ChristenUnie Nunspeet wil de ‘Veluwse Methode’

13
861

NUNSPEET – De ChristenUnie Nunspeet pleit voor een hardere aanpak van de straathandel in drugs. In de vergadering van de Commissie Algemeen Bestuur drong raadslid Evert Leusink aan op het toepassen van de ‘Veluwse methode: ‘Dat geeft de burgemeester de mogelijkheid om straatdealers meteen een boete op te leggen, los van de strafrechtelijke vervolging.’ Burgemeester Breunis van de Weerd zegde toe deze methode te gaan toepassen.

Er is een toename van drugsgeweld in Oost-Nederland. In Zwolle heeft een aantal drugsgerelateerde schietpartijen plaatsgevonden. De ChristenUnie maakt zich daar zorgen over. ‘Het is voor ons een bevestiging dat handel in drugs met kracht bestreden moet worden.’

De ChristenUnie heeft voorgesteld om op basis van de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) de ‘Veluwse methode’ toe te passen. Ermelo en Putten waren in 2017 in Nederland de eerste gemeenten die dwangsommen oplegden aan drugsdealers, vandaar de bijnaam ‘Veluwse methode’. In dat geval geeft de politie de aanhouding van een drugsdealer door aan de gemeente en legt de burgemeester vervolgens een dwangsom op. Elke keer dat de dealer weer betrapt wordt, volgt een dwangsom van € 5.000. 

Leusink: ‘De zogenaamde last onder dwangsom staat los van de strafrechtelijke vervolging van een betrapte dealer. Op deze manier kunnen dealers veel sneller aangepakt worden.’ Burgemeester Van de Weerd verwacht dat binnenkort de eerste boete wordt opgelegd.

Foto Evert Leusink

 

13 REACTIES

 1. Geachte Lezer,

  alhoewel ik de beweeg redenenvan B&W snap, en de wens om een drugsvrij nunspeet wel enigszins kan begrijpen maak ik mij toch wel degelijk zorgen.
  Dat de burgemeester , via een omweg via de APV, op de stoel van een rechter gaat zitten is toch iets waar we ons met ons allen zorgen over moeten maken.
  Deze burgemeester geeft er blijk van dat hij zijn functie uitbreiding richting de rechterlijke macht wel erg enthousiast omarmt en erg graag wil uitbreiden.
  kijk ook maar eens na wat deze burgemeester heeft gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak.
  De Trias Politica waarop ons totale bestel is gestoeld heeft niet heel veel waarde voor deze gemeenteraad.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Trias_politica

  Dadelijk gaan ze roepen date het om “de veiligheid gaat” maar ook dat is een drogreden.
  kijk maar wat de gemeente raad daadwerkelijk doet in de hele discussie rondom de brandweer en de ziekenwagens.
  Krokodilen tranen vloeien volop – echte actie en maatregelen worden niet genomen.
  Ze dronken een glas en deden een plas en alles bleef zoals het was.

  Dus dadelijk krijgt een “kruimel”dealer een beschikking, dan staan er mooie stukken in de krant/internet. en wordt er eigenlijk niets aan de drugsproblematiek gedaan.
  want de dealer gaat gewoon door moet namelijk geld verdienen om zijn boete te betalen, of zijn plek wordt door een ander ingenomen.

  Het gemeentebestuur slaat zich op zijn/haar borst vanwege de geweldige daadkracht, en effectief veranderd er helemaal niets.

  een effectief onderwereld bestrijdingssysteem bestaat niet in Nederland, ondanks de ongetwijfeld goede bedoelingen van de gemeenteraad.

  Echter de grenzen tussen bestuur, opsporing en veroordeling vervagen , waardoor de situatie alleen beter wordt voor de onderwereld.

  Het zijn moeilijke tijden

  • Helemaal mee eens. Het is bijzonder om te zien hoe onder het mom van “veiligheid” veel vrijheden en rechterlijke grenzen worden overschreden.

   Door de rechtse, conservatieve partijen wordt dit gestimuleerd. En zij hebben dan vaak ook nog commentaar dat rechters “te politiek” zijn wanneer zij de overheid moeten wijzen op de wetten die door de overheid zelf niet worden nageleefd. Rare tijden.

  • Aanpakken die drugshandelaren. Prachtig voorstel van de CU. Loop niet te janken over rechts of links. Het gemeentebestuur slaat zich helemaal niet op de borst maar neemt gewoon haar verantwoordelijkheid die wettelijk is vastgelegd. Kappen met verdachtmakingen, die komen uit de linkse hoek of vanuit de criminele wereld.

   • “Loop niet te janken over rechts of links.” en “Kappen met verdachtmakingen, die komen uit de linkse hoek of vanuit de criminele wereld.” in het zelfde verhaal is nogal in tegenspraak
    Maar om dat verder uit te diepen: ik denk dat de meeste criminelen het rechtse gedachtengoed aanhangen. Bij het uitvoeren van de criminele taken wordt er toch alleen maar aan het eigen individue gedacht. Ook in de politiek is de rechtse VVD toch veel vaker in het nieuws om malversaties dan bijvoorbeeld een SP of Groen Links.
    En ja, ik noem het nieuws. Volgens velen ook “zo’n linkse kerk”. Daarintegen ken ik er ook genoen die het nieuws veels te recht en veroordelend zien. Ik hou het nieuws voor neutraal.

 2. Mijn waardering voor de heer Leusink die het lef heeft om dit publiek aan te kaarten. Respect!
  laten we ophouden de kop in het zand te steken en actie ondernemen waar maar mogelijk.

 3. Hoewel ik voor bestrijding van allerlei zaken ben, lijkt dit mij dweilen met de kraan open.
  En wat is nou een dwangsom als je goud verdiend met drugs?
  Die lui lachen zich een kriek hierom, denk ik zomaar… En ze gaan vrolijk verder.

 4. Hou op over links of rechts, je kind zal maar verslaafd worden, dat heeft niks met links of rechts hoofddealer of kleine dealer te maken. een ding telt dan maar: weg met dat spul.
  Alles wat er aan gedaan kan worden moet gedaan worden.
  Gedupeerden door een verslaving help je niet met prachtige theorieën, aanpakken is het enige dat telt en alle kleine beetjes helpen. CU/ burgemeester ga door!!

  • Het gaat om aanpakken van de dealer, niet van de verslaafde, volgens mij…
   Goede verslavingszorg juich ik toe, maar elke verslaafde kiest er toch echt zelf voor om af te kicken of om niet meer naar een dealer te gaan. De meeste verslaafden zijn helaas zelf begonnen met hun eerste joint. En daarna geven ze de dealer of weet-ik-wie de schuld – lekker makkelijk!
   Dat spul uitbannen kunnen we ook niet, want softdrugs (ook verslavend!) is legaal. En al dat andere is wel op allerlei manieren (ook buiten de straat om) verkrijgbaar. En dan helpen kleine beetjes dus niet, laten we onszelf niet voor de gek houden!

 5. Mooie praatjes om politiek te scoren. In werkelijkheid is er nauwelijks politie om dit te realiseren. Bel ze voor de gein eens op een avond als er bij het transferium of oranjepark gedeald wordt: de dealer zit al in het volgende dorp voordat ze arriveren …..

  • Zo is de realiteit wel, over de politie.
   En over verslaafd zijn: wie heeft deze maand z’n biertje al laten staan (dry januari)?
   Ik ken meer mensen met schade door alcohol dan door hasj/xtc/cocaïne etc. etc.

 6. Makkelijk zeggen dat iemand vrijwillig verslaafd raakt, naïeve mensen en kinderen worden in de val gelokt en zijn vervolgens afhankelijk van de dealers die jullie lekker met rust willen laten. Nelie en Lex, jullie willen ze in hun sop laten gaarkoken en geen hand uitsteken. spreken we gelijk af dat jullie ook de politie niet bellen als jullie huis of schuur of auto is leeg-gejat door een verslaafde. Dat helpt ook niets volgens jullie want er is toch te weinig personeel. dus laat maar gebeuren….

  • Preventief beleid vooraf werkt beter dan achteraf straffen. Waarom willen/gaan mensen verslaafd worden: door de druk van de maatschappij, ongelukkig leven? Incomplete gevoelens? Daar kan beter naar gekeken worden, en naar gehandeld worden.
   En de politie bellen voor een inbraak, dat doe je omdat het “hoort”, want wat is de pakkans? Nihil! Ik ben ook niet tegen meer blauw op straat, ik zie echter dat dit door bezuinigingen e.d. (van rechts;-)) steeds minder wordt, en dat er dan buiten de rechterlijke driehoek wordt getreden, en dat dat buhne-politiek is.

  • Niet alle inbrekers zijn verslaafden. En niet alle verslaafden zijn inbrekers.
   Lex heeft gelijk als hij het heeft over preventief beleid. Dat beleid is er al, ook op scholen. Het straathoekwerk in ons dorp vind ik prachtig, dat kan ook een goede uitwerking hebben. Alles wat gedaan wordt voor verslaafden die af willen kicken heeft mijn zegen (en daar wil ik ook gerust aan bijdragen, ik onderschat die nood beslist niet!!!).
   Maar die dealers definitief uit het straatbeeld verwijderen, dat werkt niet, dat is geklets vanaf het pluche!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here