Martin Vos verzamelt vrachtwagens

0
2629

NUNSPEET – Verzamelen is voor veel mensen een prachtige bezigheid. In het bijzonder in deze coronatijd is de verzamelhobby een welkome afwisseling. Dat geldt ook voor Martin Vos aan de Heemskerklaan in Nunspeet. Voor wie van vrachtwagens houdt is zijn hobby een waar eldorado. Kasten vol prachtige exemplaren, die deels door hem zelf zijn gemaakt en tot in alle details afgewerkt. Martin:,,Ik heb een tijd op een vrachtwagen gereden eerst als reservechauffeur en later ook zelf bij Delta, het bekende bedrijf voor berging en transport.  Ik kreeg, toen ik nog thuis woonde aan het Zwolsewegje, op een gegeven moment voor mijn verjaardag een vrachtwagen van mijn broer. Hij wist dat ik gek was van vrachtwagens. Ik lees al die vakbladen, zoals het blad Truckstar waar ik altijd in zat te neuzen. Eerst deed ik er niet zoveel mee, maar toen ik op mezelf ging wonen schafte ik de één na de andere vrachtwagen aan. Het zijn er nu zo’n 160 exemplaren, waaronder meerdere gele Delta wagens die ik ben gaan verzamelen en zelf ook ben gaan maken. Maar ook bezit ik nu mooie kraanwagens, tankwagens en meer. Naast de wagens die ik zelf maak krijg ik ook af en toe wel een mooi exemplaar van anderen”. 

Dat maken van de vrachtwagens heeft voor Martin nog heel wat voeten in de aarde. Hij laat een kant en klaar model komen en gaat die vervolgens helemaal strippen en daarna gaat dat in de tinnerpot om alle bestaande verf te verwijderen. De plastic onderdelen gaan in de blue-wonder. Als dan alle verf is opgelost blijft dus een kaal model over. Dan begint voor Martin het echte werk. Als hij dan weet hoe de vrachtwagen er uiteindelijk uit moet komen te zien worden alle onderdelen in de gewenste kleur gespoten, wordt de wagen van de bedrijfsnaam en eventuele reclame voorzien en worden zo nodig verdere onderdelen toegevoegd. Martin:,,Naast het maken en verzamelen voor mezelf lever ik ook wel vrachtwagens op bestelling. Daarbij kun je denken aan een verjaardagscadeau dat men wil geven, of een vrachtwagenchauffeur die gaat trouwen en een exacte kopie van zijn eigen vrachtwagen krijgt. Dat zijn echt leuke opdrachten.

Een paar jaar geleden werd ik door een verzamelaar benaderd of ik een paar wagens voor hem kon maken en dat is uitgegroeid tot een paar honderd. Ook van bedrijven krijg ik wel verzoeken om vrachtwagens in hun kleur en logo’s te maken, zoals Mostert en van de Weg, die al meerdere wagens in hun vitrines hebben staan. Ook voor Van Engelen in Nunspeet heb ik al een paar exemplaren klaar gemaakt. Wel is het zo dat de aanvrager zelf moet zorgen voor levering van het gewenste model en ik zorg dan dat de wagen er tot in alle details uit komt zien zoals hun wagenpark er uit ziet. Van een ander bedrijf kreeg ik een opdracht om meerdere wagens te maken om die als kerstcadeaus aan hun chauffeurs te geven”.

Voor Martin is dit strippen en opnieuw klaarmaken van de vrachtwagens in alle soorten en modellen een mooie hobby en tijdsbesteding. Martin:,,Afhankelijk van het model en de wensen vergt dat flink wat tijd. Soms een week en voor andere wagens zelf wel eens drie weken. Het hangt ervan af hoeveel kleine details er aan de wagens zitten. Soms hebben de modellen niet precies alles wat wel aan de echte vrachtwagens zit. Dat moet ik dan zelf vervaardigen. Dan kan een paperclip of een stukje pvc-buis uitkomst bieden. Dat is ook wel het leuke van deze hobby. Het verzamelen en maken van de wagens is voor mij het belangrijkste en wat de opdrachten van anderen oplevert is meegenomen”.   

AG

Dit artikel is het eerst gepubliceerd in de Veluwse Courant als onderdel van de rubriek: De Verzamelaar.