Jannie verlangt naar een baby (3)

0
182

Jannie kleedt zich weer aan en gaat bij het bureau zitten.
“Achteraf viel het onderzoek mij best wel mee. Leuk dat ik mee kon kijken”, zegt ze.
“Ah gelukkig, het gaat per slot om jou. Nu weten we in ieder geval waarom jij nog niet in verwachting geraakt bent. Er mankeert waarschijnlijk verder niks aan jullie, maar door die kleine opening in jouw hymen, maagdenvlies, heeft er nog geen conceptie kunnen plaatsvinden.”

“Nu heb ik toch nog een paar vragen daarover”, zegt ze.
“Ga je gang, vraag maar”.
“Hoe zit dat nou met dat hymen of maagdenvlies? Is dat bij mij dan zo bijzonder?”
“Het maagdenvlies varieert per vrouw. Over het maagdenvlies gaan soms de wildste verhalen de ronde: bij een eerste gemeenschap zou dat vlies gebroken moeten worden.
Dat zou pijn moeten doen en een nare ervaring zijn.
Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
En in sommige culturen wordt er speciaal op gelet of bij de eerste huwelijksnacht het maagdenvlies nog wel intact was en of er dan bloed in bed gevonden wordt na de eerste keer. Dat zou dan aan moeten tonen dat een vrouw als maagd het huwelijk in gegaan is.
Het gaat soms zo ver dat er rode vloeistof gebruikt wordt om dit aan te tonen.
Voor zover ik weet gebeurt dat hier niet zo extreem.

Mijn ervaring is dat er vaak geen groot of sterk maagdenvlies aanwezig is, soms is er een randje, maar meestal is dat geen belemmering voor een conceptie.”
“Dus bij mij is dat wel abnormaal?” vraagt ze.
“Abnormaal, ja wat is abnormaal? Bij jou is het wel bijzonder. Ik denk dat ik het abnormaal zou noemen als er bijv. geen introïtus bij je aanwezig zou zijn, maar zoals bij jou komt wel vaker voor alleen zie ik dat niet dagelijks. Variaties van de vulva zie ik wel veel vaker”.

“Je zei al dat die vulva van mij er normaal uit ziet; persoonlijk vind ik het er apart uitzien met die lapjes”, zegt ze.
“Die van jou ziet er volstrekt normaal uit”, zeg ik. “Maar ook de schaamlippen kunnen per vrouw in vorm en omvang erg verschillen. En er kan ook een links-rechts-verschil zijn.
Sommige vrouwen hebben last van de binnenste labia [labia minora] bij bijv. paardrijden omdat ze zo lang zijn. En dan wil ze die laten verkleinen. Dat kan ik best begrijpen en dan verwijs ik ze naar die gynaecoloog. Heb je verder nog vragen, Jannie?”
“Nee hoor en dank voor je uitleg”, zegt ze.

“Graag gedaan. Straks, na het spreekuur zal ik je verwijzen naar de gynaecoloog naar wie ik vrouwen met klachten van de vulva verwijs en van wie ik weet dat zij je serieus neemt, oké?”

Jannie wordt geopereerd en na een poosje zie ik haar weer.
Opgetogen vertelt ze dat ze in verwachting is en dat het goed was dat ze bij me gekomen is en dat we samen gekeken hebben.

John en Carolien Polderman – Götte, huisartsen te Elspeet.