Burgemeester Breunis van de Weerd is voor een landelijk vuurwerkverbod

12
1475

NUNSPEET – Burgemeester Breunis van de Weerd van de gemeente Nunspeet is voor een landelijk vuurwerkverbod. Dat blijkt uit een onderzoek dat door dagblad De Stentor is gehouden onder burgemeesters in Oost-Nederland.

Volgens Van de Weerd leent het soort vuurwerk dat nu in omloop is zich niet meer voor het afsteken door consumenten. Hij vindt dat er teveel problemen met misbruik van het vuurwerk zijn. Het verbod moet, wat Nunspeets eerste burger betreft, gelden voor alle vuurwerk en niet alleen voor zwaar vuurwerk en vuurpijlen. Een algemeen verbod verschaft meer duidelijkheid en is ook beter te handhaven in de praktijk.

Een gemeentelijk vuurwerkverbod komt er niet, zo blijkt uit de woorden van Breunis van de Weerd. Hij vindt dat een verbod landelijk moet worden geregeld. Dit om te voorkomen dat er een lappendeken aan regelingen ontstaat en daardoor burgers zich niet aan de regels gaan houden.

Hij is wel bereid mee te werken aan centrale vuurwerkshows. Van de Weerd verwijst naar Vierhouten waar zo’n show al jaren met veel succes wordt gehouden. Hiervoor worden door de Dorpsgemeenschap aandelen verkocht aan de inwoners. Het vuurwerk wordt een half uur na de jaarwisseling ontstoken. Een dergelijke show heeft, zo vindt de burgemeester van Nunspeet, ook een sociaal samenbindend effect. In dorpshuis Horsterhoek is na afloop van de show altijd gelegenheid elkaar nieuwjaar te wensen.

Een verbod op carbid schieten wil Van de Weerd niet. Volgens hem zijn er buiten de bebouwde kom voldoende mogelijkheden om carbid te schieten. Wel moeten de nodige voorwaarden hiervoor in een vergunning worden opgenomen, zo is zijn standpunt.

Lees het hele verhaal in De Stentor

12 REACTIES

 1. Laten hem maar eerder een verbod instellen op het stoken van houtkachels
  die geven meer overlast dan het vuurwerk en hebben uiteindelijk veel meer slachtoffers tot gevolg .

  en zijn standpunt over carbid is ook wel krom te noemen want eigenlijk kan vuurwerk dan ook buiten de bebouwde kom

  • Wat een bekrompen reactie. Houtkachels geven fijnstof net als auto’s. Ook maar meteen auto’s afschaffen dan?
   Alles wat de lucht ingaat op basis van fossiele brandstoffen is schadelijk. We zijn niet voor niets bezig met een transitie naar duurzame energie en dit vraagt om de bereidheid van mensen om hun gedrag te veranderen ten behoeve van toekomstige generaties.

   Dat hersenloze geknal rondom oud en nieuw en alle ellende die hiermee gepaard gaat, is iets voor kleuters die niet in staat zijn te bedenken wat voor negatieve gevolgen hun gedrag voor anderen heeft. Omdat kleuters niet in staat zijn de gevolgen van hun gedrag in te zien, moet je ze geen gevaarlijke speeltjes geven. Dat moet toch niet zo vreselijk moeilijk zijn om te begrijpen.

 2. geen vuurwerk? geen vuurtje op je eigen terrein? dan kun je de gehele jaarwisseling wel afschaffen! want daar blijft dan niets meer van over. we hebben dit land gewoon te vol laten lopen. en die overbevolking zorgt voor irritatie en veel problemen. doe daar maar wat aan i.p.v. druk maken over kleine details

   • Al die vuurwerkdetails lagen op de auto’s, Steven, die hebben we al opgeruimd. En een jaarwisseling kun je niet afschaffen, we gaan vanzelf van 2019 naar 2020 en straks naar 2012. Dat het met zoveel rotzooi, letsel en weet ik niet wat allemaal gepaard moet gaan, tja, daar kunnen we wellicht wat aan veranderen. Evengoed geloof ik niet zo in die verboden, zeker niet als (illegaal) vuurwerk in Duitsland en via webshops gewoon te koop is. Dat mensen van gedrág kunnen veranderen, daar geloof ik wel in!

 3. Gemeente Nunspeet geeft elk jaar opnieuw vergunningen af aan bedrijven om vuurwerk te mogen verkopen en dan heb je zo’n sgp-burgemeester die zich verschuilt achter het “door god gegeven landelijk gezag” om zelf maar niets te hoeven doen aan deze ellendige “oudejaarstraditie”.
  Misschien deze voorspelling even onthouden; dit jaar in november wordt er opnieuw een vergunning afgegeven door B&W en vervolgens is deze troep in de loop van december gewoon ruimschoots te verkrijgen bij de Nunspeetse middenstand! Alvast een fijne jaarwisseling gewenst!

 4. ’t Zou mij niks verbazen als er in gemeentes als Nunspeet relatief weinig vuurwerkslachtoffers zijn, vergeleken met bijvoorbeeld gemeentes/steden als Den Haag, Rotterdam, Utrecht en zo.
  En het zint mij niet dat er *landelijk* beleid wordt overwogen terwijl dat beleid in feite gebaseerd is op de misstanden in een aantal grote steden. Zo zou dat niet moeten gaan, en als dat wel zo gaat, dan roept dat terecht weerstand op.

 5. Elk vuurwerkslachtoffer is er een teveel. Het zal je kind maar zijn (of jijzelf). En ook hier zijn misstanden. Ook hier zijn weleens branden ontstaan door verdwaalde vuurwerkpijlen. Het zal je huis maar zijn.

 6. Volgens mij is er in Nunspeet geen tot weinig schade ontstaan als gevolg van vuurwerk (tenminste, niets in het nieuws gelezen). Iedereen heeft genoten van het prachtige vuurwerk. De brandweer is 0,0 (nul komma nul!) keer uitgerukt voor een incident in de gemeente Nunspeet. Politie en ambulance hebben het ook rustig gehad, geen nieuwsberichten van gelezen dat ze noemenswaardig in actie moesten komen. Kortom: in Nunspeet was het een gemoedelijke en gezellige jaarwisseling zoals dat hoort. En dan gaat de burgemeester pleiten voor een vuurwerkverbod? Nunspeet zou uitstekend als voorbeeld gesteld moeten worden hoe het wél kan! Jammer burgemeester, jammer dat u een naprater bent geworden van zoveel onzin!

  Want lost een vuurwerkverbod de problemen op? NEE!!!
  – De schade die ontstaat door vuurwerk is allemaal ten gevolge van illegaal vuurwerk, en dat is nu al verboden! Legaal vuurwerk is niet in staat om schade te veroorzaken als opgeblazen prullenbakken, straatkolken en bushokjes.
  – De handen en vingers die verloren zijn gegaan is allemaal ten gevolge van illegaal vuurwerk, en dat is nu al verboden! Legaal vuurwerk is niet in staat om handen en vingers eraf te blazen.
  – De enorme dreunen zijn allemaal ten gevolge van illegaal vuurwerk, en dat is nu al verboden! Legaal vuurwerk is aan regels gebonden qua geluid en mag geen zware dreunen veroorzaken.
  – Hoeveel slachtoffers met oogletsel hadden een vuurwerkbril op? Ik denk niemand. Dus op die bril, en geen kans op oogletsel! Vuurwerkbrillen worden overigens gratis bij het vuurwerk meegegeven, dus daar kan het ook al niet aan liggen.
  – Auto’s die in brand gestoken worden, rellende raddraaiers, ramen die ingegooid worden, geweld naar hulpverleners toe: daar heeft men echt geen vuurwerk voor nodig hoor, dat doen de raddraaiers ook wel zonder vuurwerk. Strenge handhaving, oppakken die lui en komende 5 jaar met de jaarwisseling vastzetten, keihard aanpakken! Want dit soort gedrag is niet te tolereren!

  Nee, wat gaan we in Nederland doen: een prachtige traditie verpesten, zoals zoveel tradities al verpest zijn. Kijk alleen al naar zwarte piet, en ik hoor nu dat de kerstboom ook al niet meer mag. Het moet niet gekker worden!

  Laten we gewoon reëel blijven. De media is hier ook de grote schuldige van. 9 van de 10 berichten is zwaar overdreven, klopt van geen kant, verdraaid de waarheid enorm en klopt de boel enorm op. Laat mensen eens aan het woord die er verstand van hebben. Nogmaals: met legaal vuurwerk kun je niet zoveel ellende en rottigheid uithalen en schade veroorzaken. De media maakt ons eens zo mooie land kapot!

  Een vuurwerkverbod lost niets op, het maakt de problemen zelfs nog groter. Het huidige illegale vuurwerk zal toenemen, let op mijn woorden! Het probleem zoekt de politiek en de media bij het vuurwerk, maar de oorzaak van de ellende in met name de randstad tijdens de jaarwisseling ligt helemaal niet bij het vuurwerk. Minimaal 95% van de afstekers steekt het vuurwerk netjes en veilig af. We hebben in Nederland te maken met een veel groter probleem, een gedragsprobleem! En daar gaat de politiek en de media totaal aan voorbij. Er zijn blijkbaar mensen die denken dat tijdens de jaarwisseling alles kan. Dat je bushokjes mag opblazen, hulpverleners mag bekogelen en auto’s in brand mag steken. Dat is allemaal gedrag en heeft niets te maken met vuurwerk, en los dat maar eens op! Dat doe je niet met een vuurwerkverbod. Denk je nu echt dat het gedrag van mensen met het invoeren van een vuurwerkverbod in eens veranderd?

  En ja, elk slachtoffer is er één teveel. Daarom moet er meer energie in preventie en voorlichting gestoken worden zodat iedereen met een vuurwerkbril naar buiten gaat bijvoorbeeld. Maar de focus ligt teveel op het legale vuurwerk. Dagelijks 2 doden in het verkeer, ruim 50 zwaargewonden in het verkeer. En daar maken we ons niet druk om? Of gaan we auto’s ook maar verbieden? Om maar niet te spreken over mensen die overlijden door (teveel) alcohol. Elk weekend weer. Dit kost de gemeenschap miljoenen. Alcohol ook maar verbieden? Nee, een vuurwerkverbod dat alle problemen niet eens oplost vinden we veel belangrijker. Nogmaals: er wordt een totale hetze gevoerd in de media en we laten ons er allemaal door inpakken. Zo gaat onze mooie cultuur ten onder…

  Laten we met z’n allen ons gezonde boerenverstand gebruiken, dan is er niets aan de hand. Zie Nunspeet afgelopen jaarwisseling als voorbeeld. Burgemeester, wees eens een burgemeester voor alle inwoners, waarvan op enkele uitzonderingen na, iedereen geniet van de prachtige effecten van vuurwerk, en draag Nunspeet uit als het voorbeeld hoe het óók kan!

  Ik kan niet wachten tot de volgende jaarwisseling, het was afgelopen keer zo enorm geslaagd in Nunspeet!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here