Uit de kunst: Gerri Raap

0
995

NUNSPEET – Een breiende, hakende en bordurende moeder, die dat heel graag deed, zou daar het begin liggen van Gerri Raap als kunstenares? Het is geen onlogische gedachte. Gerri Raap:, Samen met mijn zus gingen wij ook doen waar onze moeder zo veel plezier aan beleefde.  Maar op een gegeven moment kreeg ik heel sterk de behoefte om niet alleen maar patronen te volgen, maar zelf dingen te gaan ontwerpen. We woonden na ons huwelijk aanvankelijk in Vinkeveen in zijn later naar Ermelo verhuisd. In die tijd heb ik in Speuld cursussen spinnen en weven gevolgd van Riek Holdijk. Zij was een weefster die wol verfde met natuurlijke materialen met synthetische verf, daar heb ik heel veel van geleerd. Daarna ben ik lid geworden van een werkgroep voor vormgeving in textiel. Daar heb ik geleerd om allerlei materialen te onderzoeken en dus ook papier. We kregen dan de opdracht om met een stuk papier allerlei proefjes te doen; verfrommelen, plooien, snijden nat maken enzovoort. Ook werkten we met was, kaarsvet, verf, schoensmeer en meer, dus vervreemden, zoals dat heet. 

Het werken met papier is uiteindelijk mijn passie geworden. Met dat als basis zijn er met toevoeging van andere materialen tal van mogelijkheden voor het vervaardigen van kunst. In 1989 heb ik voor het eerst geëxposeerd in het gemeentehuis in Ermelo en een jaar later in de oude bibliotheek in Nunspeet. In Ermelo had ik volop ruimte waar ik heel actief met mijn hobby/kunst bezig kon zijn. Ik heb me aangesloten bij de kunstgroep ,Kunstlijn 98’, een groep van negen dames die eens per maand bij elkaar kwam om elkaar op de hoogte te houden van exposities en elkaars kunstwerken kritisch te bekijken. Met deze groep zijn we een keer vijf dagen naar Texel geweest om aan de waddenkant bij het water bezig te zijn”. 

Sinds 1992 is Gerri voor zichzelf begonnen. Wie nu de vele kunstvoorwerpen in haar atelier ziet zal zich verbazen over de vele prachtige en sierlijke resultaten. Ze kan daarbij gebruik maken van veel en bijzondere papiersoorten, afkomstig uit Japan, (daar heb ik gezien hoe ze papier maakten), Peking, Bangkok, New York enzovoort. Dit door de verre reizen die ze kon maken dankzij het werk van haar man Bert, die tot zijn pensioen gezagvoerder was bij de KLM.  Op die reizen was ze ook in de gelegenheid om prachtige inspirerende tentoonstellingen te bezoeken. Ook deze ervaringen hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de prachtige kunstwerken die Gerri door de jaren heen heeft vervaardigd. Gerri:,,Ik werk op een geheel eigen wijze met de meest uiteenlopende materialen. De laatste jaren houd ik mij bezig met papier, karton en plastic, waarbij ook hulpmiddelen als perspex, hout en metaal worden gebruikt. Daarbij verwerk ik in mijn objecten zowel een veelheid aan bestaande papiersoorten als door mijzelf geschept papier. Tevens wordt golfkarton onder handen genomen. Mijn inspiratiebronnen zijn structuren en ritmes in de architectuur en ook in het dagelijks leven. Typerend in mijn werk zijn dan ook vaak de herhalingen. Soms ga ik daarbij uit van een ontwerp, maar ook laat ik me graag leiden door het materiaal. Kunst zit altijd in mijn hoofd en ik barst van de ideeën. Inspirerende kunstenaars voor mij zijn: Jan Schoonhoven, Piet Stockmans, Nel Linssen, Andy Goldworthy en Tone Vigeland”. 

Gerri Raap laat haar werken graag aan het publiek zien. In 2013 exposeerde zij in de Veluvine tijdens een overzichtstentoonstelling en ook gaat zij enkele keren per jaar als gastexposant naar verschillende plekken in het land. Voor haar is het een grote eer om volgend jaar twee keer te mogen exposeren met Victor Majdandzic (90 jaar) in Putten en Wijhe.  (Majdandsic exposeert internationaal). ,,Ik had al wel eerder met hem geëxposeerd maar was toch verbaasd dat hij als groot kunstenaar mij uitkoos. Hij was complimenteus over mijn werk en dat deed me erg goed”. 

Zij neemt ook graag deel aan de Noord-West-Veluwe Kunstroute. Dat deed zij al tijdens haar verblijf in Ermelo en blijft dat ook graag doen nu ze sinds 2016 in Nunspeet woont. De ruimte in en rond haar woning aan dr. Schutlaan leent zich uitstekend om daar haar werk aan het kunstminnend publiek te tonen. Ook drie andere kunstenaars zullen hier hun werk tonen tijdens de kunstroute 2021. De kunstroute staat dit jaar gepland voor het eerste weekend in september. Gerri:,,Door corona heeft dit natuurlijk vorig jaar niet plaatsgevonden, maar dit jaar hopen we er toch weer een succes van te maken. Naast het tonen van veel van mijn kunstwerk verkoop ik tijdens deze kunstroute en andere kunstmarkten ook door mijzelf gemaakte kaarten en sieraden voor een goed doel. 

Nu we in Nunspeet wonen heb ik me ook aangesloten bij de Kunstkring Nunspeet en zit ik in de werkgroep ,Kijk nou kunst’, die gebruik maakt van de ruimtes bij de ingang van de Sterrehof. Hierbij kan men gebruik maken van mijn ervaringen die ik heb opgedaan bij de Stichting Ermelose Kunstenaars (StEK). Daar help ik ook altijd met het inrichten van kunstruimtes.  Deze ruimtes bij de Sterrehof om kunst te tonen zijn onlangs geopend door wethouder Mark van de Bunte en moeten kunst voor het ,gewone’ publiek toegankelijker maken”. Meer zien van het werk van Gerri Raap kan via www.gerriraap.nl. 

Uit de serie ‘Uit de Kunst’ van de Veluwse Courant
AG