Omwonenden verontrust over plannen renovatie landgoed De Grote Bunte

4
1086

Bij de gemeente Nunspeet ligt een plan voor herontwikkeling van ons enige historische landgoed van Nunspeet ‘De Grote Bunte’. Naast een bestemmingsplanwijzing voor het mogelijk maken van zorg voor ouderen wil men ook enorme nieuwbouwwoningen realiseren op het landgoed.

De berichtgeving hierover in de media is onvoldoende vinden omwonenden. Hierbij wordt voornamelijk gefocust op de voordelen van dit plan, de zorg voor ouderen, maar er wordt geen melding gemaakt van het opgeven van ruim een derde van het bosgebied van het historisch en monumentale landgoed ten behoeve van financieel gewin.

De initiatiefnemers hebben bij monde van de heer Harry Frens het plan bij de gemeente Nunspeet ingediend. Het college heeft dit plan tussen kerst en oud en nieuw met spoed voorgelegd aan de gemeenteraad. Al op 6 januari is het plan gepresenteerd en op 13 januari gaan de fracties in de commissievergadering het advies hierover uitbrengen. 

Naast uitbreiding en restauratie van het landhuis en koetshuis ten behoeve van ouderenzorg achten de initiatiefnemers het noodzakelijk om deze restauratie te financieren door middel van het verkopen van 14 bouwkavels voor vrijstaande woningen (goothoogte 6 meter en nokhoogte 10 meter) op het landgoed. 10 van de bouwkavels zijn in het plan gesitueerd langs de Molenweg in het oudste stuk bos van Nunspeet! Hiervoor moeten zo’n 40 van de in totaal 60 monumentale bomen gekapt worden, dat betreft ruim een derde van het bosgebied. 

Onderzoek wijst uit dat wanneer men gaat kappen in een dergelijk oud bos dat grote gevolgen heeft voor de voor de bomen die niet gekapt worden, deze zullen binnen afzienbare tijd natuurlijk vervallen. Met als gevolg dat we op termijn dit historische stuk bos dan geheel zien verdwijnen. Daarnaast zal de fauna door deze bomenkap en woningbouw permanent worden verstoord. Voor uitgebreide informatie over de Historie van het landgoed verwijzen wij graag naar De Heemkundige Verenging Nuwenspete.

Buurtbewoners en betrokkenen rondom het landgoed doen hun best de gemeenteraad te overtuigen dat een markant oud historisch deel van het bos en een belangrijk deel van het Landgoed dat moet worden  opgeofferd niet in verhouding staat met het voordeel van wat het oplevert.

4 REACTIES

 1. Beetje jammer dit hele verhaal
  Meneer Frens doet zich nu voor als weldoener maar heeft maar 1 belang dat is zijn eigen belang veel geld binnen harken .

  Niet voor niets dat hij bezwaar had tegen de komst van de aldi en bouw van appartementen. was ook in dit licht voor hem van belang

  en volgens mij moet zo’n zorg complex ook te renoveren zijn met zijn eigen middelen en de inkomsten van de zorg die verleend gaat worden

  als je normaal bij de gemeente een aanpassing wil doen die minimaal inpakt heeft krijg je al nee te horen en dan zou in 1 keer een monumentaal bos om mogen .

 2. Het valt me nog mee dat het om ouderen gaat en niet om arbeidsmigranten zoals “de weldoener” in tharde heeft geprobeerd. In een razendsnel tempo iets door de gemeenteraad drukken is hij goed in, even niet opletten en…..
  Idd zonde van de prachtige natuur om het landhuis.

 3. wat doen sommige mensen toch met of voor die gemeente e ambtenaren?? zijn weer deze zelfde personen die alles voor elkaar krijgen met n mooi “verhaal”en zelf overal lak aan hebben.

 4. Ik begrijp het verband ook niet. Ze kunnen alleen het oude gebouw opknappen als er 14 woningen gebouwd mogen worden. Wat is het probleem voor de gemeente als ze het oude pand niet opknappen? Ik denk niks, het probleem blijft voor de eigenaren die met verstand van zaken deze risico’s opzoeken. Houden een oud pand wat alleen maar slechter wordt en wat steeds meer geld gaat kosten om op te knappen. Gemeente hoeft alleen maar te handhaven als het een monument is. Ik zeg gemeente en buurt laat je niet gek maken. Succes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here