Burgemeester bezoekt dagbesteding voor mensen met hersenletsel

0
1717

Nunspeet – Op vrijdag 25 januari bracht Breunis van de Weerd, Burgemeester van de gemeente Nunspeet, een bezoek aan de dagbesteding van InteraktContour aan de Colijnstaat. Daar komen mensen met hersenletsel om vaardigheden te trainen zodat zij zoveel mogelijk zelfstandig kunnen blijven doen in hun leven. Het doel van het bezoek was kennismaken met InteraktContour, deelnemers  en medewerkers en om meer kennis op te doen over de impact en de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel.

“Ik heb inmiddels veel welzijnsorganisaties bezocht, maar had nog geen kennis kunnen maken met InteraktContour die mensen met niet-aangeboren hersenletsel ondersteunen. Uit gesprekken met deelnemers en medewerkers van InteraktContour heb ik ervaren hoe belangrijk het voor mensen met hersenletsel is om een zo normaal mogelijk leven te leiden en een doel te hebben in hun leven. Ik vind het waardevol dat inwoners van Nunspeet met (niet-aangeboren) hersenletsel in hun eigen dorp gebruik kunnen maken van specifieke zorg en ondersteuning.” vertelt Burgemeester Van de Weerd na afloop van zijn bezoek.

Niet achter de geraniums zitten

Een van de deelnemers van de dagbesteding is Harm. “Ik werkte bij de gezondheidsdienst voor dieren in Deventer. Daar kwam 4 jaar geleden abrupt een einde aan toen ik door een herseninfarct hersenletsel op liep. Ik wil niet achter de geraniums zitten, maar juist onder de mensen blijven. Daarom bezoek ik 3 dagen per week de dagbesteding. Ik schilder, mozaïek en doe lichamelijk oefeningen om fit te blijven. Ook ontmoet ik hier lotgenoten en dat is fijn.”

Ik wil me nuttig maken

“Ik werk als vrijwilligster één dag per week bij de dagbesteding. Ik heb hersenletsel opgelopen door een fietsongeluk zes jaar geleden. Daardoor werkt mijn hoofd niet meer goed. Ik kan me slecht concentreren, ik heb problemen met mijn kortetermijngeheugen, heb veel hoofdpijn en kan niet tegen veel prikkels. Ik ben snel moe en na een actieve ochtend moet ik ‘s middags slapen om ’s avond te kunnen koken en voor mijn kinderen te zorgen. Gelukkig heb ik bij InteraktContour  Hersenz behandeling gevolgd en hiermee leren omgaan. Ik voel me nu veel sterker en kan ook beter mijn grenzen aangeven. Ik kan niet meer werken, maar wil me nog wel nuttig maken. Dat kan ik in mijn vrijwilligerswerk bij de dagbesteding van InteraktContour.” vertelt Marion.

Werken aan doelen

Jaarlijks krijgen in Nederland maar liefst 130.000 mensen te maken met de gevolgen van hersenletsel. Bijvoorbeeld door een beroerte, een hersentumor of een chronische ziekte. Hersenletsel zet het leven behoorlijk op z’n kop. Toch is er altijd íets mogelijk. Bij de dagbesteding van InteraktContour leren mensen kijken naar wat nog wél kan, zij ontdekken nieuwe talenten onder begeleiding van professionals. Hetty Verweij, senior begeleider bij de dagbesteding: “Wij bieden verschillende modules waarmee cliënten stap voor stap werken aan doelen, bijvoorbeeld fit en vitaal blijven zodat zij thuis meer zelf kunnen blijven doen. Of leren communiceren met een iPad als zij zich door het hersenletsel niet meer goed verstaanbaar kunnen maken. In Nunspeet kunnen we iedereen met hersenletsel die bij ons aanklopt passende dagbesteding bieden en zorg op maat middels individuele begeleiding thuis.”