24 uur met Harm Jan Polinder

0
96

‘tijd verdelen tussen politiek en familie’

NUNSPEET – ,,Als het slaapschaap wakker wordt, dan mag onze zoon Joas ons wakker maken, en dat is om zeven uur,’’ begint Harm Jan Polinder. Harm Jan Polinder wordt doorgaans in één en dezelfde ademteug gekoppeld aan de SGP-fractie in de gemeenteraad, waar hij vanaf 2014 zitting in heeft en sinds 2018 fractievoorzitter van is. Daarnaast heeft hij in 2014 zijn bedrijf Mediadvies opgericht en is hij mede-eigenaar van De Veluwse Courant.

,,Ik ga eerst brood smeren voor Joas om mee naar school te nemen, en dan gaan we gezamenlijk ontbijten,’’ vervolgt hij. ,,Dat is een mooi moment van de dag om samen te zijn en meestal ook het moment dat we aan tafel bidden en de bijbel lezen. We bidden voor de dag en vragen of we veilig terug mogen keren. Rond kwart over acht breng ik Joas naar school en verder verschilt het een beetje per dag wat daarna de indeling is. Op woensdag ga ik naar Arnhem. Daar ben ik fractievolger voor de Provinciale Staten SGP-fractie, en die vergaderen altijd op woensdag overdag. Op andere dagen ga ik naar kantoor in Harderwijk of ik ga bij klanten langs. Mediadvies helpt klanten door ze op maat gemaakte advertentiemogelijkheden aan te bieden. Wij kijken altijd welke media het beste bij de opdrachtgever passen. Dat kan radioreclame zijn, maar ook een huis aan huiskrant of een magazine. Als het kantoor op volle sterkte is, werken er vijf mensen. Tussen de middag gaat om de beurt iemand van ons naar de winkel om vers brood en beleg te halen. We lunchen altijd met elkaar, dat is altijd een heel gezellig moment,’’ zegt hij. Harm Jan streeft er naar om bij het avondeten altijd thuis te zijn. Doordeweeks is er nauwelijks tijd waarop hij kan koken, maar in de weekenden is hij met grote regelmaat in de keuken te vinden. 

Zijn werk als fractievoorzitter brengt onherroepelijk veel vergaderen met zich mee, maar hij heeft de stelregel dat hij hooguit drie avonden per week weg is. ,,Onze kinderen zijn 2 en bijna 5 jaar. Het zijn mooie jaren om van je kinderen te genieten en thuis te willen zijn. Ze gaan rond half zeven naar bed en pas als de kinderen liggen, wil ik vertrekken. Mijn vrouw Petra en ik nemen allebei om de beurt een kind voor onze rekening en de kinderen mogen dan een boekje uitzoeken waaruit we voorlezen en daarna lezen we nog een verhaaltje voor uit de kinderbijbel, we zingen nog een paar versjes en dan gaan ze slapen.’’

Een eigen bedrijf, twee keer per maand fractievergadering, twee commissievergaderingen, raadsvergaderingen, overleg met de fractievoorzitters en wethouders, het geven van presentaties: houdt Harm Jan nog wel tijd over om naar bed te gaan? ,,Ja hoor,’’ lacht hij. ,,Doorgaans lig ik er rond elf uur, half twaalf in, tenzij een vergadering erg uitloopt, dan wil het wel eens een uur of half twee ’s nachts worden, maar ik kan wel een keer tegen een korte nacht, daar heb ik geen last van.’’ 

Is er nog wel tijd voor hobby’s? Harm Jan: ,,Ik ben een nieuwsgierig iemand en volg altijd het nieuws nauwgezet, maar ik spreek ook graag af met familie en vrienden. Afgelopen zaterdag heb ik nog met een stel vrienden op de Loosdrechtse plassen gevaren. Dat was de jaarlijkse reünie van het bestuur van SGP jongeren. Met sommige daarvan ben ik goed bevriend, die spreek ik wat vaker. En de barbecue is één van mijn grootste hobby’s. Het is leuk om allerlei gerechten uit te proberen en dat hoeft niet altijd een groot stuk vlees te zijn. Er komt ook wel eens een pizza of een quiche uit. Een paar keer per week ben ik op tijd thuis en probeer ik op de hometrainer te zitten, doorgaans kookt Petra dan. Maar in het weekend kook ik sowieso, ik vind het leuk om te doen.’’

Met twee jonge kinderen is het voor de familie Polinder moeilijk om op vakantie te gaan op de manier zoals ze dat vroeger deden, vóór de kinderen er waren. ,,Ik ben een beetje avontuurlijk, we zijn met z’n tweeën  naar Papoea geweest, daar zaten we midden in de bushbush en we waren in Egypte en Amerika. Het is mooi om andere culturen te ontmoeten. Vorig jaar hebben we gekampeerd in Borger in Drenthe en dit jaar zijn we naar Mallorca geweest. Als de kinderen zich vermaken, hebben wij het ook naar ons zin.’’ 

Dat de interesses van Harm Jan grotendeels met politiek te maken hebben, moge duidelijk zijn. Hij heeft zelfs een speciale fascinatie voor de manier waarop ze in Amerika met politiek bezig zijn. ,,Ik ben twee keer naar Amerika gegaan en één keer zelfs gericht in verkiezingstijd; dat was een hele beleving. Het staat hoog op mijn bucketlijst om dat in verkiezingstijd nog een keer te doen. Het entertainment er om heen staat me wel een beetje  tegen, maar aan de andere kant fascineert het me hoe mensen daar met politiek bezig zijn. Het leeft daar veel meer dan hier. Soms zou je ook wel eens willen dat mensen hier beseffen dat dit een democratie is en hoeveel we met elkaar goed geregeld hebben. Ik denk dat we dankbaar mogen zijn dat we in dit land leven en de manier waarop wij politiek bedrijven is ook iets om dankbaar voor te zijn. Hoewel ik uiteraard vanuit mijn overtuiging genoeg ruimte voor verbetering zie, daar zet ik mij voor in.’’ 

Het mede-eigenaarschap van De Veluwse Courant is iets waar Harm Jan naar eigen zeggen niet zo veel omkijken naar heeft. ,,Ik moet heel eerlijk zeggen dat het een beetje als een grapje is ontstaan, samen met Lambert van der Weerd en Arthur Fransz. Ik denk dat de redacteuren het prettig vinden dat we ons als eigenaren niet zo veel met de inhoud van de krant bemoeien. Ik vind het leuk dat het goed loopt en ik doe graag mee als we gaan brainstormen, maar ik waak ervoor om me teveel met de inhoud te bemoeien. We houden er wel vanaf het begin aan vast dat De Veluwse Courant een positieve en leuke krant blijft,’’ aldus Harm Jan. 

Door Ank Herstel. Foto’s Bram & Maarten van de Biezen.