Pluimzorg biedt maatwerk in dagbesteding

0
394

HULSHORST – Wie voor het eerst binnenstapt in de locatie van Pluimzorg aan de Harderwijkerweg in Hulshorst zal zich verbazen. Wat eerst de ,Paardenwinkel’ was is omgetoverd tot een prachtige dagbestedingsruimte van Pluimzorg. Met veel enthousiasme heeft Ilse Pluim hier haar eigen dagbestedingslocatie gerealiseerd. Een prachtige ruimte waar in kleine setting dagbesteding wordt aangeboden aan mensen met een beperking. En dat gebeurt op een professioneel en vakkundige wijze. Daarvoor staat de opleiding en ervaring van Ilse Pluim garant.

Na acht jaren in de zorg te hebben gewerkt op Groot Schuylenburg in Apeldoorn, waarbij haar voorkeur uitging naar het werken met de bijzondere zorg vragende cliënten, wilde zij iets anders gaan doen. Ilse:,,Ik zag in die jaren vaak dingen gebeuren waarvan ik dacht, dat zou ik graag anders willen doen, maar in een grote instelling is dat vaak lastig te realiseren. Vooral wat de dagbesteding betrof vond ik dat men daarin te kort schoot.  Daarbij kwam bij mij steeds vaker de gedachte op om zelf iets te gaan beginnen binnen de zorg. Ik had de nodige papieren, een zorgopleiding en psychopathologie gestudeerd.  Ik ben gestart als ZZP’er in de begeleiding binnen instellingen en vandaaruit ook gestart met begeleiding van cliënten in een eigen dagbesteding achter het VVV-kantoor in Vierhouten. Dat was best even spannend of ik wel aanbiedingen van cliënten zou krijgen. Dat begon toch al vrij gauw te lopen. Ik heb dat drie jaar gedaan en in die tijd ook nog cursussen gezinstherapie, counseling en psychiatrie gevolgd. Er kwamen steeds meer aanmeldingen en de ruimte begon echt te klein te worden. Er bleek toch belangstelling te bestaan om dagbesteding te bieden in een kleine setting, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan voor individuele begeleiding”.

Ruimtetekort en toch graag door willen gaan met het bieden van dagbesteding noopte Ilse uit te gaan kijken naar een ruimere locatie. Samen met haar vriend kocht ze het pand aan de Harderwijkerweg 409 in Hushorst en werd de ruimte met hulp van vrienden totaal gerenoveerd. Achter het pand runt haar vriend een garagebedrijf. Daar kunnen cliënten vanuit de dagbesteding ook ingezet worden voor eenvoudige werkzaamheden. Ilse:,,We wilden niet ergens achteraf gaan zitten of op een industrieterrein, want we hebben hier ook een winkel ingericht en dan zitten we beter op een goed bereikbare plek”. 

Winkel 

Naast het bieden van passende activiteiten kunnen cliënten ook helpen in de mooie winkel. Een sfeervolle ruimte met tal van leuke cadeaus en snuisterijen. Naast leuke (woon)accessoires die worden ingekocht worden ook artikelen verkocht die door de cliënten zelf worden gemaakt, zoals knuffels met geborduurde namen en meer.  Ook is er ruimte gecreëerd om in een gezellig ,hoekje’ een kopje koffie of thee te drinken met wat lekkers erbij. Ook voor Ilse en de cliënten is het wachten op versoepelingen zodat ze weer gasten kunnen ontvangen. 

Onderscheidend

Pluimzorg dagbesteding onderscheidt zich in meerdere opzichten van de reguliere dagbesteding in instellingen. Daar zijn over het algemeen grotere groepen en is individuele begeleiding lastiger te realiseren. Ilse Pluim:,,We zijn een kleine organisatie en werken hier met kleine groepjes cliënten. Zo zijn er vandaag vier cliënten die ik zoveel mogelijk individueel begeleid. De cliënten die hier komen zijn heel divers en van verschillende niveaus. Ze komen zowel vanuit instellingen als vanuit de ambulante zorg als begeleid wonen. Naast de ruimte beneden, waar de meeste activiteiten plaatsvinden biedt de bovenverdieping ruimte voor houtbewerken. Cliënten zijn vaak erg tevreden met de gelegenheid om hier te komen werken. Eén van de aanwezige cliënten Carolien:,,Ik kom hier graag omdat Ilse een hele goede visie had in dit werk. Ik had een paar keer mee proef gedraaid en gezien dat het hier heel leuk was. Ik woon begeleid in Nunspeet en die hebben me geadviseerd om hier eens te gaan kijken voor dagbesteding. Nu werk ik hier vier dagen in de week. Ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik paint hier, help klanten in de winkel en leer ook nog beter lezen en schrijven. Ik heb tot mijn 20e op de Wingerdschool al wel wat geleerd, daar heb ik het ook heel leuk gevonden.  Maar hier wil ik proberen het lezen en schrijven nog beter te kunnen en daar helpt Ilse mij heel goed mee.”. Ilse:,,Dit is ook waar wij ons in kunnen onderscheiden. In de reguliere dagbesteding bestaat veelal een vast ritme in de dag, ik kijk ook naar de cliënt zelf, waar ligt nog iets om te kunnen leren. We oefenen een bepaalde tijd en zien wel of er nog vorderingen zijn of dat er iets anders moet komen. Zoveel mogelijk er uithalen wat erin zit. Daar investeren we best veel tijd in. Die mogelijkheid heb ik dus hier. Ik ben klein en wil dat ook zou houden. Nu staan er acht cliënten ingeschreven die verdeeld over de dagen hier komen werken. Daarbij kijk ik ook nog met de planning of de deelnemers een beetje bij elkaar passen qua mogelijkheden en interesses. Nu ben ik blij zoals het gaat en als de coronapandemie voorbij is kunnen we mogelijk nog nieuwe cliënten inschrijven”. 

Pluimzorg Dagbesteding in Hulshorst is te bereiken via 06-2046074 of info@pluimzorg.nl. Zie ook de site www.pluimzorg.nl. 

AG