Het favoriete plekje van Martin Juffer

0
392

NUNSPEET – Voor het favoriete plekje hebben we deze keer afgesproken met Martin Juffer. Martin is raadslid van Gemeentebelang, maar veel Nunspeters kennen hem ook van Kringloop de Cirkel waar hij voorzitter van is. Daarnaast is Martin locatiehoofd van Woonzorgnet, een zorgonderneming die in kleinschalige woonvoorzieningen en ambulant mensen met een GGZ indicatie begeleidt en ondersteunt bij wonen, werken en zinvolle dagbesteding.

In vorige edities van het favoriete plekje kwamen we vaak in de natuur terecht, maar deze keer is er afgesproken midden in Nunspeet en wel bij Kringloop de Cirkel aan de Nijverheidsweg. “Ik heb er lang over nagedacht en mijn mooiste plekje is de Kringloop in Nunspeet. Ik ben al zes jaar voorzitter van deze club, maar ik vind het eigenlijk veel leuker om gewoon mee te helpen in de hal en in de werkplaats. Onder de mensen te zijn en me daar te bewegen. De doelgroep van de vrijwilligers is voornamelijk de wat oudere mensen uit Nunspeet die gepensioneerd zijn en thuiszitten. Veel alleenstaanden en voor hen is de Kringloop niet alleen een winkel waar ze spullen innemen, mooi maken en weer verkopen, maar er is ook zeker een grote mate van onderlinge betrokkenheid. Als je het hebt over alleen zijn en eenzaamheid en je vindt een plek als deze waar je gelijkgestemden ontmoet en waar je een klik mee kan ontwikkelen dan is dat natuurlijk fantastisch. 

De kringloop in Nunspeet draait geheel op vrijwilligers, dus alle mensen die hier werken, inclusief bestuur, werken hier op vrijwillige basis. De inkomsten die we hebben en genereren uit de spullen die we weer verkopen wordt na aftrek van vaste lasten zoals de huur, de bus, verzekeringen en noem het allemaal maar op ieder jaar geschonken aan organisaties uit Nunspeet die wel iets kunnen gebruiken. Zo komt alles weer een beetje mooi bij elkaar. 

Naast het werk bij de kringloop werk ik in Nunspeet bij beschermd wonen. Ook een doelgroep die wel iets op achterstand staat. De doelgroep psychiatrie en verslaving. Ook daar heb ik veel te maken met mensen die net iets anders zijn dan wat we met elkaar afgesproken hebben. En de link tussen de Kringloop en mijn werk is er dan wel degelijk. Het zijn ook weer de gelijkgestemden. Er zijn veel cliënten vanuit de dagbesteding die klusjes doen bij de Kringloop en zo probeer ik de zaken een klein beetje bij elkaar te brengen op een manier die ik erg leuk en erg prettig vind. En dat maakt dat dit voor mij het mooiste plekje is.

Ik ben een geboren en getogen Nunspeter en ik woon aan de andere kant van de spoorbaan. Ik voelde me daar altijd wel heel erg goed en op mijn gemak in het bos. Niet teveel reuring en niet teveel mensen om me heen. We hebben drie kinderen die inmiddels allemaal de deur uit zijn. Toen de laatste de deur uitging, dat is nu zo’n acht jaar geleden toen zat ik daar nog steeds aan de andere kant van het spoor in het bos en toen dacht ik ‘nu wordt het wel erg stil, dus ik moet wat gaan doen’. Toen heb ik een hobby opgezocht, een beetje een vreemde hobby, want ik ben zodoende ook in de politiek terecht gekomen. De hobby had ik uitgezocht nadat ik gekeken had van waar liggen nou mijn interesses. Ik vond journaal en politieke programma’s kijken altijd erg leuk. Vanaf dat moment ben ik ook meer in het centrum van Nunspeet gekomen. Voorheen bleef ik een beetje aan de andere kant van de spoorbaan zitten, omdat dat wel lekker rustig was. Maar ik ben me meer onder de mensen gaan begeven. Ik vind Nunspeet dan ook wel echt mijn dorp. 

Ik hou er van om door Nunspeet te lopen en naar de prachtige oude statige huizen te kijken. Dat vind ik eigenlijk de mooiste plekjes van Nunspeet. Het bos woon ik eigenlijk al mijn hele volwassen leven dus dat is al zo’n gemeengoed geworden en daar loop ik al zo vaak, dus het mooie zie ik bijna niet meer. Dat klinkt natuurlijk een beetje raar, want het is natuurlijk ook nog steeds mooi en ik vind het ook mooi. Ik ruik het bos ook nog graag, maar als je er zo vaak bent dan wordt het een beetje gewoon. Vandaar ook dat ik nu graag aan de andere kant van de spoorbaan door Nunspeet loop en een beetje om me heen kijk naar de mooie huizen. Ik vind de Molijnlaan een prachtige laan en als je daar, zowel aan de linker als rechterzijde kijkt wat daar staat en gebouwd is. Als je de geschiedenis van Nunspeet een klein beetje leest, Nuwenspete. Ik krijg iedere driekwart jaar de Mothoek thuis gestuurd, een prachtig blad waar heel veel van de historie van Nunspeet in beschreven staat. Daar zoek ik graag de mooie plekjes van de gemeente Nunspeet in op.”

Kringloop de Cirkel

Stichting Kringloopcentrum “de Cirkel” te Nunspeet, in de volksmond gewoon de kringloop genoemd, is al sinds 1981 met succes actief in de gehele regio. Bij de kringloop kunt u uw overbodige spullen kwijt en helpt u het milieu ook een handje. Bovendien gaat de opbrengst van de goederen naar verschillende humanitaire, culturele, maatschappelijke of algemeen nut beogende doelen. Bij de kringloop kunt u op uw gemak rondsnuffelen in de winkel en in de naastgelegen hal met grote meubelen. 

Verspilling leidt tot gebrek aan grondstoffen en veroorzaakt een enorme afvalberg. Daarom is het hergebruik van goederen en materialen noodzakelijk. Kringloopcentrum “De Cirkel” doet hier wat aan.