De Klusjesman Stefan Snaterse

0
1428

NUNSPEET – Van onderwijzer naar klusjesman. Het kan soms raar lopen. En toch is Stefan Snaterse met deze overgang heel tevreden, de opdrachten stromen binnen. Stefan:,,Blijkbaar hebben collega’s het zo druk dat ik als nieuwkomer ook al volop aan de slag kan en dat voelt heel goed”. Het is niet vanzelfsprekend dat Stefan nu en eigen klusbedrijf is begonnen. Alhoewel, velen die hem kennen verbazen zich eigenlijk ook niet. Menigeen had hem al een technisch beroep toegedacht. Toch liep het via een bijzondere omweg. Stefan:,,Ik heb de mbo-opleiding gevolgd als onderwijsassistent/instructeur. Mijn bedoeling was om iets in de sport te gaan doen bijvoorbeeld als gymdocent. Daarom ben ik vervolgens de CALO gaan volgen (docent lichamelijke opvoeding) aan Windesheim in Zwolle. Tijdens die studie brak ik mijn been op een gymles en raakte achterop met de studie. De manier van lesgeven stond mij ook tegen. Het werd te veel in strakke kaders geperst. Dan begin je te denken hoe nu verder. Ik ben toen gestopt en wilde gaan werken, want de studieschuld liep ook op. 

Van alle markten thuis

Ik was altijd al hobbymatig aan het klussen en was van alle markten thuis. Ik wilde eigenlijk nooit in de techniek beginnen, dan was het geen hobby meer. Daarop begon ik toen in de chaletbouw, maar ontdekte al gauw dat ik hier niet op mijn plaats was. Als ik iets doe wil ik het goed doen, maar hier was er vaak te weinig tijd om het werk ook goed af te maken. Het moest vooral snel. Ben toen alsnog in het onderwijs gestapt als onderwijsassistent/instructeur in het speciaal onderwijs op ,de Lelie’ in Harderwijk.  Ik kreeg de gelegenheid binnen deze grote onderwijsorganisatie een vertrekkende docent ,groen’ van een praktijkschool op te volgen. Daar had ik plezier in maar mijn contract liep af omdat ze meer inzetten op flexibel personeel en geen vast contract meer boden. Dat was voor mij het moment om me eens goed af te vragen wat ik nu wilde. Ik heb nog wel gezocht naar mogelijkheden om als praktijkdocent techniek iets te vinden maar dat lukte niet omdat een hbo-opleiding voorwaarde was. Blijkbaar was een afgeronde opleiding mbo-onderwijsassistent niet voldoende. Met de schaarste in het onderwijs zou je anders verwachten, maar ik moest dus een andere weg in slaan. Dan dus toch maar van mijn hobby mijn werk maken. De technische vaardigheden zal ik geërfd hebben, want zowel mijn opa als mijn vader zijn echte doe-het-zelvers. Mijn opa heeft me in een half uurtje leren lassen en ik heb het geluk als ik iets niet snap zoek ik het even op. Er zijn weinig technische klussen die ik niet kan uitvoeren. Het is gewoon een kwestie van doen. Mijn kennis en technische vaardigheden zet ik dus nu dus in in mijn eigen bedrijf ,De klusjesman Stefan Snaterse’. Daar ben ik in september mee begonnen. Een advertentie op facebook was meteen een succes. Er kwamen direct verzoeken binnen vooral voor de wat kleinere klussen. Die zijn voor de grotere ondernemers vaak niet interessant genoeg, als ze er al tijd voor zouden hebben. Blijkbaar is er op dit terrein nog voldoende ruimte voor mij, want de verzoeken komen nu al binnen. Mogelijk heeft dat ook te maken met de coronapandemie. Mensen zijn meer thuis en zien dat er nog wat te klussen valt wat ze zelf niet kunnen. Zelfs word ik soms door collega’s al gevraagd om in te springen, zo druk is het. Wie gebruik van mijn diensten wil maken kan alle informatie vinden op mijn website www.deklusjesmanstefansnaterse.nl of bellen naar 06-13527260.