ChristenUnie wil overgangsregeling inzameling  oud papier

3
1075

De ChristenUnie heeft in de vergadering van de Commissie Maatschappij en Middelen op 9 januari 2020 aangedrongen op een overgangsregeling voor de inzameling van oud papier. Diverse scholen en vrijwilligersorganisaties doen mooie dingen met het geld dat zij verdienen met de inzameling. In november kregen zij een brief van de gemeente met de mededeling dat de inzameling per direct beëindigd moet worden. Zo ontstaat er een gat in de begroting. 

De opbrengst van oud papier is drastisch gedaald. Daardoor is het financieel niet meer rendabel om het in te zamelen. De abrupte beëindiging van de inzameling is voor scholen en andere organisaties een onaangename verrassing en zelfs een schok.

Gemeenteraadslid Jennifer Elskamp: “We hebben verschillende organisaties en scholen gesproken en zijn onder de indruk geraakt van de impact van de opbrengst van oud papier. CGK Ichtus steunt met dit geld het onderwijs aan twintig Romakinderen. De Immanuëlschool heeft het geld begroot voor de outdoordag van de kinderen en de De Ridderschool en de Van Stuyvenbergschool gebruiken het geld onder andere voor het leerlingenvervoer. Er ontstaan flinke gaten in de begroting.

We realiseren ons dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor het instorten van de markt, maar vragen het college wel om een overgangsregeling. Gemeentebelang heeft hier schriftelijke vragen over gesteld en wij hebben in de commissie maatschappij en middelen aanvullende argumenten aangedragen voor een overgangsregeling.” De wethouder heeft toegezegd om te zoeken naar een passende oplossing voor organisaties, scholen en verenigingen.

3 REACTIES

 1. Als het oud papier niet lonend zou zijn, zouden die scholen, verenigingen en kerken er toch zelf al lang mee gestopt zijn? Iedere maand wordt er door vrijwilligers veel energie in gestoken. Maar nee, de gemeente beslist dat het einde verhaal is.
  Wat een knullig gedoe toch weer… Wanneer gaan ze in het gemeentehuis eens nadenken voor ze besluiten veel te laat ventileren?

 2. En nu is de gemeente aan zet…veel oudere bewoners in appartementen hebben geen papiercontainer. Vanaf een volgende inzameling dus in februari moet dit geregeld zijn. Zoals een dame van 83 verwoord…’ik kan toch niet meer met oud papier gaan lopen sjouwen….hoe moet dat nou met het papier’
  In de appartementen is geen ruimte voor containers…extra ondergrondse containerruimte zal ook het nodige gaan kosten!
  Jammer…zulk ad hoc beleid raakt de betrouwbaarheid van de gemeente en de inzet en loyaliteit van vele burgers!

 3. Altijd maar het financiële belang voorop stellen. Dat krijg je met ondernemer-types in de gemeenteraad die volksvertegenwoordiging zien als het runnen van een bedrijf.
  Ik ben opgevoed met het idee dat regeren “vooruitzien” inhoud en dit veronderstelt een duidelijk gemotiveerde visie op het welzijn van burgers in het heden maar ook in de toekomst.
  Is het zo lastig om te bedenken dat het inzamelen van oud papier ook een een ander doel dient, namelijk het hergebruiken van natuurlijke bronnen om te voorkomen dat we de Aarde helemaal uitputten binnen een paar generaties?
  Een financiële kosten- baten analyse maken, daar heb je geen gemeenteraad voor nodig; een beetje boekhoudprogramma kan dat ook en ook nog eens veel goedkoper dan onze volksvertegenwoordigers met hun goed betaalde bijbaantjes.
  Samenvattend, als het gemeentebeleid slechts bestaat uit een visie op economische haalbaarheid, hoe rendabel is dan eigenlijk die gemeenteraad zelf?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here