De passie van Kimberly Pap

0
1550

NUNSPEET – Kimberly Pap heeft niet alleen, zoals veel mensen, een passie voor paarden, maar ook voor paardensport. ,,Ik heb de liefde voor paarden van huis uit meegekregen, voornamelijk van mijn moeder. Mijn vader heeft nooit iets met paarden gehad’’, lacht ze. ‘’Op mijn vijfde kreeg ik een pony, maar achteraf gezien was die eigenlijk een beetje te fris en te druk voor me. En als je er dan als 5-jarige steeds vanaf valt, dan krijg je er genoeg van en stap je er vanaf. Toch heb ik het toen ik een jaar of 7,8 was weer geprobeerd en daar ben ik tot nu toe actief mee bezig gebleven,’’ zegt ze. De carrière van de dressuuramazone gaat vervolgens in rap tempo omhoog. Haar prijzenkast puilt uit van de trofeeën die ze met haar pony’s behaalde. Maar liefst acht keer werd ze kampioen bij de Pony’s op de KNHS Indoor Kampioenschappen.

Om mee te mogen doen aan wedstijden mag je op een pony rijden tot aan het jaar waarin je 18 wordt. Kimberly stapte op haar 16e over van pony’s op paarden en ging vervolgens vrolijk verder met het behalen van prijzen. Kimberly: ,,Ik ben eerst begonnen met jongere paarden. Eigenlijk had ik verwacht dat de overstap moeilijk zou zijn, maar ik was er snel aan gewend.’’ Al na een jaar, in 2018, werd Kimberly met haar paard Vloet Victory KNHS Indoor Kampioen. Op de vraag of ze een speciale aanleg heeft voor dressuur zegt ze bescheiden: ,,Het is lastig te zeggen of ik aanleg heb, maar ik heb veel discipline. Om aan de wedstrijden mee te doen moet je veel trainen en doorzettingsvermogen hebben en soms is het echt niet zo leuk. Veel mensen denken dan al snel ‘laat maar’, maar je moet het echt willen.’’ In 2020 is Kimberly opgenomen in het KNHS (Koninklijke Hippische Sport Federatie) Talententeam.

 

Kimberly: ‘’Dat is iets heel moois, waar ik echt tegen opkeek. Het is het hoogste team waar je in kunt komen voor de jeugd tot 25 jaar. Precies op de dag dat ik de Gelderse Kampioenschappen won kreeg ik via de bondscoach een telefoontje waarin me dat verteld. Ik moest het alleen nog even geheim houden!’’ In het KNSH Talententeam zitten de meest veelbelovende talenten tussen 18 en 25 jaar die de potentie hebben om door te groeien naar het Olympisch kader. Hoewel dressuur een combinatie en samenspel is van mens en dier, draait het bij het Talententeam meer op de persoon dan het paard. Nadat Kimberly met haar paard Vloet Victory met succes aan twee EK’s deelnam sloeg in juli 2020 het noodlot toe toen ze Vloet Victory moest laten inslapen.  ‘’Ik mocht gelukkig in het Talententeam blijven, ze hadden net zo goed kunnen zeggen ‘jammer voor je’, en ben verder gaan trainen met Floris, waar ik ook mee rijd en Just a Dream.

We waren al op zoek naar een andere paard, want Vloet Victory was al wat ouder en kon eigenlijk ook niet superlang meer meegaan aan de top. Floris is iets ouder en heeft veel ervaring en Just a Dream is jong, maar heeft talent voor het hogere werk. Ik denk wel dat hij er aanleg voor heeft.’’ Wie in het Talententeam zit krijgt per jaar een budget wat naar eigen inzicht te besteden is. Kimberly gebruikt het budget onder andere om trainingen te volgen bij Edward Gal. ‘’Hij kan strakke proeven rijden en toch een ontspannen beeld creëren door veel aanspanning. Hij bewaart goed de rust,’’ legt ze uit.

Op dit moment volgt Kimberly een HBO opleiding Commerciële Economie. Hoe denkt ze deze studie te kunnen gebruiken bij haar toekomstplannen? Kimberly: ‘’Ik ga me richten op het oprichten van een eigen stal. Binnenkort krijgen we er vier nieuwe stallen bij, waardoor er plaats is voor acht trainingspaarden. Ik blijf ook zelf les geven, daar zijn veel aanvragen voor. Ik denk dat een fulltime baan geen optie is met deze plannen, maar ik zal de kennis die ik heb opgedaan over marketing, verkoop en communicatie zeker kunnen gebruiken in de toekomst.’’ Of er ooit een deelname aan de Olympische Spelen in het vooruitschiet is, laat Kimberly wijselijk in het midden. ‘’Natuurlijk wil ik zover mogelijk komen en mezelf zoveel mogelijk ontwikkelen, maar ik moet nog veel leren en nog vele jaren ervaring opdoen. Ik hoop nog een keer een Europees Kampioenschap te mogen rijden. Vooralsnog heb ik mijn handen vol aan school en de verzorging, het berijden en het trainen van mijn paarden.’’ 

Door Ank Herstel
Uit de Veluwse Courant van mei 2021

Passie

Het Latijnse woord ‘passio’, waar het woord passie vandaan komt, betekent hartstocht. Een passie is dus iets wat je met heel je hart doet. Dat kan een hobby zijn zoals fotograferen, schilderen, zeilen of wandelen, maar het kan net zo goed zijn dat je baan je passie is of je zorg voor het milieu. Het volgen van je passie geeft voldoening en laat je hart sneller kloppen. Lezers die in de Veluwse Courant over hun passie willen vertellen kunnen ons berichtje sturen.