Eduard de Bruin verzamelt tractoren

0
1424

GARDEREN – ,Let maar niet op de rommel’. Meestal is dit een loze kreet van een nette huisvrouw, maar bij een bezoek aan Eduard de Bruin in een voormalige kalverstal in Speuld niet helemaal overbodig. De ruimte staat en ligt helemaal vol met ,rommel’. Nou ja het lijkt rommel, maar voor Eduard is het grotendeels materiaal om te gebruiken, al geeft hij wel aan dat er eens wat opgeruimd moet worden. Wel netjes op een rij staan oude tractoren en aan de wanden keurig opgesteld een vijftigtal mini-traptractoren. Want dat is zijn nieuwe verzamelhobby. Eduard:,,Ik kwam al vroeg in aanraking met tractoren omdat mijn oom vertegenwoordiger was bij Deutz dealer en importeur Sieberg. Ik begon folders te verzamelen en kreeg steeds meer interesse. Daardoor kreeg ik op verjaardagen vaak miniatuur trekkertjes, daarna werden het de grote tractoren en nu dus ook mini traptractoren. Ik was geïnteresseerd in techniek en volgde op de Lts in Harderwijk de opleiding motorvoertuigen en -techniek. Ik vond vooral het oudere technische spul leuk. Later ontstond ook wel interesse in de nieuwere techniek. Daarnaast heb ik altijd ook andere oude spullen uit de jaren ’70 leuk gevonden”. En dus zitten we in een afgetimmerde ,kantine’ op stoelen van opa en oma en heeft alles de sfeer van oud.

Zijn liefde voor oud was dan ook te zien in de schuur: overal lag of stond wel iets uit vroeger tijden te wachten om gebruikt te worden. Oude tractoren zijn dan inmiddels ook een gewild project voor Eduard. Zo staan er enkele uit je jaren ’30 en ’40. Maar ook een oude ,fiets met hulpmotor’, een biefstukwarmer, zoals Eduard dat noemt. (Als je er op gaat zitten brand je je billen vanwege de plek van de motor). Graag gaat hij naar evenementen als oogstfeesten, boerenlanddagen en trekker-trekfestiviteiten om soortgenoten te treffen en verhalen uit te wisselen. Dat gebeurde dan zelfs in aangepaste kledij om de sfeer te verhogen. De opkomst van de nieuwe tractoren op deze evenementen vindt hij minder leuk. Wel genoot hij samen met vrienden van de boerenfeesten waar het oude boerenwerk nog werd getoond en dan de klompen aan en op de trekker”. 

Het verzamelen zat er bij Eduard al vroeg in. Via zijn oom, die werkte bij Deutz importeur en dealer Sieberg, raakte hij als kind al geïnteresseerd in alles wat met tractoren te maken had. Hij verzamelde foldermateriaal en kreeg op verjaardagen mini exemplaren van allerlei merken tractoren. Van lieverlee groeide dat uit tot een verzameling van zo’n vierhonderd mini tractoren. Eduard:,,De kasten kwamen vol te staan en op een gegeven moment dacht ik, wat moet je ermee. Ik begon wat te verkopen en langzamerhand raakten de kasten weer leeg. 

De eerste Hanomag

De verzameling van de grote tractoren, die aan zijn nieuwe verzamelhobby van mini-traptrekkers voorafging is begonnen toen Eduard vijftien was. Zijn oom werkte voor een Amerikaans bedrijf en wist van de interesse van Eduard,,Als ik eens wat leuks tegen kom laat ik het wel weten. Hij had een Hanomag te koop en liet Eduard weten ,dat is wel iets voor jou’. Dat was eens schot in de roos. Eduard:,,Ik was pas vijftien en mocht er zelf nog niet op rijden, dus reed mijn vader me ermee naar huis. Dat vergeet ik nooit, het was tijdens de Elfstedentocht in 1997. De trekker stond gewoon buiten ,wel zonder accu. Dus accu erop zetten, goed gloeien, starten en lopen. Een boer in het dorp keek jaloers, die moest bij zijn moderne Fendt tractor de kachel erbij zetten om de olie dun te houden anders startte hij niet. Later heb ik deze Hanomag weer verkocht en een Ferguson gekocht. Dat was een 4-cylinder maar dat vond ik toch minder mooi want die maakt niet het mooie ,plof,plof’ geluid, zoals een één-cilinder. De volgende werd een Deutz en daarna kwamen er nog een paar. Al met al heb ik wel zo’n twintig gehad. En zo staan er nu in de schuur nog zo’n acht oude- en minder oude tractoren. Ik geef nu de voorkeur aan ongerestaureerde trekkers, die nog in originele staat zijn, die hebben ook veel meer waarde. Technisch moeten ze wel in goede staat zijn, maar het plaatwerk mag gerust vliegroest bevatten. Ik klus er niet echt mee, maar zorg voor goed onderhoud en geniet ervan om met deze trekkers evenementen te bezoeken en er nu en dan een tourrit mee te maken. Als ik dingen niet weet zijn er wel jongens in de groep die dan even kunnen helpen”. 

Nieuwe verzamelhobby

,,Omdat ik altijd op zoek ben naar interessante oude spullen zag ik op een gegeven moment op internet een trap-tractor te koop en dat leek me toen ineens heel leuk. Het was een Ford 4000. Ik kwam daarvoor terecht bij een zekere Piet in Groningen die al een hele verzameling van Fordmodellen had. Dat was het begin van mijn nieuwe verzamelhobby. We ontmoetten elkaar vaker en tipten elkaar als we iets moois zagen. Zo groeide ook deze verzameling, waarbij ik alle merken verzamel. Inmiddels heb ik er nu bijna vijftig in de schuur staan. Het gaat me niet om te verkopen, maar af en toe wordt er wel eentje geruild als ik een nieuwere zie. Als je me vraagt waarom ik dit verzamel weet ik het zelf eigenlijk niet. Je hebt er verder niks aan maar het is gewoon leuk om het te hebben. Als je al die modellen nu op het schap ziet staan is het toch een mooi gezicht. En boven staat er nog meer, daar moet ik nog wat schappen voor maken dan kunnen die ook uitgestald worden”.

AG