Ingezonden open brief

48
19111

Ingezonden open brief aan Ds. A. Schot

Geachte heer Schot,

Onlangs werd in Nunspeet  onder de naam  “So this is christmas “ op het marktplein op een moderne wijze het kerstverhaal uitgebeeld.  

Nu is algemeen bekend dat u en de achterban die u vertegenwoordigd vanuit religieuze overtuiging het afwijzen dat het kerstverhaal op deze wijze wordt uitgebeeld. En daar is niks mis mee, dat respecteer ik! U heeft natuurlijk het volste recht, en vanuit uw rol naar uw achterban zelfs de plicht, deze opvattingen met elan naar buiten toe uit te dragen.  Waar het wat mij betreft begint te schuren is als dit gebeurt  op de wijze die nu werd gekozen, namelijk door het aanvallen en veroordelen van het evenement  “So this is christmas”.  Ik heb in mijn opvoeding meegekregen dat je je standpunten en opvattingen moet verdedigen vanuit de eigen overtuiging dat de kracht van je argumenten voldoende is om tot overtuiging van anderen te leiden. Je gelijk proberen te krijgen over de rug van een ander zoals in het geval van “So this is christmas” (en eerder bij de Nunspeetse Passie) is niet erg elegant of effectief. 

Daarnaast las ik bij de NOS dat u een achterban van ongeveer 2500 mensen vertegenwoordigd. En een zin later “Hier zitten wij in Nunspeet niet op te wachten”. Dan hoop ik maar dat u met “wij” alleen uw eigen achterban bedoelt die met 2500 mensen echter geen representatieve weergave is van de mening die hierover in geheel Nunspeet bestaat.

Feitelijk willen u en uw achterban dat binnen de gemeentegrenzen van Nunspeet geen activiteiten, evenementen, voorstellingen en dergelijke kunnen/mogen plaatsvinden die niet stroken met uw religieuze uitleg en opvattingen.  Daarbij gaat u voorbij aan en toont u weinig respect voor mensen die daar anders over denken. Daarnaast  botsen uw opvattingen ook met de vrijheid van meningsuiting  zoals deze in onze grondwet is vastgelegd. In dit land mag iedereen binnen redelijke grenzen en ook in de openbare ruimte zich uiten, zeggen, roepen en zingen wat ie wil. Tegelijkertijd heeft  ook iedereen de vrijheid dat te mijden. 

Voor alle partijen geldt wat mij betreft;  Menen het zeker te weten is gevaarlijk. Hij die het “zeker weet” stelt zichzelf boven de ander, en daarmee maakt hij de ander kleiner. Zijn mening is namelijk een “zeker weten”, terwijl de mening van de ander “slechts” een mening is.

Nogmaals, probeer te overtuigen met de kracht van de eigen argumenten, niet door een ander indirect  te beschamen of te veroordelen. (in dit geval de deelnemers, organisatoren en toeschouwers van “So this is christmas” )

Voor de duidelijkheid, ik respecteer u en uw achterban zeer en zonder enig oordeel, maar  andersdenkende Nunspeters hebben het gevoel niet hetzelfde van u of uw achterban te mogen verwachten en dat betreur ik.

Heb het goed,

Met vriendelijke Groet,
Ed van Duijn

48 REACTIES

 1. Ik ben het er helemaal mee eens! Het belangrijkste wat ik vind is dat het geloof doorgeven wordt als dit de nieuwe manier is van overbrenging dan moeten we TROTS zijn op de organisatie van so this is christmis!
  Groetjes Bart Buurkes Vierhouten

 2. Ik ben geen SGP’er, maar vind wel dat er op zijn minst enige toenadering had kunnen worden gezocht en de teksten van dhr Klugt op het net ook niet netjes waren. Dhr Klugt heeft in het verleden meer dan eens openlijk weinig respect getoond richting deze mensen.

  Ik vind wel dat een dergelijke viering mogelijk moet zijn, maar als je ziet dat de SGP in Nunspeet 7 van de 21 zetels heeft kun je opzich rekening houden met het feit dat 1 op de 3 stemmers (niet stemmers moeten niets zeggen als ze de moeite ook niet nemen naar de stembus te gaan) er mogelijk moeite mee heeft hoe het in de huidige vorm gaat. Zoek toenadering en ga het niet via internet uit lopen vechten. En daar is dhr Klugt ook niet in vrij te pleiten door met teksten de boel nog eens onnodig op scherp te zetten.

  • Waarom de politieke verhoudingen in de gemeenteraad erbij halen ? Omdat u dat cijfermatig goed uitkomt ??
   Ds. Schot zegt zelf namens 2500 kerkleden te spreken en dat in een gemeente met ruim 25.000 inwoners. Dan praat je dus over 10% die principieel moeite heeft met iets wat ze volledig langs zich heen kunnen laten gaan !

  • Nog los van het feit dat diverse christenen uit bijna alle andere kerken WEL enthousiast aan dit evenement hebben meegedaan.

   • Dhr Schot reageert namens de Ger Gem in Nunspeet. Vergeet even niet dat er in Elspeet eentje staat die minstens zo groot is.

    En ik haal de gemeenteraad erbij omdat die de stem van de gemeente heeft weergegeven bij de laatste verkiezingen.

    Nogmaals ik ben niet tegen het evenement, maar wel tegen de manier van communiceren van sensatiezoekers als Klugt die met nogal respectloze teksten op facebook wel heel fel van leer trekken.

    Zo krijg je nooit een dialoog. En ik denk ook niet dat de initiatiefnemers vanuit rtv Nunspeet blij zijn met hoe Klugt zich meent te moeten gedragen. Dat zijn toch nette beschaafde mensen.

    Ik hoop dat er volgend jaar een evenement staat waar bijna alle Nunspeetse inwoners zich in kunnen vinden.

 3. Ik snap de ophef niet zo over die flyer. We leven in een gemeente waar allerlei evenementen plaatsvinden waar deze doelgroep ook niets mee heeft, maar waar ze niet tegen protesteren. In dit geval is het een evenement wat in de publieke ruimte (marktplein, centraal openbaar plein in Nunspeet) plaatsvind en waar een deel van Nunspeet moeite mee heeft. Dan is het toch niet erg als ze uitleggen middels een flyer waarom ze er moeite mee hebben?
  Het evenement kan gewoon doorgaan dat is de ene kant, maar de mening erover mag toch gewoon gedeeld worden?
  Overigens had ik de indruk dat de flyer de organisatie wel goed uitkwam, gezien de felheid waarmee er direct via RTV Nunspeet (de door gemeente Nunspeet gesubsidieerde zender van Klugt) fel gereageerd werd. De laatste kaarten moesten immers nog verkocht worden. Kortom: bij ‘leven en laten peven’ hoort ook dat mensen zich mogen uiten als ze ergens moeite mee hebben.

  • U bent wel heel slecht op de hoogte. Ik sta volledig los van RTV Nunspeet, maar biedt hun af en toe m’n hulp aan en doe dat als vrijwilliger. Dus eerst even goed weten waar u over praat voordat u hier allerlei dingen stelt die volledig onjuist zijn.

  • Dat ze zuren hoort er bij, dat maakt niemand wat uit we hebben van die mooie blauwe containers waar
   die flyers in kunnen. Maar ik denk dat de ophef meer ontstaat omdat zij niet doen wat ze zeggen
   als iemand hun bekritiseerd is het “iedereen in zijn geloof laten, laat ons ons geloof betuigen”.

   Maar zodra anderen hun versie van geloof uitdragen op het marktplein ‘een openbare ruimte’
   dan mogen zij anderen in hun geloof lastig gaan vallen met flyers en bekritiseren?
   Wat mij betreft vindt ik dit soort praktijken te gek voor woorden.

 4. Eens met o.a. Inwoner. Als die flyer door een voorstander van So this is Christmas niet naar de Stentor gestuurd was, was er niet zo’n hetze ontketend. Ds. Schot zou echt het nieuws niet gezocht hebben, als Omroep Gelderland niet bij hem op de stoep gestaan had. En daarbij… nergens in die flyer staat dat je niet naar zo’n evenement mag. De vormgeving was ronduit origineel, data toch echt 25 en 26 december, dus heel helder. En het ging gewoon over allerlei (!) kerstevenementen versus de Bijbelse kerstboodschap. Met dank aan de landelijke vrijheid van meningsuiting die we nog hebben en waar we heel zuinig op moeten zijn.

  • Dit is weer zo’n typische omgekeerde reflex, zelf reacties oproepen en vervolgens is het allemaal andermans schuld. Welk gedeelte van de allinea over “zeker weten” is hier niet begrepen??

   • Ik reageerde niet op uw brief, meneer Van Duijn, maar op de reactie van Inwoner. Er is nu eenmaal oorzaak en gevolg (er is geen vuur, als dat niet aangestoken wordt – en het wordt geen groot vuur als er geen olie op gegooid wordt). En dat was wat ik probeerde aan te tonen, met de flyer in m’n hand, die ik na alles nog maar eens heel goed bestudeerd heb.

    Zouden er werkelijk minder mensen naar het spektakel gegaan zijn óm die folder?
    Dat geloof ik niet – hoewel ik het natuurlijk niet ‘zeker weet’.
    Hebben heel veel mensen in Nunspeet de flyer bekeken en gelezen?
    Dat geloof ik wel – hoewel ik ook dat natuurlijk niet ‘zeker weet’. Maar eerlijk gezegd vind ik het geweldig dat een kerstfolder, die elk jaar door deze kerkelijke gemeente verspreid wordt (maar steeds in een ander jasje) zóveel aandacht heeft gekregen!

    Komt u morgen ook?
    Warm, droog, fijn met heel veel mensen, GRATIS! Je kunt zelfs nog een cadeau toe krijgen.
    Als dat geen Kerst is?!

    • Dank voor de inhoudelijke en vriendelijke reaktie.
     In een kerk ben ik vrees ik niet zo op mijn plek/gemak, maar ik
     dank u oprecht vriendelijk voor de uitnodiging.

    • Jazeker, echt prachtig dat het preken voor eigen parochie zoveel weerzinwekkende reacties heeft opgeroepen. Volgend jaar hopelijk weer een leuk evenement afkeuren via een met achterlijke bezwaren gevulde flyer?

 5. Elke versie van geloof of bijbel is gemaakt door de mens, geen 1uitgezonderd, laat n ieder dus ook lekker zelf uitzoeken waar of waar niet hij zich bij thuis voelt.

 6. Je hebt tegenstanders, je hebt voorstanders.
  Je hebt ook de meerderheid die het geen bal kan schelen.

  Door die flyer er is niemand minder naar het plein gegaan. Er gaat ook niemand méér naar de Ger.Gem. door die flyer.

 7. Sensatiezoeker? Dan hier even de juiste volgorde van oorzaak en gevolg: De geref. gemeente stuurt een folder rond. Door de folder en de geschiedenis met dhr. Schot reageer ik daarop op mn eigen facebook. Media lezen mee en pikken dit op. Vragen aan Schot mee te werken aan tv item. Schot stemt als eerste toe. Ik reageer daarop ( hoor-wederhoor). Dit item trekt extra aandacht waardoor er meer mediapartijen opduiken. Steeds heeft Schot evenveel ruimte gekregen zijn mening te ventileren als ik. Heeft het iets opgeleverd? Ja…gedoe. Stomweg omdat Schot heeft gehandeld zoals briefschrijver omschrijft. Nu weer terug naar het begin…

 8. Wie wind zaait, zal storm oogsten. Volgens mij kunnen we kort zijn over dit foldertje. Het is slechts weerzinwekkende provocatie van een autoritaire demograaf met zijn door god en gebod vergiftigde gevolg. Zoals gewoonlijk preekt deze loser maar één ding en dat is onverdraagzaamheid tegenover andersdenkenden.

  • Deze wijze van reageren draagt niks bij en neigt weer naar ordinair schelden. Is niet de insteek van mijn brief. En als je dan zo graag mee wilt praten, verstop je dan niet achter een schuilnaam maar wees een vent en zet je echte naam erbij.

   • Ja, je kunt ook een huichelachtige brief inzenden en dan vervolgens willen regisseren op welke wijze reacties vorm dien te krijgen. Dat huichelachtige wil ik trouwens na de kerst nog graag eens uiteenzetten.

 9. Ik ben het helemaal eens met Zoon van Got. Dit is pure onverdraagzaamheid. Die SGP-adepten onderscheiden zich nauwelijks van organisaties zoals IS. Die gooien echte bommen tijdens kerstmanifestaties en deze soft sector terroristen leggen het explosief via een weerzinwekkend flyertje. Het doel is echter hetzelfde; het dwingend opleggen van de eigen ¨idealen¨ aan zogenaamde goddelozen.

 10. En wat als we het nu eens omdraaien en we gaan op zondag bij de gereformeerde gemeente flyers uitdelen met de oproep om te stoppen met het geloven in sprookjes omdat daar alleen maar godsdienstoorlogen uit voorkomen. Is er iemand die mij kan uitleggen welk ander doel dit dan dient behalve provocatie?

 11. En dan lees ik op de facebookpagina van Sander Klugt het onderstaande aan het eind van zijn dankwoord aan alle mensen die meegewerkt hebben aan “So this is christmas”

  Citaat (met toestemming Sander Klugt)

  “En na afloop ligt er dan weer een leeg plein, het moment waarop Henny Jansen naar me toe kwam lopen en zei: ‘Het plein is leeg, maar daar ligt toch nog iets op de grond’.
  Ik liep ernaar toe en raapte het op. Het was ‘respect’. Het ligt nu in ieder geval niet meer op de koude grond, maar warm en droog. Dominee Schot, als ik iets geleerd heb van dit alles, dan is het dat het uiterst eenvoudig is om met een rel als ondertoon de media te halen. Zullen we komend jaar eens voor het uitdagende traject kiezen en de armen ineen slaan? Samen? Ik doe u die handreiking, want niets is zo mooi om samen iets moois voor elkaar te krijgen. Dan zetten we de geloofskwesties even aan de kant en gaan we voor het uiteindelijke doel: Samen.”

  Einde citaat.

  Dat vind ik een mooi gebaar op eerste kerstdag.

 12. Wat prachtig dat Sander en Ed zich zo inzetten voor dit Kerst evagelie. Jullie komen straks vooraan in de hemel.

  • Dude, ik ben ook niet gelovig maar lees die brief, dit sarcastische gedoe overtuigt ook niemand.

 13. Red mij niet!

  Leg een steen onder je kussen
  Brand van mijn part een kaars
  Slacht een lam
  Maar red mij niet

  Zet een rare muts op
  Duw briefjes in een muur
  Voorspel de toekomst
  Maar red maar niet

  Laat je baard staan
  Ach man, laat je baard staan
  Maar red mij niet
  Trek een jurk aan
  Ach man, trek een mooie paarse jurk aan
  Maar red mij niet

  Restaureer je kerk
  Stuur je kinderen ten oorlog
  Lees handen tot je blind bent
  Maar red mij niet

  Slik vitaminen tegen kanker
  Was je handen in vuur
  Versier je voorhoofd met een stip
  Maar red mij niet

  Jouw hemel is voor mij de hel
  Een hemel met jou
  Is de hel voor mij

  Richt je billen naar het westen
  Zeg dagenlang hetzelfde woord
  Laat je bevrijden door een ufo
  Maar red mij niet

  Loop met fakkels door de straten
  Zeg dat het lukt als je maar wilt
  Ga op je knieën tot ze blauw zien
  Maar red mij niet

  Laat mij in mijn zeven sloten
  Laat mij de draad volslagen kwijt
  Aan gezelligheid ten onder
  Richting eindeloze tijd
  Uit volle borst op weg naar nergens
  Zonder reden, zonder doel
  Met mijn zeden en mijn zonden
  En mijn angstig voorgevoel
  Laat mij mijn kont tegen de krib
  Laat mij dit goddeloze lied
  Hef jij je handen maar ten hemel
  Maar red mij niet
  Red mij niet
  Red mij niet
  Red mij niet
  Red mij niet

  • De echte Maarten van Roozendaal is in 2013 overleden, smakeloos om dit onder zijn naam te plaatsen.
   Zet je eigen naam erboven en geef Maarten de credits!!
   Overigens wel een mooi lied waarvoor hij in 2000 de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het beste theaterlied kreeg. In de context van mijn brief vind ik het lied echter niet passend.

   • Een prachtig lied van de helaas veel te vroeg overleden Maarten van Roozendaal en wat mij betreft juist wel geheel passend bij het gevoel wat heel veel mensen hadden bij de zielige flyeractie van de gereformeerde gemeente. Ik vind het verder getuigen van creativiteit om via de gekozen nickname de credits aan de schrijver van het lied te geven. Jammer dat u de intentie van de plaatser van deze reactie op zo´n belerende wijze tekort doet.

 14. SGP: Laat iedereen in zijn geloof! Beperk ons niet!

  Anderen: Oke, Dan organiseren wij “So this is christmas”!

  SGP: WEL PORTVER DRIE DUBBLELTJES GESLOTEN GOORDIJNTJES NOG AAN TOE WAS DIT NOW WEER!
  DIT KAN ABSOLUUT NIET! *duwt bij iedereen flyers in de bus*

  Anderen: Wat de fuck?

 15. Vandaag een boel gedoe om de Nederlandse versie van de Nashville-verklaring. (In de zogenaamde Nashville-verklaring, die ook door Van der Staaij werd ondertek
  end, worden homoseksualiteit en transgenderisme expliciet afgewezen en wordt ook de suggestie gewekt dat dit zaken zijn waarvan mensen kunnen ’genezen’.)
  Inmiddels hebben diverse ondertekenaars zich teruggetrokken, en is de namenlijst van de site Nashvilleverklaring.nl afgehaald. Maar het kwaad is al geschied. Een bepaalde groep gelovigen bewijst
  opnieuw er archaïsche en naar discriminatie neigende opvattingen op na te houden.
  Dialoog lijkt steeds meer kompleet zinloos en onmogelijk te worden.
  Ik hoor de heer van de Weerd praten over verbinding op de nieuwjaarsreceptie. En hij heeft groot gelijk de samenleving valt uit elkaar. En ik wens hem toe dat hij aan verbinding kan bijdragen maar het wordt alsmaar moeilijker en moeilijker…..

  • Ik heb de Nashville-verklaring in het Engels én in onze taal gelezen en vraag me af waar staat dat mensen van bepaalde zaken kunnen genezen? Ik kan het niet terugvinden… Van suggereren dat er iets staat, houd ik niet zo…

   En wat betreft die verbinding… daar zijn we allemaal bij. In een eerdere discussie over dit onderwerp heb ik dat al eens aangegeven. Verbinding begint namelijk bij een een-op-een ontmoeting tussen mensen. En dat is heel verrijkend, óók als je anders denkt dan de ander!

   • Gereformeerde bullshit. Wat een achterlijke redenering. Verbinding ontstaat slechts wanneer mensen onbevooroordeeld zijn en de intentie hebben anderen lief te hebben ongeacht hun sexuele geaardheid.

    • bij u merk ik ook geen enkele liefde tot een bepaalde groep mensen, alleen maar haat, dus verbeter de wereld, maar begin bij uzelf!

     • Ik vind dat een groepering die slechts een destructieve bijdrage levert aan onze samenleving, mensen met een andere sexuele geaardheid hun geluk niet gunt, de lichamelijke en geestelijke integriteit van het individu niet respecteert, vrouwen het liefst achter het aanrecht ziet (en zo kan ik nog wel even doorgaan) zeer kritisch en onbeschaamd tegemoet moet treden, zodat eenieder zich bewust wordt van de boosaardigheid van deze gezindte.

      • Onze samenleving bestaat al sinds eeuwen uit verschillende groepen mensen, en dus ook uit christenen. Die leefden altijd in redelijke vrede naast elkaar. Ik kom zelf uit een dorp waar de meerderheid geen christen was, en ik wel. Gezellig, gemeenschappelijk. Je werd weleens uitgelachen om een mening (die we gewoon ronduit ventileerden, net als nu), maar daar bleef het bij. De verharding die ik nu zie tussen niet-christenen zoals u (er zijn gelukkig ook vele andere niet-christenen) en christenen vind ik verschrikkelijk en onaanvaardbaar. Wij christenen zijn niet zo van het rechtszaken aanspannen bij beledigingen, maar wellicht komt het ooit wel zover.
       Om over de onjuistheden van allerlei zaken die u beschrijft maar niet te spreken. Zo meteen sta ik achter het aanrecht, maar de rest van de dag heb ik heerlijk genoten van mijn werk. Er is geen kerk of partij die me dat verbied, en de Bijbel al helemaal niet. Uw denken is beslist erg oudbollig.

       • Nu kunt u zich wel verschuilen achter ¨wij christenen¨ maar u bent door uw reactie zelf verantwoordelijk voor het bagataliseren van de betekenis van het ondertekenen van het Nashville akkoord voor mensen met een ¨afwijkende¨sexuele geaardheid. Het stigmatiseren van een bevolkingsgroep door categorisch de impact van dit soort walgelijke verklaringen te ontkennen, leidt tot sociale uitsluiting, discriminatie en toename van geweld tegen mensen die tot deze groep behoren. U vindt dit blijkbaar wel prima.
        Misschien moet u inderdaad maar eens een rechter laten oordelen over de mate waarin die god van u gelijk heeft.
        Overigens hou ik er niet van dat u op een leugenachtige wijze de geschiedenis vervalst. Leden van religieuze groeperingen hebben juist door de eeuwen heen elkaar vooral het leven zuur gemaakt en de koppen ingeslagen.

        • het blijkt zinloos om met u in discussie te gaan op deze manier, dus dat doe ik ook niet meer. Ik zou best eens normaal willen praten, maar ben bang dat ook dat niet mogelijk is.
         Ik hoop dat u nog eens verlost wordt van die ongelofelijke frustratie tegen christenen, want het lijkt me een behoorlijk verzuurd leven.
         Ik houd erg veel van alle niet-christenen (jawel, ook zij die homo zijn, of transgender, of welke letter dan ook) in mijn omgeving. Gelukkig maken die mij het leven niet zuur en slaan ze ook mijn kop niet in.

   • dit gaat toch wezenlijk om een kerkgenootschap dat niet gelieerd is aan de SGP, maar aan de CU. Verdiep u eens wat beter in achtergronden, zou ik zeggen.

     • Die vrijgemaakten waren toen van de GPV, opgegaan in de CU, samen met de RPF. Hebben niets te doen met de SGP. Zijn echter wel christenen, en ik heb het idee dat dat voor sommigen één pot nat is.

      • Klopt, en het is verschrikkelijk als dit soort dingen gebeuren. Maar ze gebeuren ook op sportclubs (tot en met de club waar de prinsessen naar toe gingen). En zwemcoaches kunnen er ook wat van, en dus is dat gewoon niet gelieerd aan christen-zijn, maar aan mens-zijn in deze wereld, waarin het af en toe een grote rommel is.

 16. Gedicht van Klaas Dijkhoff (VVD)

  Omarm de liefde

  Laat ze maar zeggen dat je liefde onrein is.
  Laat ze aan elkaar vertellen dat je er eigenlijk niet mag zijn.
  Laat ze het opschrijven zodat ze daarna kunnen zeggen dat het geschreven staat.

  Laat ze in besmuikte termen praten over wat God zou vinden.
  Laat ze cryptisch spreken over genezing en positionering met een homoseksuele identiteit.
  Laat ze zelfs te laf zijn om ronduit te zeggen: “Jij hoort er niet te zijn en zult branden in de hel.”

  Laat ze bang zijn voor gevoelens, voor liefde, voor wat ze niet snappen.
  Laat ze vrezen voor de waarheid en de werkelijkheid zodra die afwijkt van wat oude boeken zeggen.
  Laat ze de tegenstrijdigheid dat ze wel bewijs verlangen voor het dagelijkse, maar niet voor het wezenlijke.

  Laat ze de vrijheid het onredelijke te geloven.
  Laat ze de vrijheid hun onnozelheid te etaleren.
  Laat ze om vergeving hopen, want zij weten niet wat ze doen.

  Omarm niet wat zij zeggen, maar hoe weinig mensen dat herhalen.
  Omarm de bescherming die onze wetten je bieden tegen invloed van haat.
  Omarm de steun van iedereen die zich uitspreekt tegen deze pijnlijke daad van dwaling.

  Omarm je partner.
  Omarm de vrijheid.
  Omarm de liefde.

 17. Reacties zijn welkom maar probeer het netjes te houden. Nunspeet.nu brengt nieuws uit de gemeente Nunspeet dus reageer daar dan ook op. We krijgen nu reacties binnen (kwetsend en op de persoon spelend) die niets met ‘het Nunspeetse’ te maken hebben. Voor het eerst hebben we dan ook reacties moeten verwijderen. Jammer!

  Redactie Nunspeet.nu

Comments are closed.