Karttalent Dion van Werven gaat vrolijk door met winnen in NK: nu P1 in Kerpen

0
813
Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

KERPEN – Karttalent Dion van Werven ging zondag in Kerpen vrolijk door waar hij twee weken geleden in Eindhoven gebleven was: het winnen van NK-wedstrijden. De veertienjarige coureur uit Hulshorst won in Duitsland op overtuigende wijze de finale in de Rotax Max Senioren-klasse. Zo schreef hij ook de derde ronde van het NK op zijn naam. Inmiddels gaat hij ruimschoots aan de leiding in de titelstrijd. 

“Het begint nu te wennen dat ik wat vaker vooraan rij”, bleef Dion bescheiden over zijn tweede winst op rij in het NK. “Iedereen let nu wel op me. Ze weten dat ik eraan kom.” Nou ja, je zou ook kunnen zeggen dat Dion inmiddels tot de gevestigde orde behoort. 

Ter referentie: zijn minste resultaat in zes NK-races, verdeeld over drie ronden van het kampioenschap, is de vierde plaats. “Ja, het gaat goed. Ik weet wel hoe het komt: papa werkt er heel hard voor en ik doe het goed in de kart. En Dennis de Bruin en alle anderen van ons team CRG Holland werken er gewoon heel hard voor.”

Dat zal ongetwijfeld zo zijn, maar het blijft knap dat iemand die relatief laat met karten is begonnen, pas aan zijn tweede wedstrijdseizoen bezig is en tot de jongsten van het Senioren-veld behoort, zo overtuigend zijn wedstrijden wint. 

“Ik ben mentaal sterk verbeterd”, legde Dion verder uit op de Duitse piste. “Vorig jaar ging het er vooral om veel te leren, nu gaat het er echt om. Tijdens de Winter Cup aan het begin van het jaar zagen we dat we heel snel waren in de regen.” 

Hij vervolgde: “Op een natte baan ging het ook goed. Tijdens de eerste ronde van het NK in Berghem pakte ik pole. De eerste race wonnen we, daarna werd ik vierde in de finale. Toen we daarna tijdens de eerste ronde van de Euro Trophy ook snel waren, zagen we dat we mee kunnen doen voor de titel in het NK alhoewel ik daar niet mee bezig wil zijn. Ik heb nu meer zelfvertrouwen maar we zijn er nog niet. Ik bekijk het per wedstrijd. Dat geeft focus en rijdt comfortabeler. 

Dat liet hij zondag in Kerpen op overtuigende wijze zien. “Ja, de zondag was goed. De vrijdag was trouwens ook prima. Zaterdag hadden we nog wel wat moeite met grip en de setup doordat het warmer werd en er meer grip op de baan kwam. Maar zondagochtend hebben we de goede setup gevonden en samen met mijn teamgenootje hebben we een goede kwalificatie gehad.” 

Daarin snelde Dion naar een keurige derde tijd. In de prefinale snelde hij vervolgens van de derde naar de tweede plek. Dat resultaat gold als startplek voor de finale en bij de start pakte de talentvolle Gelderlander direct de koppositie. “Die plek heb ik daarna goed kunnen vasthouden. Ik had op een gegeven moment een gat van 3,5 seconden. Ik kon de wedstrijd controleren. Op de finish had ik nog tweeënhalve seconde over.”

Met de P2 en P1 in de races in Kerpen pakte hij weer veel punten voor de titelstrijd. Inmiddels is hij dus uitgegroeid tot titelfavoriet. Dion was er enigszins beduusd onder. “Dat is wel apart, maar heel leuk!”