It´s the most wonderful time of the year…

0
2307
Column
 
Nou ja bijna dan en als ik mijn agenda bekijk dan slaat de schrik me om het hart… 
Vanaf oktober is bij ons iedereen in de ban van verjaardagen, sinterklaas, schoolgesprekken, jaarverslagen en dan niet te vergeten Kerst en Nieuwjaar. Voor je gevoel vallen de blaadjes net van de bomen, maar in werkelijkheid staan de donkere dagen alweer voor de deur. 
 
Toch al vermoeiend als je dit zo leest. Ieder jaar neem ik mezelf voor om het anders te doen, de taken te verdelen, eerder te starten met lijstjes maken, niet naar verjaardagen te gaan en mijn agenda minder vol te hebben zo aan het einde van het jaar. Het loopt helaas ieder jaar anders maar ik blijf het proberen.
 
Al jaren mijn redding in deze hectische tijd zijn… lijstjes maken! Want wie schrijft die blijft! 
 
Mijn moeder maakte altijd al lijstjes en die gewoonte heb ik overgenomen, juist in drukke tijden grijp ik terug naar mijn lijstjes. Toen ik zwanger was hing de keuken vol met lijstjes en als ik op vakantie ga ligt de tafel vol met lijstjes (ondanks de goede tip om de lijstjes in de computer te zetten). Het biedt mij overzicht, controle en rust. De hectiek in mijn hoofd duidelijk gestructureerd in beeld gebracht door het maken van lijstjes met een kopje koffie of thee. Grappig om te zien dat mijn dochter ook lijstjes maakt, ware kunstwerken in haar geval. 
 
Ik prijs me gelukkig met een hoog energie niveau, maar daar moet ik gewoon voor werken. Het betekent juist wél sporten als ik druk ben, het betekent juist géén wijntje als ik denk dat ik het nodig heb, het betekent juist wél afmaken waar ik mee bezig ben om chaos te omzeilen en te zorgen dat mijn voeding op orde is en me niet laten verleiden door alle suiker en vreterij in deze maanden.
 
Natuurlijk ben ik ook maar mens en schiet ik ook weleens uit de bocht, maar dat breng ik in balans door meer rust te pakken en bijvoorbeeld een paar dagen te balansen. Dat balansen is niet heel spannend, gewoon veel groente, geen snacks, weinig suiker en veel water. Dit combineer ik met sport en op tijd naar bed. Wanneer je moe bent, geen energie hebt en in de ochtend al moeite hebt je bed uit te komen dan raad ik je aan je leefstijl onder de loep te nemen. Drink je meer alcohol dan anders, sport je nog wel, neem je tijd voor jezelf en hoe ziet je eetpatroon eruit? Pas een aantal dingen aan en je merkt binnen een paar dagen verschil. Het is best eenvoudig, je lichaam wordt goed in wat jij ermee doet. 
 
Anita Lubbersen
Energysport Nunspeet