelf en wil de hond leren kennen. De hond moet sociaal zijn en ik vindt rust in de roedel belangrijk,’’ zegt ze. Eénmaal in de natuur mogen de honden zo veel mogelijk loslopen. Voor Kimmy is het geen enkel probleem om de honden bij elkaar te houden. ,,Ik ben de roedelleider en als je ze roept dan komen ze. Meestal blijven ze in de roedel ook bij elkaar, het zijn op zeker moment natuurlijk ook vriendjes van elkaar, maar als ik merk dat een hond niet luistert, gaat ie aan de lijn.’’ Volgens Kimmy kleven er geen nadelen aan haar beroep. ,,Ik ben lekker in de natuur en als hondenmens en paardenmens geniet ik daar enorm van. Als het een beetje regent vind ik dat helemaal niet erg. Dan is het juist lekker rustig in het bos. En als het echt hondenweer is, ga ik gewoon op een later tijdstip, want je wilt de honden toch ook niet in gevaar brengen.’’  De clientèle van Kimmy bestaat niet alleen uit mensen die overdag werken, maar er zijn ook mensen die slecht ter been zijn, of door een breuk tijdelijk niet kunnen lopen. Kimmy: ,,Soms zijn mensen niet in staat om hun hond heerlijk te laten rennen en dan bellen ze mij.’’ Na de lange wandeling levert ze de honden tussen elf en twaalf uur weer thuis af, want rond een uur of één moet Kimmy naar haar tweede baan. ,,Ik heb momenteel alleen nog maar een ochtendroedel onder mijn hoede en dat brengt niet voldoende op om mijn vaste lasten te kunnen betalen. Ik hoop in de toekomst meer roedels te kunnen uitlaten. Tot die tijd werk ik tot een uur of negen ‘s avonds in de horeca, waarna ik veel te laat naar bed ga,’’ lacht ze. In haar vrije tijd wordt het paardenmeisje in Kimmy wakker. ,,Ik heb een verzorgpaard en vind het heerlijk om paard te rijden, vooral in de bossen of om te ‘horseboarden’.

Kimmy laat een filmpje zien waarop ze te paard te zien is, terwijl iemand anders op een soort surfplank door het gras door het paard wordt voortgetrokken. Horseboarden is een sport die in Nederland nog niet zo bekend is. De sport komt vanuit Engeland en is daar wat meer bekender. Kimmy: ,,Er zijn wel wedstrijden van en shows op evenementen om de sport wat meer bekendheid te geven. Waar ik ook aan mee heb gedaan,  Ik doe af en toe mee met de trainingen bij Horseboardingholland, Nu ik net ben begonnen met mijn eigen bedrijf en daar druk mee ben hoop ik in de toekomst weer mee te kunnen doen aan wedstrijden. Geef mij maar honden en paarden!’’ www.uitlaatservicederakkers.nl 

We komen mensen zoals de wijkagent, dominee, verloskundige of huisarts vaak maar korte tijd in ons leven tegen. In deze nieuwe serie willen we niet alleen een aantal openbare beroepen belichten, maar ook de mens achter het beroep. Meedoen? Stuur een mail naar redactie@develuwsecourant.nl

Door Ank Herstel, foto’s Bram van de Biezen & eigen foto.