Uit de Kunst: Harmke Zwep Seybel

0
363

VIERHOUTEN – Geboren in Elburg, opgegroeid in Doornspijk en nu woonachtig in een prachtig huis met atelier aan de Elspeterweg in Vierhouten, Harmke Zwep Seybel, kunstenares in keramiek en porselein. Aanleg voor kunst zat er bij Harmke al vroeg in. Nou ja, ze bezit een natuurlijke creativiteit dat uiteindelijk heeft geleid tot het maken van prachtige keramiek en dat mag zeker als kunst aangemerkt worden.  Als kind verloor ze op jonge leeftijd haar vader en bleef haar moeder alleen achter. Het gezin moest roeien met de riemen die het had en voor de kinderen was er weinig mogelijk om aan activiteiten mee te doen. Harmke:,,Er was geen geld voor sport of clubjes. Ondanks dat heb ik toch een heel mooie jeugd gehad. Maar het betekende wel dat we veel op onszelf aangewezen waren en mogelijk is dat juist de oorzaak geweest dat ik mijn creativiteit ging aanwenden. Het zal ook in me gezeten hebben want ik was wel de enige in het gezin. In die periode is mogelijk wel het zaadje gelegd. Ik heb van alles gedaan van breien tot kantklossen en alles wat ertussen zit. Na de middelbare school ben ik gaan werken in een winkel en kon ik klantkloslessen gaan volgen van mijn eigen verdiende geld. 

Van steen naar keramiek

Dan word je wat ouder, raakt verliefd, trouwt en krijgt kinderen waardoor het creatieve werken wat naar de achtergrond verdwijnt. Met het opgroeien van de kinderen ontstond wel steeds meer de gedachte dat ik weer wat wilde gaan doen en ben ik begonnen met beeldhouwen, aanvankelijk met speksteen. We waren inmiddels in Doornspijk neergestreken met ons gezin. Ik gebruikte het gereedschap van mijn man dat voorhanden was en had daar aanvankelijk veel plezier in. Ik heb wel met veel soorten steen gewerkt, van zacht tot keiharde steen. Toch werd me duidelijk dat daarin niet helemaal mijn hart lag. Ik ontdekte dat je beeldhouwen niet maar voor even doet, je zit al gauw helemaal onder het stof. Ik ben daarop naar iemand in Zwolle gegaan en ben daar samen met een groepje lessen gaan volgen in het vervaardigen van keramiek. Dat vond ik echt helemaal geweldig. Je kunt daar zoveel mee, je kunt wel honderd worden wil ik daarmee uitgeleerd raken. Tijdens die lessen heb ik veel geleerd over wat ik moet doen, maar ook veel over wat ik niet moet doen. Voor keramiek zijn twee aspecten erg belangrijk, dat is vocht en lucht en zolang je dat maar onder controle hebt gaat het goed. Als er te veel lucht bij komt knapt het uit elkaar en heb je niks. 

Zelfstandig werken

Na tien lessen kwam bij mij de vraag op, wil ik meer lessen nemen of ga ik voor mezelf aan de gang. Het werd het laatste, ik kocht een gebruikt oventje, waar ik nu nog steeds mee werk. Wel heeft mijn man het onlangs nog wat opgeknapt, maar ik kan er nog steeds prima mee werken. Als je de basis maar weet kun je verder werken. Met het gebruiken van de klei begin je bij een basis en gaat vandaaruit steeds verder opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld met vlakke platen werken maar ook in de hoogte werken. Je begint dan met het maken van een ,duimenpotje’ en legt er steeds een nieuwe rand omheen. Je bouwt je werk met je handen op. Dan ga je steeds je techniek meer uitbreiden. Het is altijd wel weer spannend als je de oven opent of het gelukt is. Ik werk weinig met glazuren. Ik werk liever met het bakken op verschillende temperaturen waardoor als gevolg van het bakken verschillende kleuren ontstaan. Zo haal je eigenlijk de kleur uit de klei. Dat vind ik een mooier proces dan het glazuren”.

Inmiddels heeft Harmke zich ook toegelegd op het maken van porseleinen voorwerpen. Harmke:,, Dat is een vrij lastige techniek en dat gaat dan ook wel eens mis. Maar als het slaagt geeft dat weer veel voldoening, dat is gewoon kicken. Dat is een heel andere tak van sport. Porselein is een heel eigenwijs spul, je hebt dan iets gemaakt, loopt er even bij weg en dan zie je dat het soms een andere vorm heeft aangenomen. Je kunt zo een rond schaaltje in de oven zetten maar door het bakproces kan het toch een andere vorm aannemen”. 

Social media

Het werk van Harmke vindt zijn weg door heel Nederland. Social media zijn daarbij een belangrijke factor om haar werk onder de aandacht te brengen. Werken van haar zijn bijvoorbeeld te vinden in een heel oude Abdij in Kerkrade, in een galerie in Emmen, Biddinghuizen en in een nieuwe Pop-Up galerie in Elburg. Daar wordt gewerkt aan een mooie galerie en is het wachten op de vergunning. Harmke vervolgt:,,In deze wereld is het vrij gebruikelijk dat je via social mediabelangstelling creëert voor je werk. Ik werk nooit in opdracht, want daar kan ik te weinig mijn eigen creativiteit in leggen. Mensen kunnen mijn werk zien op social media en als daar belangstelling voor is neemt men contact met mij op”. 

Wie belangstelling heeft voor het werk van Harmke kan voorbeelden zien op haar website www.harmkezwep.exto.nl.  Harmke Zwep is te bereiken onder 06-51000942

AG

Uit de serie Uit de kunst van de Veluwse Courant