Galerie in de buitenlucht

0
91

‘We wonen hier in een paradijs’

ERMELO- Het is niet iedereen gegeven om een galerie in de eigen tuin te hebben, maar het kunstenaarsechtpaar Arnix Wilnoudt (Arnoudt Geerars) en Brigitte Boss omringt zich zowel binnenshuis als buitenshuis met kunst. “Dankzij mijn allerbeste vriend Bert hebben we dit huis en het omliggende terrein na zijn overlijden mogen kopen. Ik kende het plekje al heel lang, zijn schoonouders woonden er en hier heb ik op de hei leren valkenieren,’’ vertelt Arnix Wilnoudt.Het huis waarin Arnix en zijn partner Brigitte Boss in wonen is weliswaar niet erg groot, maar dat was juist wat ze zochten. Het omringende stuk grond  was dermate uitdagend voor Arnix, dat hij het voormalige weiland volledig op de kop gooide en er een levend kunstwerk van creëerde. Nu, na drieënhalf jaar bewoning en de nodige uren noeste arbeid is de woonomgeving een paradijs op aarde, zoals hij zelf zegt. Een jaar of elf geleden is Arnix gestart als kunstenaar. Arnix: ,,Ik maak conceptuele kunst en dat wil zeggen dat je geen schilder of beeldhouwer bent, maar je hebt een concept met een verhaal met een thema. Mijn thema is: ’wat had de één gedaan als de ander geen macht had uitgeoefend?’. Na twee jaar werken ging ik met een paar werken naar een galerie, maar ze vonden mijn werk te duur, te museaal en te moeilijk voor Nederland. Via de kunstbeurs Art Basel kwam ik in contact met een galeriehoudster uit San Francisco die me vroeg haar in Parijs te ontmoeten. Toen ik mijn werk in een café in Parijs op tafel uitstalde zei ze eerst dat ze het “Discusting” vond, haalde vervolgens haar opschrijfboekje tevoorschijn en zei daarna dat ze mijn werk op Art Miami wilde hebben. Veertien dagen later was het al zover en in het eerste uur dat mijn werk daar stond verkocht ik al mijn eerste kunstwerk. Daarna heb ik over de hele wereld met mijn werk gestaan. Ik maak de werken overigens gewoon voor mezelf. Ik vind het leuk om dingen te bedenken, maar er is altijd wel iemand die het leuk vindt en de meeste mensen vinden het bijzonder.’’

De successtory van Brigitte Boss begint een jaar of zeven geleden als ze een keer met haar moeder meegaat naar een “kleiclubje”. Arnix: ,,Ze kwam thuis met een beeldje van een paardje en ik zei haar dat ze klei en een oven moest kopen omdat ze iets had gevonden wat ze leuk vond om te doen. Vervolgens maakte ze een paar paarden beeldjes en schaaltjes die via via in een museumwinkel en galerie terechtkwamen, waar ze binnen de kortste keren ook verkocht werden. Brigitte is alleen paarden van brons gaan maken en ik ben haar management gaan doen.’’

Inmiddels is Brigitte uitgegroeid tot een kunstenaar van formaat waarvan de werken, soms ook levensgrote bronzen paarden, de hele wereld over gaan. Arnix: ,,Er kwamen veel klanten over de vloer en op zeker moment was er ook vraag naar andere buitenbeelden. Omdat ik veel kunstenaars ken, zijn we hiervan ook beelden neer gaan zetten en zo is Tak Art Space ontstaan. De mensen die hier komen krijgen een rondleiding van mij, waarbij ik ze ook adviseer. Maar het is zeker geen beeldentuin waar mensen naartoe kunnen gaan om vermaakt te worden.’’

Een rondleiding door Tak Art Space is meer dan een stukje lopen en naar kunst kijken. Om te beginnen is het uitsluitend mogelijk om via de site www.takartspace.com een afspraak te reserveren. ,,Ik help mensen om de kunst te kopen die ze willen. Ze krijgen ook koffie met een gebakje en we gaan langs alle objecten en bij allemaal vertel ik er iets over. Ik ken de kunstenaars allemaal persoonlijk, weet hun achtergrond en als de klant interesse heeft neem ik ze eventueel mee naar hun atelier,’’ zegt Arnix. Hij zet uitsluitend werken in zijn openluchtgalerie die hij zelf ook mooi vindt, doorgaans staan er toch minimaal 30 werken. In de zomer ‘schildert’ Arnix met gras, onkruid en wilde planten, zoals hij zelf zegt. De tuin is door de Nederlandse Tuinenstichting gekenmerkt als één van 400 meest bijzondere tuinen in Nederland. Dit heeft wel als gevolg dat de tuin in de zomer vaak wordt bezocht door groepen tuinliefhebbers die lid zijn van de deze stichting. Zoals gezegd is de tuin niet zomaar open voor bezoekers. In je eentje rondstruinen is dan ook niet toegestaan, behalve op één dag in het jaar tijdens de Open Tuinendag die doorgaans eind juni/begin juli plaatsvindt. ,,Het is fijn als mensen hier geïnspireerd raken. Wij willen uitdragen dat kunst kopen, hebben of verzamelen je leven verrijkt. De vreugde die je hebt van een mooi beeld of kunstwerk, ja dat verrijkt je leven. We werken allebei zeven dagen per week en gaan nooit met vakantie, maar dat is ook niet nodig, want we wonen hier al in het paradijs,’’ besluit Arnix.

Door Ank Herstel. Foto’s Maarten van de Biezen.