Educatieve koffer van de Stichting ‘Het Verscholen Dorp’ gepresenteerd

0
632

VIERHOUTEN – Wethouder Marije Storteboom heeft zaterdagmorgen symbolisch de educatieve koffer van de Stichting ‘Het Verscholen Dorp’ in ontvangst mogen nemen van Dick van Hemmen. De koffer staat symbool voor de koffer die de Joden mochten meenemen wanneer zij werden afgevoerd. Het ontwerp is een idee van EricDavidson van Creative Builders uit Nunspeet.

De stichting is bezig, zo gaf Van Hemmen aan, zich te professionaliseren en te moderniseren. Met als doel de informatie ook door te geven aan de jonge generaties. Het aanbieden van de educatieve koffer past tevens prima binnen de activiteiten die binnen de gemeente Nunspeet worden gehouden rond 75 jaar bevrijding.

Davidson zegt dat de koffer een combinatie is van les geven en interactief bezig te zijn. Leerlingen geven op school een spreekbeurt of les en dan moet de inhoud van de koffer voor zeventig procent bekend zijn. Daarna volgt een bezoek aan het Verscholen Dorp. De
koffer is als het ware een mobiele expositie.

Alle borden die in het museum van de stichting in hotel-restaurant De Vossenberg zijn te vinden komen ook voor in de koffer waarmee het verhaal van het onderduikersdorp van begin tot het eind wordt verteld. Tevens liggen er polaroid foto’s in uit de tijd van Het Verscholen Dorp. Leerlingen moeten dan overleggen welke foto bij welke tijd hoort en wat er aan is verbonden. Uiteindelijk moet alles uit de koffer tot één verhaal worden.

In de koffer is verder een fluisterspel te vinden. Dat herinnert aan het feit dat in Het Verscholen Dorp vaak ook alleen fluisterend mocht worden gesproken. Ook is er een kwartetspel in te vinden met onder meer afbeeldingen van mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld binnen Het Verscholen Dorp.

Volgens Davidson moet het geen vervelend verhaal worden maar moet er wel worden verteld wat er zich in het onderduikerskamp heeft afgespeeld.  En daarmee het verhaal in ere wordt gehouden. Dick Baas kon nog vertellen dat een koffer van een Joods gezin uit Nunspeet te vinden is in concentratiekamp Auschwitz.  Het totale verhaal hierachter zal op termijn ook te vinden zijn in het museum in De Vossenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here