Toekomst Kulturhus Elspeet

0
805

NUNSPEET – Voorafgaand aan de raadsvergadering gisteravond werd door Frans de Lange (oud burgemeester van de gemeente Elburg) de resultaten toegelicht van zijn gesprekken met betrokkenen over de toekomst van het Elspeter Kulturhus. 

Er is al jaren sprake van een moeizame exploitatie van het Kulturhus, waardoor het oorspronkelijke idee; ‘het ten behoeve van de lokale gemeenschap onder één dak samenbrengen en doen samenwerken van een breed scala van organisaties en instellingen op het gebied van cultuur, welzijn, zorg- en dienstverlening’, onder druk staat.

In zijn bevindingen laat De Lange weten geen definitieve oplossing te hebben wat er moet gebeuren met het Kulturhus. Hij heeft gesproken met de huidige gebruikers; de Elspeetse fanfare, de bibliotheek, zorginstelling Oranjehof die het gebouw wil gebruiken voor huisvestiging voor ouderen en de ‘Werkgroep Kulturhus Elspeet’, die een dorpshuis wil waar iedereen welkom moet zijn.

Momenteel is er een intentieovereenkomst tussen de gemeente en de Oranjerhof voor de exploitatie van het Kulturhus. De gemeente wil het pand kopen voor 2 miljoen euro en dan verhuren aan de zorginstelling. De andere partij verenigd in de ‘Werkgroep Kulturhus Elspeet’, bestaande uit ondernemers en bewoners, wil het oorspronkelijke concept aanhouden namelijk een dorpshuis waar iedereen en alle activiteiten welkom zijn.

De gesprekken tussen de partijen liep volgens De Lange in het begin moeizaam maar geleidelijk zijn er wat mogelijkheden tot samenwerking ontstaan. De optie om het Kulturhus ‘op te knippen’ werd in eerste instantie van tafel geveegd maar gedurende het proces kwerden er wat mogelijkheden tot samenwerking zichtbaar.

De Lange adviseert dan ook het gemeentebestuur de komende tijd deze optie te onderzoeken en dat er verder met de partijen gepraat gaat worden om tot een passende oplossing te komen.

Naar verwachting zal de gemeenteraad in de eerste helft van 2020 een besluit nemen over de toekomst van het Kulturhus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here