Passie voor ‘Mien Dorp Nunspeet’

0
308

‘wie heeft er oude fotoalbums op zolder liggen?’

NUNSPEET – Teunis Hup  heeft maar liefst 4471 vrienden op Facebook. En het zijn allemaal mensen die, net als hij geïnteresseerd zijn in het nog niet zo oude verleden van Nunspeet. ,,Ik ga niet verder dan 100 jaar terug’’, zegt Teunis. ,, Dat is niet interessant. Het is bedoeld voor de mensen die nu nog leven.’’ Teunis is al heel lang geïnteresseerd in genealogie, zeg maar stamboomonderzoek. Toen Arno Bosch in 2015 startte met het plaatsen van oude foto’s op Facebook op het door hem opgerichte account ‘Mien Dorp Nunspeet’, was Teunis er als de kippen bij om mee te doen. Teunis: ,,Ik heb altijd interesse gehad in oud Nunspeet. Het is leuk als je hoort dat mensen iets herkennen op een foto en zeggen ‘o ja, daar was vroeger een camping, zo was het’. Arno Bosch is er op 6 april 2015 mee begonnen en ik ben er op 19 mei van dat zelfde jaar bijgekomen.’’ In de beginfase van ‘Mien Dorp Nunspeet’, waren er meerdere mensen die foto’s plaatsen, maar sinds Teunis in 2016 het boeltje van Arno heeft overgenomen is hij de enige die foto’s plaatst. Arno werd ziek en wilde er mee stoppen, maar Teunis vond dat het Nunspeter erfgoed niet verloren mocht gaan, dus nam hij het stokje over. De bedoeling is dat Teunis elke dag op de Facebookpagina Teunis Hup (Mien Dorp Nunspeet) een foto plaatst. Teunis: ,,Tot nu toe is dat redelijk gelukt. Alleen het laatste half jaar, toen het zo heet was in mijn kamer en toen ik met de badkamer bezig was, was het iets minder regelmatig.’’ De foto’s worden geleverd door diverse vrienden en kennissen van Teunis. ,,Ik mocht van Jan Plender zijn verzameling van ongeveer 3000 ansichtkaarten scannen. Dat was wel een behoorlijke klus, want de voor- en de achterkant moest gescand worden. Maar juist op de achterkant staat informatie die ik kan gebruiken, in ieder geval het jaartal. Maar na maanden scannen was ik het wel spuugzat hoor,’’ lacht hij.  Soms krijgt Teunis een enkele foto van die of gene, of haalt hij ze van ‘Schoolbank’, maar het komt ook voor dat hij complete albums krijgt. Hij scant alles in, waarna ze weer terug gaan naar de gever. ,, Persoonlijk vind ik foto’s iets interessanter dan ansichtkaarten. Daar zijn er vaak honderden van gemaakt, terwijl een foto uniek is.’’ Teunis houdt een bepaalde volgorde bij het plaatsen aan. Op zaterdag een schoolfoto, zondag is de beurt aan panden van toen en nu, maandag klederdracht, dinsdag diversen, woensdag staat ‘het Lieverdje’ centraal en op donderdag en vrijdag plukt Teunis uit het wilde weg iets uit zijn archief dat uit overigens uit tientallen mappen met evenzoveel onderwerpen bestaat. ,,Ik weet vanavond niet wat ik morgen ga plaatsen. Ik kijk een beetje in mijn mappen en plaats dan de foto die op dat moment om de één of andere reden mijn aandacht trekt. Ik heb graag een beetje variatie, het moet niet eentonig worden,’’ stelt hij. ,,Nu ik dat zeg, bedenk ik me dat ik nodig weer eens door de Dorpsstraat moet lopen om panden te fotograferen. Voor de rubriek ‘toen en nu’ hou ik bij welke winkeliers er in welk pand zitten.’’ Een tijd geleden was Teunis vanuit zijn auto een mooi pand aan de Molijnlaan aan het fotograferen. ,,Mijn camera flitste in de ruit en iemand uit de buurt zag dat en noteerde mijn kenteken. Even later stond de politie bij mij thuis aan de deur. Ik heb de betreffende politieman uitgelegd waar ik mee bezig was en hem mee naar boven genomen, waar mijn computer staat met al die foto’s. Hij vond het zo interessant, dat hij bijna een uur gebleven is.’’ Gezien de vele reacties die Teunis op zijn Facebookpagina krijgt maakt hij ontegenzeggelijk veel mensen blij met de oude foto’s die hij plaatst. Maar wat zijn zijn drijfveren om er soms best wel veel tijd aan te spenderen? Voor hij zelf antwoord kan geven zegt zijn vrouw Rika ‘dan is tie van de straat. Zo, dat moest me even van het hart’.

Teunis: ,,Ik vind het leuk om van het begin tot het eind de historie van allerlei panden en plaatsen in Nunspeet in foto’s weer te geven en ook om de geschiedenis en het verhaal te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat in 1902 Prof. Dr. Wenckebach voor 2000 gulden een stuk bosgrond kocht om daar een vakantiehuis op te bouwen? Het stuk grond was één hectare groot, duizend vierkante meter. Hij betaalde 20 cent per vierkante meter! Maar dat is nu de ‘Hoeve van Nunspeet’, de gevel is nog herkenbaar.’’ Het moge duidelijk zijn dat Teunis altijd oude foto’s uit Nunspeet en van de bewoners kan gebruiken. Als er mensen zijn die nog een oud album van opa of oma op zolder hebben liggen: Teunis scant zorgvuldig de foto’s in, waarna het album weer terug gaat naar de eigenaar. teunishup@zonnet.nl         

Door Ank Herstel. Foto’s Maarten van de Biezen.

Passie   

Het Latijnse woord ‘passio’, waar het woord passie vandaan komt, betekent hartstocht. Een passie is dus iets wat je met heel je hart doet. Dat kan een hobby zijn zoals fotograferen, schilderen, zeilen of wandelen, maar het kan net zo goed zijn dat je baan je passie is of je zorg voor het milieu. Het volgen van je passie geeft voldoening en laat je hart sneller kloppen. Lezers die in de Veluwse Courant over hun passie willen vertellen kunnen een berichtje sturen naar redactie@develuwsecourant.nl