Jurian Mensink verzamelt jukeboxen

0
232

NUNSPEET – ,,Om maar met de deur in huis te vallen ,ik heb niks met computers’, ik heb er zelfs geen’’ aldus Jurian Mensink. Hij is dus duidelijk niet aangestoken door het werk van vader Hennie met zijn computerzaak, al is diens helpende hand bij zijn hobby welkom. Het spelen als kind met oude autootjes is uitgegroeid tot een hang naar nostalgie. Jurian:,,Ik was nooit een volger, maar had in veel dingen een eigen smaak. Dat was al op de basisschool en ging door op de middelbare school. Zo droeg ik al vroeg puntschoenen en dachten sommigen wel, wat is die gek aan het doen’. Ik deed graag mijn eigen ding, op stap met een metaaldetector, dingetjes lassen en zo meer. Lassen deed ik zelfs al op de basisschool en liet mijn vader het mezelf uitzoeken hoe alles werkte. Dat is altijd een goede insteek gebleven. Ik probeerde altijd al alles uit en liep met technieklessen al vooruit. Op een gegeven moment zag ik een platenspeler en dacht die moet ik ook hebben. Ik was onder de indruk van de techniek ervan. 

Rock en Roll

Daarmee is ook de oude muziek bij mij binnengekomen en met name de rock en roll muziek. Ik werd gegrepen door die sfeer uit die tijd met zangers als Elvis, Buddy Holly en anderen. Ik had een vriendin die een rock en roll dansschool had en zo rolde ik erin. Ik nam rock en roll danslessen in Amsterdam, daar leefde de rock en roll scene meer en heb je meer diversiteit aan mensen. Het is een beperkte groep liefhebbers en die kom je dan ook vaker tegen. Ik heb er veel plezier aan beleefd, maar nu door de coronacrisis is het even stil. Ik wil er wel weer aan beginnen of misschien boogie woogy, dat heeft wat meer tempo”.  

Al eerder werd Jurian getipt over een Rock en Round de jukebox beurs in Rosmalen in de Autotron, verwijzend naar het nummer Rock en Round the klock. Jurian:,, Een geweldige wereld met een scala aan jukeboxen, flipperkasten, dansers en meer. Er ging een wereld voor me open. De eerste jukebox die mijn vader-ook geïnteresseerd- en ik aanschaften was een Rock Ola 477. Moeder Ingrid vond een jukebox ook wel leuk maar deze vond ze minder mooi als meubel om in de kamer te zetten, maar liet zich overtuigen. Wel moest er eerst veel aan gesleuteld worden, want hij liep niet perfect. Daar was de hulp van vader Hennie zeer welkom, hij heeft veel kennis van elektra.

Zo zijn we samen aan het klussen gegaan. Na deze eerste jukebox kwamen er meer en gingen we singels sparen, want er moest natuurlijk wel muziek uit komen. Dat leidde soms wel tot onenigheid tussen ons want ik had een andere smaak dan mijn vader. Zo is mijn favoriete nummer San Fransisco van Scott Mckenzie die moest als eerste worden gedraaid, daarna was vader aan de beurt met ondermeer Nana Mouskouri. Maar nu is de muziek wel redelijk verdeeld naar smaken. Geweldig om ook met vrienden rond de jukebox naar oude muziek te luisteren, oude muziek vinden velen toch best mooi”.

Uitbreiding collectie

Omdat moeder Ingrid een andere jukebox in de kamer wilde hebben zijn Jurian en Hennie op zoek gegaan. Het werd een gerestaureerde Ami K200. Die bevatte zoveel techniek dat die restauratie hun pet te boven zou gaan. Zo breidde de collectie zich langzaam uit en nu staan er in de hobbyruimte zo’n tien jukeboxen. Daarvan is ééntje afkomstig uit Amsterdam en moest vanuit een kelder met sjorbanden naar boven gebracht worden. Dat was een zeer zwaar karwei, want de apparaten zijn vaak nauwelijks te tillen. Jurian:,,Samen met vader Hennie repareren we de jukeboxen, we hebben er nog drie onder handen, je begint steeds meer interesse te krijgen en te genieten van deze nostalgische muziekapparaten. Als de jukebox goed loopt en perfect draait kunnen ze aan liefhebbers worden verkocht. Sinds kort hebben we op facebook deze mogelijkheid geboden onder de naam Jukebox Memories”.

De verzameling bleef niet bij jukeboxen alleen. Inmiddels staan er in de hobbyruimte ook al een dertigtal oude radio’s. Hennie Mensink:,,Als je houdt van cultuur, oud en mechanisch hoort de radio daarbij. Ook die gaan we repareren. Enerzijds om te hebben, maar ook om te leren, uitstraling van oud. Mensen herkennen de radio’s van vroeger thuis of bij opa en oma. Aan de liefhebbers worden deze radio’s ook verkocht. Er is nog altijd veel belangstelling voor.

De hang naar oud bij Jurian is nog verder uitgebreid met een old timer Volkswagenbus. ,,Waarom weet ik niet, maar mijn droom is altijd geweest een oude Volkswagenbus te hebben en te repareren. Ik vind het heerlijk om hier in mijn vrijetijd mee bezig te zijn en te zien hoe je van iets ouds toch weer iets heel moois kunt maken. Waar andere jongeren liever een mooie strakke wagen hebben geef ik dus de voorkeur aan deze nostalgische Volkswagenbus. Daarmee terugkomend op het begin, ik ben dus geen volger, maar doe graag mijn eigen ding”.  

AG

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here