Een halve eeuw Foto (Bram) van de Biezen

1
1507

NUNSPEET –Altijd brengt hij anderen in beeld, nu wordt de aandacht een keer op hemzelf gericht. Dit jaar is Bram van de Biezen vijftig jaar actief als fotograaf en dat verdient vermelding. Van kinderkiekjes, schoolfoto’s en trouwreportages tot drones en luchtfotografie, een ontwikkeling om u tegen te zeggen. 

Bram van de Biezen werd geboren in Hoevelaken (1952) en kwam als klein kind al naar Nunspeet, waar vader gelegerd werd in de Winkelmankazerne. Na de basisschool en de Mavo aan de Brouwerskamp kreeg hij een kantoorbaan bij Nestlé. Bram:,,Door het hoofd van de school, meneer Verhagen, werden er baantjes uitgedeeld (hij had wel wat connecties): ga jij maar naar Nestlé, daar zoeken ze nog iemand op kantoor, dus ging ik daar werken. Ik had de handelskant gedaan. Ik was toen altijd al met fotografie bezig als hobby. Veel voor familie, feestjes en partijen. Waardoor dat is ontstaan heb ik geen verklaring voor. Als we op vakantie gingen nam ik altijd een Agfa Clack mee en dat vond ik zo leuk om mee bezig te zijn.  Die kantoorbaan heeft maar een jaar geduurd. Dat wat niks voor mij en min of meer toevallig kwam ik bij Hiddink aan de Laan terecht, daar kocht ik altijd mijn fotospullen. De winkel werd toen gerund door het echtpaar de Vries. Zij was fotografe en als het druk was vroegen ze mij wel eens om bij te springen. Ook Bert van de Bunte werkte in die tijd daar in de zaak. Af en toe ging ik onder kantoortijd even een paar foto’s schieten. Na meerdere klussen vroegen ze mij om daar te komen werken. Zo ben ik er dus ingerold. In het begin vaak kinderfoto’s daarna trouwreportages. Toen de zaak werd overgenomen door Drogisterij Groeneveld, is Bert van de Bunte voor zichzelf begonnen en ben ik na enige tijd bij hem gaan werken. Dat was in een winkeltje in Albert Heijn. Bert stond in de winkel en ik was veel op stap. Later zijn we verhuisd naar het pand in de Dorpsstraat. Mijn vrouw Nellie heeft dat winkeltje met fotospullen bij Albert Heijn nog anderhalf jaar gerund. Daarna is alles overgegaan naar de nieuwe winkel.  In die periode maakte ik veel trouwreportages, maar werkte ook voor bedrijven. In die tijd heb ik ook de fotovakschool gevolgd. 

Dat was ook de tijd dat ik ideeën had om voor mezelf te gaan beginnen maar moest dan wel eerst een middenstandsdiploma halen. Begin jaren ’80 ben ik samen met Jenco van Zalk een zaakje begonnen aan de Laan tot ik een contract kreeg bij Uitgeverij Tijl toentertijd uitgever van de Zwolse Courant en Nunspeet Vooruit. Dat gaf meer vastigheid en daarnaast kon ik voor mezelf blijven doen wat ik al deed aan reportages en andere foto opdrachten. Daarnaast werkte ik inmiddels ook voor Jan Kuipers in Nunspeet en maakte voor het bedrijf foto’s door het hele land. 

De lucht in 

Het was rond 1995 dat directeur Siewertse van Jan Kuipers met de vraag kwam of ik iemand wist om luchtfoto’s te maken. Bang voor concurrentie zei ik: dat kan ik ook zelf wel organiseren. Toen moest ik het wel waarmaken natuurlijk. Ik kende Wim Jansen, een garagehouder in Elburg, die privé vloog en uren moest maken. Die had wel oren naar mijn ambitie en dat begon langzaam uit te breiden. Toen is dus onze tak van luchtfotografie begonnen.

Station Stavoren is het eindpunt van de spoorlijn van Leeuwarden naar Stavoren. Op 25 juli 2010 rond 23:30 uur vond er een groot treinongeval plaats op dit station. Een onderhoudstrein van SPENO met vijf wagons ontspoorde nadat het met hoge snelheid door het stootjuk heenreed. Een watersportwinkel die 20 meter verderop van het stootjuk stond werd deels verwoest. Er vielen twee lichtgewonden. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) onderzocht het ongeluk en kwam tot de conclusie dat de directe oorzaak lag in een combinatie van twee factoren: de machinist had een sein niet gezien en de automatische treinbeïnvloeding (ATB) werkte niet.

In dezelfde periode was de omwenteling van analoog naar digitaal, daar ben ik toen ook in mee gegaan. Zoon Maarten deed in het begin van het digitale tijdperk, begin deze eeuw, de fotoacademie in Ede en spijkerde mij op dit terrein bij en ik spijkerde hem bij over de analoge achtergrond. Ook op computergebied was Maarten bedreven. Het was een erg drukke periode. Ik was nog veel op pad met trouwreportages en ook mijn vrouw Nellie was volop actief met afspraken met bruidsparen en verzorgde ook de albums. In die periode deed ik ook nog de schoolfoto’s, die dan door Nellie achteraf allemaal uitgezocht moesten worden en klaargemaakt voor verdeling. Dat heb ik tot 2006 nog gedaan, maar toen de kinderen in de peuterspeelzalen mij opa gingen noemen begon ik me toch een beetje oud te voelen en ben er maar mee gestopt…..(een ijdele Bram?). Ook met de trouwreportages zijn wij later gestopt, ook omdat Maarten er niet veel trek in had en het qua tijdsinvestering niet lonend meer was. 

Koningsdag in Amsterdam staat bekend als een van de grootste en meest kleurrijke feesten in Nederland.

Er was buiten dat al werk genoeg. Zo ben ik ook vijfentwintig jaar ,huisfotograaf’ van Philadelphia geweest. Het waren de gouden jaren van deze organisatie. Ik maakte veel foto’s van openingen, werkbezoeken van ministers, ik was in het Catshuis en op het Binnenhof. Directeur Hovenkamp was destijds goede maatjes met premier Wim Kok. Dat was ook een leuke periode, maar doordat alles digitaal werd en zij het zelf gingen doen was ik overbodig geworden”. 

Holland Luchtfoto

De luchtfoto’s met Wim Jansen uit Elburg was het begin van een nieuwe tak van sport voor Bram en Maarten. De luchtfotografie zetten steeds meer door. Bram:,,Mede als gevolg daarvan zijn we ook met de ,beeldbank Hollandluchtfoto.nl’ begonnen. Een archief van zo’n 8000 luchtfoto’s waarvan tegen betaling gebruik kan worden gemaakt door belanghebbenden. Ook wordt gevlogen naar calamiteiten of andere bijzondere gebeurtenissen, waarvan dan bijvoorbeeld het ANP en landelijke media gebruik maken van de foto’s van Holland Luchtfoto. Met de ANP werd zelfs een contract afgesloten om actuele luchtfoto’s te leveren, zoals de kettingbotsing bij Heinkenszand en de grote brand in Moerdijk. Maar ook de leuke dingen als Koninginnedag vanuit de lucht of de Gaypride in Amsterdam werden door ons vastgelegd en aangeleverd. Sommige opnames gaan zelfs de hele wereld over zelfs naar de grote beeldbank van Getty Images in Amerika. Dit gaat dan vaak over echt typisch Nederlandse opnames van bollenvelden, molens en meer. Ook andere beeldbanken in Nederland maken gebruik van opnames van Holland Luchtfoto”. 

Luchtfoto van de Marker Wadden. Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Boskalis leggen een archipel aan eilanden aan, waarvan de eerste fase in totaal zo’n 800 hectare omvat.

Drones

De naam Foto van de Biezen is nog altijd met regelmaat te zien bij foto’s in de diverse media. Zowel lokale media als de Stentor en magazines maken graag gebruik van het vakmanschap van Bram en Maarten. En met de komst van de drone is er ook voor de fotografen een nieuwe mogelijkheid bijgekomen. Bram:,,Door corona mochten we niet meer met z’n tweeën in een vliegtuigje zitten, maar we kregen nog wel opdrachten voor luchtfoto’s. We besloten zelf een drone aan te schaffen en gingen voor de eerste opdracht naar Thialf in Heerenveen. Na het bestuderen van de beschrijving hebben Maarten en ik met samengeknepen billen de drone de lucht in gestuurd in de hoop dat ie ook weer terug zou komen….. Inmiddels doen we heel veel met de drone. Het is een prachtige oplossing om toch van bovenaf foto’s te kunnen nemen zonder direct te hoeven gaan vliegen met een Cessna of Heli. Nu hebben we en bereik van 3 à 4 kilometer. Dat zal door de ontwikkelingen zeker gaan uitbreiden en nog meer mogelijk maken”.  

Afslag Nunspeet 

Naast al deze genoemde activiteiten verscheen van de hand van Bram van de Biezen ook nog twee boeken met de titel afslag Nunspeet 1 en 2. Prachtige boekwerken met teksten van Bert Biesmeijer en voorzien van veel archieffoto’s van Bram. De opmaak van de boeken werd gedaan door Maarten. Een derde uitgave tot het jaar 2020 laat Bram over aan zoon Maarten. Dat zal ook gelden voor het geheel van Foto van de Biezen. Maar zolang de gezondheid het toelaat denkt Bram nog niet aan stoppen. ,,Met alle technische ontwikkelingen is het fysiek nog goed te doen. Veel is ook vanuit huis nog te organiseren zoals de nieuwssite Nunspeet.nu. Een podium voor nieuwsfeiten en bedrijven om zich te presenteren. Kortom nog voldoende uitdagingen om me nog niet echt bezig te houden met afbouwen. We hopen nog wat jaartjes aan die halve eeuw vast te mogen knopen, maar weten dat de opvolger klaar staat is een goede gedachte”.  

AG
Uit de Veluwse Courant van mei 2021

1 REACTIE

Comments are closed.