Passie voor creëren met afgedankt materiaal

0
922

‘Jammer dat  die grabbelbakken niet meer bestaan’

NUNSPEET- Je moet er maar opkomen om van een gordijnring een poppenhuisstoeltje te maken. Roel Vis draait zijn hand er niet voor om. Sterker nog, hij maakt complete poppenhuizen met bijbehorende miniatuur ameublement van, wat de meeste mensen waardeloos materiaal noemen. 

Vis: ,,Ik ben in 2008 met pensioen gegaan en ging gewoon verder met de hobby die ik daarvoor al had: het maken van radiografisch bestuurde voer- en vaartuigjes. Eerlijk gezegd was voor mij het ontwerpen en maken daarvan het leukste. Ik moest met een karretje achter mijn fiets ’s morgens heel vroeg naar de Zandenplas om het bootje te laten varen en op zeker moment had ik daar genoeg van.’’ Voor iemand die zo creatief is als Roel Vis duurde het niet lang of hij had zijn oog laten vallen op een nieuwe hobby waarbij hij al zijn talenten en vaardigheden kon inzetten. 

Na een voorbereiding van twee á drie jaar maakte hij  de overstap en maakt nu, tot groot plezier van achternichtjes en buurmeisjes, poppenhuizen. Vis: ,,Het is begonnen in 2013 toen ik in een kringloopwinkel een poppenhuis zag staat. ‘dat kan ik ook’, dacht ik toen. Ik ben eerst begonnen met het maken van gereedschap. Ik had al wel een decoupeerzaag, maar het moest allemaal fijner. Ik gebruikte allerlei afgedankt gereedschap en paste dat aan tot dat wat ik nodig had. Het draaibankje maakte ik van een oude boormachine waar ik een naaimachine motor op zette. Ook maakte ik een handig boormachientje met een flexibel asje en nog wat gereedschappen die geschikt waren voor het fijne werk.’’ 

De eerste stappen waren gezet en ondertussen speurde Vis kringloopwinkels af naar geschikt materiaal om mini meubeltjes te maken. Hij laat een paar ragfijne latjes zien. ,,Kijk, dat zijn hele smalle houten jaloezieën , ideaal voor dit werk, net als resten laminaat en gordijnringen. Die jaloezie kan ik voor schrootjes in de slaapkamer gebruiken,’’ zegt hij. Vis heeft een speciaal oog voor kringloop spullen die hij kan gebruiken voor zijn hobby. 

Vis: ,,Eigenlijk is het mijn passie om mensen te laten zien wat je van dit soort materiaal kunt maken. Het zou leuk zijn als andere mensen deze liefhebberij ook overnemen.’’  

De poppenhuizen die Vis maakt zijn op  schaal 1:10 en uiteraard zijn de meubeltjes ook op dezelfde schaal. ,,Ik heb het geluk dat ik het nog goed kan zien. Ik kan op afstand niet zo goed kijken, maar als ik mijn bril afzet, zie ik het prima,’’ aldus Vis. Na verloop van tijd bezocht hij een ambachtenmarkt en zag daar een paar dames aan het werk met  het matten en vlechten van stoelen. Dat inspireerde hem weer om in de bibliotheek op zoek te gaan naar informatie, zodat hij nu ook de webbing voor de stoelen op mini formaat kan maken. Hij maakt de stoelen iedere keer anders, steeds met een andere vlechting. De stoelzittingen in de gordijnringen maakt hij van gewikkelde garen knopen, dat keek hij af van de dames op de ambachtenmarkt die ze op houten schijfjes maakten. 

De poppenhuizen die hij ondertussen heeft gemaakt hebben allemaal hun weg gevonden naar achternichtjes en buurmeisjes. ,,Ik heb er ook wel eens een weggegeven voor een verloting in de Bunterhoek. Maar ik maak niets in opdracht, het is een hobby en ik wil het doen zoals ik het wil,’’ zegt hij stellig.    De opgeleverde poppenhuizen worden compleet geleverd met meubilair en een keuken waarvan de oven zelfs is voorzien van licht. ,,Ik heb er een waxine ledlampje in gemonteerd, zodat het net lijkt of de oven aanstaat’’, lacht hij. De bedden worden door zijn echtgenote voorzien van geborduurde dekbedhoezen. ,,Aan behang en schilderijtjes doe ik niet. Die meiden willen zelf plakken. Ik hang er meestal wel een klok in, die maak ik dan van een plaatje uit een tijdschrift wat ik op een uitgezaagd stukje hout plak,’’ zegt hij. 

Omdat de achternichtjes een poppenhuis hadden gekregen voelden sommige achterneefjes zich een beetje achtergesteld. Geen probleem voor Vis. Hij maakte voor de jongens allerlei houten voertuigen. Ondanks al zijn vaardigheden is er één onderdeel wat Vis het aller moeilijkste vindt. Vis: ,,Het is heel moeilijk om van een gordijnring wielen te maken. Als je het niet goed doet, dan hobbelt de auto. Ik heb een hulpstuk gemaakt waarmee ik het asgat precies kan centreren.’’ Voor de familie Vis is de winter ‘doetijd’ en de zomer is ‘verzameltijd’. Samen met zijn vrouw fietst hij in de zomer langs kringloopwinkels en rommelmarkten om materiaal te verzamelen om de winter door te komen met zijn hobby. 

,,Wel een beetje jammer dat het in de kringloopwinkels steeds netter wordt, vroeger had je van die lekkere grabbelbakken, waar ik de mooiste spullen uithaalde,’’ besluit hij.  

Door Ank Herstel
Uit de serie ‘de passie van’ van de Veluwse Courant.