Het favoriete plekje van Kees Smit

0
137

ELSPEET – Voor het favoriete plekje hebben we deze keer afgesproken met Kees Smit. Kees is in Elspeet bekend als ‘één van de melkboer’. Lang was hij werkzaam als beroepsmilitair en werd onder andere uitgezonden naar Afghanistan. Na jarenlang met veel plezier muziek gemaakt te hebben bij het Elspeet Fanfarekorps doet hij dat tegenwoordig bij het Elspeets Mannenensemble. ‘Met muziek kom je binnen bij mensen, ik geniet daarvan’. Daarnaast is Kees fractielid van de Christenunie. Als geboren en getogen Elspeter wil hij in de gemeenteraad graag iets betekenen voor zijn dorp. In de gemeenteraad houdt Kees zich vooral bezig met ruimte en wonen. ‘Maar ik merk dat de Elspeters mij voor van alles en nog wat weten te vinden. En dat is ook precies de bedoeling’, vertelt Kees.

Vanuit Kees zijn huis aan de Staverdenseweg trekken we een stukje de bossen in waar we een paar van de favoriete plekjes bezoeken. Het favoriete plekje van Kees omvat meer dan één specifieke plaats. Fietsen langs de rand van Elspeet maakt dan ook het hele gebied tot zijn favoriete plekje.

We vragen Kees waarom hij gekozen heeft voor dit, of eigenlijk, deze mooie plekjes. “Ik vond het een hele lastige om verschillende redenen. Allereerst ben ik een Elspeter en in Elspeet zijn heel veel mooie plekjes. Daarnaast kom ik een beetje achterin de rij dus er zijn al veel veel Elspeters mij voor gegaan. Ik heb dan ook niet per se één specifiek plekje, maar juist verschillende favoriete plekjes. Met de fiets die plekjes in Elspeet opzoeken dat ik voor mij het mooiste wat er is. 

“Als ik dan aan het fietsen ben en ik heb het over mooie plaatjes die Elspeet te bieden heeft dan stel ik me eigenlijk het volgende voor; het is een mooie zomerse zondagavond en je pakt de fiets voor een rondje langs de rand van Elspeet. Dan zie je, afhankelijk van de rijrichting die je hebt, aan de rechterkant een geweldig mooi natuurgebied met bossen en heidevelden. Er is echt van alles te zien. Aan de andere kant heb je prachtige doorkijkjes naar het dorp Elspeet. Je ziet dan op de achtergrond de kerktoren. Mooie doorkijkjes, mooie huizen en schitterend om te zien. Een echt boerendorp, het boerse raakt er wel een beetje van af, maar als je het wil zien zijn er nog zeker veel sporen van te zien. Daarnaast als ik toch op de fiets zit en ik fiets wat verder buiten Elspeet dan kom ik ook graag in het prachtige Staverden. Ook vanwege de bossen zoals we ze hier in het Elspeterbosch zien en je die daar ook hebt. Natuurlijk staat er het mooie kasteel en het is dan ook een lust om daar te zijn, een zakje pinda’s mee, heerlijk!”

Als we een stukje verder fietsen komen we langs de Kril. “Dit was vroeger de vuilstortplaats waar we heel veel aanhangertjes en vuilniszakken naartoe hebben gebracht en dat ligt hier voor een deel ook nog wel onder de grond, maar je kan uiteindelijk zien wat er voor terug komt als je de natuur de tijd geeft. Dat is gewoon een stukje nieuwe natuur waar we trots op kunnen zijn. Ook weer zo’n mooi klein stukje Elspeet wat we kennen van vroeger en toen anders was en waar we dit voor terug krijgen.

Zoals de meeste mensen wel weten ben ik een geboren en getogen Elspeter. Ik woon aan de Staverdenseweg en daar heb ik achter het huis een soort buitenkeukentje. Ik hou ervan om oude spulletjes die je eigenlijk normaal op de zolder neergooit omdat ze niet meer passen in het interieur daar op te hangen en af en toe eens terug te gaan, te mijmeren in de geschiedenis over mijn opa, oma, vader, moeder, de kinderen en kleinkinderen. Ook dat vind ik gewoon heel mooi en is ook één van mijn favoriete plekjes”.

Uit de serie ‘Het favoriete plekje van…’ in de Veluwse Courant.