Eerste windmolen in Hulshorst

0
1300

HULSHORST – Er mag, indien de opgelegde voorwaarden in acht worden genomen, een vijftien meter hoge windmolen worden geplaatst aan de Harderwijkerweg 440 in Hulshorst. Het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders is bereid hieraan medewerking te verlenen.

Voor het plaatsen moet wel het bestemmingsplan worden gewijzigd. De gemeente Nunspeet geeft aan belang te hechten aan duurzaamheidsinitiatieven waarbij op een duurzame manier energie wordt opgewekt. Windmolens wil Nunspeet alleen toestaan op agrarische bedrijven in een overgangszone en in gebieden als jonge heideontginningen. Maximaal vijftig procent van de opgewekte energie mag gebruikt worden voor eigen gebruik. Per agrarisch bedrijfsperceel mag maximaal één windmolen van vijftien meter hoog worden gerealiseerd.

De gemeente Nunspeet wil niet meewerken aan het verzoek op het perceel de bestemming van de huidige bedrijfswoning te wijzigen in een plattelandswoning. De eigenaar wil hiermee het mogelijk maken nieuwe nieuwe bedrijfswoningen te bouwen en zo verrommeling van het erf voorkomen. Volgens het college past dit niet binnen de geldende regels en wordt er ook geen aanleiding gezien in te gang op het verzoek de bestemming te wijzigen.

Ook geen medewerking wordt verleend aan het verzoek op de locatie van een oude schuur die niet meer in gebruik is een twee-onder-een-kap schuurwoning te mogen bouwen. De noodzaak van een op deze wijze verkregen tweede bedrijfswoning wordt niet ingezien. Het college vindt dat tegenwoordig met camera’s de veestapel in de gaten kan worden gehouden en met de aanwezigheid van moderne communicatiemiddelen de boer snel ter plaatse kan zijn.

Het slopen en terugbouwen van een nieuwe werktuigenschuur past wel binnen het geldende bestemmingsplan. De aanvrager krijgt hiervoor dan ook een toestemming. Er geldt op een deel van het perceel wel de bestemming ijsbaan maar fysiek is hiervan geen sprake en is het ook niet eenvoudig hier een ijsbaan te realiseren. De grond wordt momenteel ook gebruikt voor agrarische doeleinden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here