Burgemeester Breunis van de Weerd is voor een landelijk vuurwerkverbod

9
960

NUNSPEET – Burgemeester Breunis van de Weerd van de gemeente Nunspeet is voor een landelijk vuurwerkverbod. Dat blijkt uit een onderzoek dat door dagblad De Stentor is gehouden onder burgemeesters in Oost-Nederland.

Volgens Van de Weerd leent het soort vuurwerk dat nu in omloop is zich niet meer voor het afsteken door consumenten. Hij vindt dat er teveel problemen met misbruik van het vuurwerk zijn. Het verbod moet, wat Nunspeets eerste burger betreft, gelden voor alle vuurwerk en niet alleen voor zwaar vuurwerk en vuurpijlen. Een algemeen verbod verschaft meer duidelijkheid en is ook beter te handhaven in de praktijk.

Een gemeentelijk vuurwerkverbod komt er niet, zo blijkt uit de woorden van Breunis van de Weerd. Hij vindt dat een verbod landelijk moet worden geregeld. Dit om te voorkomen dat er een lappendeken aan regelingen ontstaat en daardoor burgers zich niet aan de regels gaan houden.

Hij is wel bereid mee te werken aan centrale vuurwerkshows. Van de Weerd verwijst naar Vierhouten waar zo’n show al jaren met veel succes wordt gehouden. Hiervoor worden door de Dorpsgemeenschap aandelen verkocht aan de inwoners. Het vuurwerk wordt een half uur na de jaarwisseling ontstoken. Een dergelijke show heeft, zo vindt de burgemeester van Nunspeet, ook een sociaal samenbindend effect. In dorpshuis Horsterhoek is na afloop van de show altijd gelegenheid elkaar nieuwjaar te wensen.

Een verbod op carbid schieten wil Van de Weerd niet. Volgens hem zijn er buiten de bebouwde kom voldoende mogelijkheden om carbid te schieten. Wel moeten de nodige voorwaarden hiervoor in een vergunning worden opgenomen, zo is zijn standpunt.

Lees het hele verhaal in De Stentor

9 REACTIES

 1. Laten hem maar eerder een verbod instellen op het stoken van houtkachels
  die geven meer overlast dan het vuurwerk en hebben uiteindelijk veel meer slachtoffers tot gevolg .

  en zijn standpunt over carbid is ook wel krom te noemen want eigenlijk kan vuurwerk dan ook buiten de bebouwde kom

  • Wat een bekrompen reactie. Houtkachels geven fijnstof net als auto’s. Ook maar meteen auto’s afschaffen dan?
   Alles wat de lucht ingaat op basis van fossiele brandstoffen is schadelijk. We zijn niet voor niets bezig met een transitie naar duurzame energie en dit vraagt om de bereidheid van mensen om hun gedrag te veranderen ten behoeve van toekomstige generaties.

   Dat hersenloze geknal rondom oud en nieuw en alle ellende die hiermee gepaard gaat, is iets voor kleuters die niet in staat zijn te bedenken wat voor negatieve gevolgen hun gedrag voor anderen heeft. Omdat kleuters niet in staat zijn de gevolgen van hun gedrag in te zien, moet je ze geen gevaarlijke speeltjes geven. Dat moet toch niet zo vreselijk moeilijk zijn om te begrijpen.

 2. geen vuurwerk? geen vuurtje op je eigen terrein? dan kun je de gehele jaarwisseling wel afschaffen! want daar blijft dan niets meer van over. we hebben dit land gewoon te vol laten lopen. en die overbevolking zorgt voor irritatie en veel problemen. doe daar maar wat aan i.p.v. druk maken over kleine details

   • Al die vuurwerkdetails lagen op de auto’s, Steven, die hebben we al opgeruimd. En een jaarwisseling kun je niet afschaffen, we gaan vanzelf van 2019 naar 2020 en straks naar 2012. Dat het met zoveel rotzooi, letsel en weet ik niet wat allemaal gepaard moet gaan, tja, daar kunnen we wellicht wat aan veranderen. Evengoed geloof ik niet zo in die verboden, zeker niet als (illegaal) vuurwerk in Duitsland en via webshops gewoon te koop is. Dat mensen van gedrág kunnen veranderen, daar geloof ik wel in!

 3. Gemeente Nunspeet geeft elk jaar opnieuw vergunningen af aan bedrijven om vuurwerk te mogen verkopen en dan heb je zo’n sgp-burgemeester die zich verschuilt achter het “door god gegeven landelijk gezag” om zelf maar niets te hoeven doen aan deze ellendige “oudejaarstraditie”.
  Misschien deze voorspelling even onthouden; dit jaar in november wordt er opnieuw een vergunning afgegeven door B&W en vervolgens is deze troep in de loop van december gewoon ruimschoots te verkrijgen bij de Nunspeetse middenstand! Alvast een fijne jaarwisseling gewenst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here