Meer steun nodig voor mensen met een verstandelijke beperking

0
1538
Foto: Arie Harteveld bij Ons Huis Nunspeet

NUNSPEET – De ChristenUnie Nunspeet maakt zich zorgen over de Corona maatregelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook deze groep heeft het de afgelopen weken erg zwaar gehad door de genomen maatregelen. Het wegvallen van dagbesteding, de beperkte sociale contacten en de moeilijk uit te leggen 1,5 meter regel zorgt voor onbegrip, angst en slapeloosheid. Toch lijkt deze groep een vergeten groep in de persconferenties die door het kabinet gegeven worden. 

Gemeenteraadslid Arie Harteveld heeft hierover een noodkreet gestuurd naar de landelijke fractie van de ChristenUnie. “Ik heb de fractie gevraagd om de schrijnende toestand van veel mensen met een verstandelijke beperking mee te nemen in de diverse overleggen rond de versoepeling van de maatregelen.” In het Coronadebat heeft Gert-Jan Segers aandacht gevraagd voor mensen die beschermd wonen, mensen in de ggz, jongeren in jeugdzorginstellingen en mensen in de gehandicaptenzorg.

Er blijkt wel wat ruimte te zijn in het openen van bijv. dagbestedingsactiviteiten, maar in de praktijk is het heel moeilijk om de maatregelen vorm te geven met de doelgroep van mensen met een verstandelijke beperking. Gelukkig is er op 7 mei unaniem een motie aangenomen in de Tweede Kamer waarin verzocht wordt een routekaart te ontwikkelen voor mensen die verblijven in een zorginstelling of gebruik maken van dagbesteding. De laatste stand van zaken is dat de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, samen met VWS een strategisch plan aan het schrijven zijn voor deze routekaart.

Arie Harteveld: “Er worden stappen gezet, maar wat ons betreft kan er niet snel genoeg verlichting komen voor deze doelgroep. We realiseren ons als ChristenUnie Nunspeet dat er heel veel mensen en doelgroepen zijn die zwaar getroffen worden door Corona en de bijbehorende maatregelen. Soms is het lastig om in de plaatselijke politiek iets te kunnen betekenen, omdat veel besluiten op landelijk niveau genomen worden. Wat zijn we dan blij dat we een landelijke fractie hebben, die onze punten in kan brengen in het debat in Den Haag.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here