Passie voor muziek in de breedste zin van het woord

0
1282

NUNSPEET – Muziek is Erik Stotijn, in het dagelijks leven directeur van het Noord-Veluws Museum, met de paplepel ingegoten. Stotijn:  ,,Mijn vader, Louis Stotijn, was solofagottist en dirigent van het Haagse Residentie Orkest. Mijn twee oudere broers Ruud en Peter, speelden bij de orkesten van de Nederlandse Omroep en het Residentie Orkest. Jammer genoeg hebben we vanwege het leeftijdsverschil nooit samen gemusiceerd.’’ 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in het beroepsleven van Stotijn muziek een rode draad is. Na de middelbare school studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in zijn geboorteplaats Den Haag, met als hoofdvakken piano en schoolmuziek. Stotijn werkte 25 jaar als West Coast Big Band pianist. ,,Ik bewaar goede herinneringen aan mijn deelname in 1983 aan het North Sea Jazz Festival, waar sterren als Greetje Kauffeld en Rita Reys optraden, dat is voor mij nog steeds een mijlpaal’’, zegt hij. In zijn werkzame leven was Stotijn gedurende tien jaar hoofd van de afdeling verkoop instrumenten bij Albersen Muziek, maar in 1985 gooide hij het roer om en startte zijn eigen concertmanagement bureau onder de naam ‘Stotijn Music Events’. In die hoedanigheid organiseerde hij in 1987 een concert voor Astor Piazzolla en zijn Quinteto Tango Nuevo, voor Stotijn een onvergetelijke gebeurtenis. Astor Piazzolla kreeg grote bekendheid door de vertolking van zijn nummer Adios Nonino door Carel Kraayenhof tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk van Willem Alexander en Maxima.

In oktober 2013 werd Stotijn benoemd tot directeur van het Noord Veluws Museum. Stotijn: ,,Ik ben in 2017 verhuisd van Zwolle naar Nunspeet en luisterde daar altijd naar het programma ‘Uitgezocht klassiek’ dat Anne de Vries uit Vierhouten presenteerde. Het geval wil dat ik in mijn vroegere woonplaatsen Den Haag en Zwolle bij de lokale omroep altijd klassieke, en jazzprogramma’s heb gepresenteerd. Ik ben bij programmaleider Marcel Bonte langsgegaan en heb hem te kennen gegeven dat ik beschikbaar was om bij Radio Nunspeet  te komen presenteren. En toen Anne de Vries na 20 jaar stopte heb ik het van hem overgenomen.’’ Vanaf 2018 presenteert Stotijn bij Radio Nunspeet het programma ‘Fermate’. ,,Ik werk met thema’s zoals de seizoenen, diverse instrumenten, de zangstem, opera en operette en probeer een breed scala aan licht klassieke muzieksoorten te laten horen. Uiteraard is rond Pasen ‘passie’ het onderwerp en rond Nieuwjaar laat ik graag de muziek van Strauss horen die veelal tijdens het Nieuwjaarsconcert in Wenen ten uitvoer wordt gebracht. Ik werk in mijn programma niet met verzoeknummers, tenzij ik iemand interview die daar speciaal om vraagt. De clou is dat ik 30 jaar radio ervaring heb en een goede kennis van klassieke muziek, maar het luisterplezier is mijn drijfveer’’, vertelt hij. 

Vorig jaar stuurde Stotijn een van zijn favoriete muziekstukken in voor de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4. Stotijn: ,,Ik bracht de prachtige compositie ‘Kadish’ van Maurice Ravel in, uitgevoerd door mijn nicht, mezzo-sopraan Christanne Stotijn. Die compositie raakt me diep door de bijzondere sfeer van het werk, de tekst van het Hebreeuwse gebed en de fraaie stem van Christianne. Op mijn inzending, wat een fragment was uit mijn radioprogramma ‘Fermate’, kreeg ik een zeer lovende reactie van de NPO Radio 4 redactie. Ik ontving de uitnodiging om het populaire programma ‘Een Goedemorgen met……..’, dat op de zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur wordt uitgezonden,  een keer samen te stellen en te presenteren. Dat was voor mij de kers op de taart. Er was wel een wachtlijst van een half jaar, maar op zaterdag 3 juli j.l. was het zover. Voor de opnamen van het twee uur durende programma heb ik me goed voorbereid. Ik had carte blanche met betrekking tot mijn muziekkeuze. In twee uur en een kwartier tijd stond het programma er strak erop. Om het Noord-Veluws museum en de gemeente Nunspeet onder de aandacht te brengen, legde ik in mijn presentatie de link tussen de kleurrijke variant van de het Hollands impressionisme en het muziekstuk Miroirs, waarin de Franse impressionist Maurice Ravel een breed kleurenpalet laat horen. Daarnaast vertelde ik iets over de Stotijn dynastie, waar ik uit stam. Ik had een grammofoonplaat meegenomen, waarop mijn oudoom Jaap en zijn zoon Haakon Stotijn het Arioso – Andantino cantabile – van het concert voor twee hobo’s en orkest speelden. Dit stuk was in 1935 door de Nederlandse componist Alexander Voormolen, speciaal voor hen gecomponeerd. En uiteraard kreeg mijn persoonlijke ontmoeting met Astor Piazzolla ook een muzikaal vervolg.’’

Voor Radio Nunspeet is het te kostbaar om luisteronderzoeken te doen, maar bij NPO Radio 4 kan dat wel. Een ‘Goedemorgen met…’ is één van de meest populaire programma’s op Radio 4 en trekt gemiddeld 150.000 luisteraars.

Stotijn kreeg na de uitzending ongelofelijk veel reacties uit de regio. Wellicht is dit optreden een opstap naar de nationale radio. Vooralsnog blijft Stotijn met heel veel plezier en passie ‘Fermate’ op Radio Nunspeet presenteren. Elke woensdag tussen 22.00 en 23.00 uur is ‘Fermate’ bij Radio Nunspeet te beluisteren en op zondag tussen 08.00 en 09.00 wordt het herhaald. Stotijn: ,,Ik vind het leuk als mensen reageren en sta altijd open voor suggesties van de luisteraar. Die kunnen gemaild worden naar info@rtvnunspeet.nl.’’ 

Door Ank Herstel
Uit de serie ‘Passie’ uit de Veluwse Courant van september 2021

Passie

Het Latijnse woord ‘passio’, waar het woord passie vandaan komt, betekent hartstocht. Een passie is dus iets wat je met heel je hart doet. Dat kan een hobby zijn zoals fotograferen, schilderen, zeilen of wandelen, maar het kan net zo goed zijn dat je baan je passie is of je zorg voor het milieu. Het volgen van je passie geeft voldoening en laat je hart sneller kloppen. Lezers die in de Veluwse Courant over hun passie willen vertellen kunnen een berichtje sturen naar redactie@develuwsecourant.nl