Van pingpongballen tot tv’s, kleding en meer

0
857

NUNSPEET – Koeriersbedrijven doen goede zaken. Winkelen via internet heeft een grote vlucht genomen en de koeriers bezorgen de levering aan huis, kantoor, school, bedrijven en waar dan ook. Eén van hen is Sonny, koerier bij GLS, een wereldwijde logistieke organisatie. Geboren in Amsterdam en tussen zijn 6e en 12e jaar in Suriname gewoond hebbend, is hij nu woonachtig in Arnhem. Dat betekent ’s morgens vroeg naar het distributiecentrum in Zwolle, alle pakketten inladen en op de aangegeven adressen bezorgen. De inhoud van de pakketten varieert sterk. Dat gaat van pingpongballen tot pennen, televisies, schoolspullen, kattenbrokken, planten, kleding en meer”.

Inmiddels is hij al zestien jaar verantwoordelijk voor de regio rond Nunspeet en is daarmee al een bekende verschijning in Nunspeet en omgeving. Sonny:,,Ik ben niet de persoon die hele dagen op een kantoor kan zitten. Ik kende een vriend in deze branche en vroeg hem of er voor mij ook plek zou zijn. Autorijden vind ik erg leuk en ook kan ik genieten van de contacten met de klanten. Ik vind het een leuke baan omdat ik van autorijden hou en met veel mensen in aanraking kom. Men moet wel vaak even wennen aan mijn donkere huidskleur en haardracht. Hoewel discriminerende opmerkingen minder zijn geworden komt dat nog wel steeds voor”. 

Waar er veel drukte wordt gemaakt met minuten stilte en spandoeken tegen racisme voor een voetballer die onheus bejegend werd hoort Sonny ook in Nunspeet en omgeving nog steeds discriminerende opmerkingen tijdens zijn werk. Om hem hiertegen te beschermen krijgt hij op 5 december zelfs een vrije dag van zijn baas. Kinderen van een basisschool die hem uitgescholden hadden kregen de opdracht om excuusbriefjes te maken en aan hem te overhandigen. Zal dit ooit tot het verleden gaan behoren?

Sonny:,, Bij het bezorgen word ik ook evengoed vaak plezierig ontvangen. Ik heb ook fans, vooral kinderen die me regelmatig langs zien komen en dan zwaaien we naar elkaar. Ik doe mijn werk met plezier en hoop dit nog lang te doen. Na afloop van de route worden in Zwolle al mijn opgeslagen gegevens van die dag gescand. Met de moderne middelen kost dat weinig tijd en kan ik vaak halverwege de middag naar huis. Wel hangt dat natuurlijk af van de hoeveelheid pakketten die die dag bezorgd moest worden”.

Ook al is het zijn werk om pakketten te bezorgen die via internet zijn besteld, toch is het voor Sonny een beetje dubbel. Hij ziet steeds meer winkels sluiten en vindt dat jammer. ,,Voor een paar euro goedkoper bestellen mensen via internet producten bij een Duits of Pools bedrijf en laten de eigen winkeliers vallen. Ik vind dat niet leuk, maar het is niet te stoppen en dus blijf ik ook maar de pakketten bezorgen. Het maakt het plezier in mijn werk er niet minder om. Het zijn nou eenmaal de feiten van deze tijd. Zelf ga ik lekker naar de winkel, passen en genieten van mijn aankopen. Wat anderen doen is hun zaak”.   

AG

Dit artikel is recent gepubliceerd in de Veluwse Courant.