Nieuw overleg terugdringen aantal aanrijdingen met wild

3
562
Foto : Kruising Halfweg

NUNSPEET – De gemeente Nunspeet wil in overleg met de provincie Gelderland onderzoeken welke maatregelen mogelijk zijn om het aantal wildaanrijdingen op de N310 terug te dringen. Het gaat om de weg tussen de afslag Nunspeet van rijksweg A28 en de grens van de bebouwde kom in Elspeet. Ook de aanleg van een rotonde bij de kruising Halfweg wordt hierin meegenomen.

In een eerder overleg tussen beide partijen is gebleken dat het provinciaal beleid wel is gericht op het vergroten van de verkeersveiligheid. Maar aanrijdingen met grote hoefdieren, zoals zwijn, ree en edelhert, hebben geen prioriteit. In een nieuw overleg
wil het college een combinatie van maatregelen aankaarten om toch het aantal aanrijdingen met wild terug te dringen.

Hiervoor is onder meer een rapportage ‘aanrijdingen met wild op de N310’ uitgevoerd. Conclusie is dat het aantal aanrijdingen niet toeneemt maar dat de cijfers fluctueren.

Aanbevolen wordt de aantallen dieren te reduceren in combinatie met angst voor auto’s. Het gaat dan om afschot en verstoring van wild uit de auto. De kwaliteit van het leefgebied moet worden verbeterd en de snelheid van het verkeer moet worden teruggebracht tussen
zonsondergang en zonsopgang. Ook moeten rasters worden aangebracht in geleidende vorm in combinatie met gelijkvloerse fauna passages.

De aanleg van een rotonde bij Halfweg wordt apart genoemd. Deze maatregelen draagt bij aan zowel het verlagen van de snelheid en terugdringen van aanrijdingen met wild, Maar heeft ook een gunstig effect op de veiligheid van verkeer op het verkeer dat vanaf de zijwegen de Elspeterweg wil oprijden. Met name in de zomer is het op deze kruising druk met verkeer uit vier richtingen waarbij er ook overstekende, vooral ook recreatieve, fietsers zijn. In de meerjarenbegroting heeft Nunspeet 250.000 euro gereserveerd voor de aanleg van de rotonde Halfweg.

3 REACTIES

  1. Aanbevolen wordt de aantallen dieren te reduceren in combinatie met angst voor auto’s. Het gaat dan om afschot en verstoring van wild uit de auto. De kwaliteit van het leefgebied moet worden verbeterd en de snelheid van het verkeer moet worden teruggebracht tussen
    zonsondergang en zonsopgang. Ook moeten rasters worden aangebracht in geleidende vorm in combinatie met gelijkvloerse fauna passages.
    Kunt u dit even uitleggen???? het aantal dieren reduceren????? (dus ???? afschieten????)….in combinatie met angst voor auto.s??????dit is een hele vage en rare zinsopbouw en totaal tegenstrijdig….het gaat om afschot …staat er…..verstoring van wild uit de auto?????….wild zit niet in de auto hoor??!!!….wat een vreemd en onduidelijk stuk ……Behalve aanleg van een rotonde (dat helpt dus alleen voor dat stukje) zie ik geen duidelijk aangedragen oplossingen……

    • Die rotonde is voor het menselijk overstekend wild, de fietsers die zomaar de weg op stuiven (en dat overigens ook de De Tol en verderop doen)… Nog net een beetje gevaarlijker dat dieren, want bij dieren heb je schade aan je auto (kan ook erg zijn), maar als je er een fiets mee gemaakt hebt, kan die fietser je aanklagen, omdat langzaam verkeer nu eenmaal voorgetrokken wordt in dit land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here