Passie voor het verbouwen van motorfietsen

0
885

‘Bodemloze put met meer ideeën dan geld’

HULSHORST – Storm van Wijk heeft een niet alledaagse passie. Hij heeft als hobby het verbouwen en opbouwen van motorfietsen. Zelf zegt hij daarover: ‘’Deze passie is iets waar je nooit meer van af komt. Het is een bodemloze put met meer ideeën dan geld’’. De schuldvraag hoe hij aan deze passie is gekomen legt hij volledig neer bij zijn vader, Dirk van Wijk. ‘’Het is me met de paplepel ingegoten, ik ben erfelijk belast, bij ons gaat niets normaal’’, zegt hij, terwijl zijn vader op de achtergrond instemmend knikt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat vader Dirk al decennia lang in de motor business zit. ‘’We waren één van de kleinste firma’s van Nederland, maar zijn het meest besproken in de motorbladen’’, zegt Dirk. Momenteel houdt Dirk het bij scooterhandel DX – style. Hierdoor zijn er uiteraard goede mogelijkheden voor Storm om in de werkplaats aan huis te sleutelen. En sleutelen, dat is iets wat Storm al vanaf zijn dertiende jaar doet.

Storm: ’’Alles waar wielen onder zat moest verbouwd worden. Kleine pick-upjes, een skelter, noem maar op. Het was altijd alles of niets. Toen ik 16 werd ging ik rijden op de brommer die ik zelf gerestaureerd had en toen ik eenmaal 18 was en auto mocht rijden heb ik een oud barrel van een Mitsubishi helemaal verbouwd tot een pronkstuk. Zelfs de bumper hiervoor maakte ik zelf.’’ In het dagelijks leven is Storm parkbeheerder bij Vispark Tom’s Creek in Lelystad. ‘’Ik heb van dichtbij gezien hoe het er aan toe gaat als je een eigen bedrijf hebt, dus het verbouwen van motoren zie ik puur als hobby, maar wel onder de naam DiksPaints Special Bikes’’, zegt hij.  Al zijn vrije tijd gaat zitten in het sleutelen aan motoren. ,,Ik ben vorig jaar voor het eerst in tien jaar op vakantie naar Gran Canaria geweest, maar ik was binnen vijf dagen weer terug’’, lacht Storm. De opzet van Storm is om zo goedkoop mogelijk een oude motor op te kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats en die vervolgens volledig te verbouwen. Als het eindresultaat dan helemaal naar zijn zin is, verkoopt hij hem weer, meestal via dat zelfde  Marktplaats.  Storm: ‘’Ik bouw wat ik leuk vind, en maak er iets geks van. Ik bouw en zie wel hoe het wordt.’’

Hoewel Storm graag, zoals hij zelf zegt, rook uit de uitlaat ziet komen en een beetje herrie ook wel kan waarderen, gaat het hem niet om het rijden op de motor, maar puur om het bouwen ervan. ‘’Ik bouw eigenlijk het liefst motoren die de rest van hun leven in de showroom staan’’, zegt hij. De vaardigheden om dit allemaal te kunnen doen leerde hij op beroepsopleidingen waar hij onder andere metaaltechniek, timmeren en tweewielertechniek studeerde. Het verfwerk neemt hij uiteraard ook voor eigen rekening. ‘’Ik heb geen opleiding daarvoor, heb wel veel geoefend met pin striping, maar werk nu met airbrushing technieken’’, zegt hij.  En het resultaat mag er zijn: kleurrijk, fantasierijk, soms met een speciaal thema, maar altijd onderscheidend van de standaard motoren. In de afgelopen twee á drie jaar heeft Storm circa 45 motoren van een volkomen nieuw uiterlijk voorzien. Voor het komende jaar staat een speciaal project te wachten. ‘’Ik moest eerst wijzer worden, maar dit jaar ga ik een ouderwetse Arrow Triumpf uit 1974 helemaal nabouwen, alleen dan als Nitro Arrow Triumpf. Ik ga er een supermoderne en snelle versie van maken. En het enige wat ik koop is het motorblok en een setje wielen, de rest ga ik zelf maken. Dat valt mooi samen met het 40- jarig jubileum van mijn vader’’, zegt hij. ‘’Mochten er trouwens mensen zijn die een oude motor hebben staan die ze voor een zacht prijsje van de hand willen doen, dan houd ik me aanbevolen. En als er mensen zijn die hun oude motor door mij willen laten pimpen, dan kunnen ze altijd langskomen voor een gesprek.’’ Op Facebook zijn onder de zoekterm Storm van Wijk en DiksPaints Special Bikes voorbeelden van zijn werk te vinden.

 

Door Ank Herstel
Uit de Veluwse Courant van mei 2021

Passie

Het Latijnse woord ‘passio’, waar het woord passie vandaan komt, betekent hartstocht. Een passie is dus iets wat je met heel je hart doet. Dat kan een hobby zijn zoals fotograferen, schilderen, zeilen of wandelen, maar het kan net zo goed zijn dat je baan je passie is of je zorg voor het milieu. Het volgen van je passie geeft voldoening en laat je hart sneller kloppen. Lezers die in de Veluwse Courant over hun passie willen vertellen kunnen een berichtje sturen.