Grondverzet weer mogelijk

1
1037

NUNSPEET – Met het aanpassen van de norm voor PFAS (een groep chemische stoffen die van nature niet afbreekbaar is) voor landbouw en natuurgrond zorgen de NEO-gemeenten (Nunspeet, Elburg en Oldebroek) dat grondverwerkers en tuinders weer aan de slag kunnen.

Op 8 juli 2019 is het tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond en bagger in werking getreden. In dit handelingskader zijn normen opgenomen voor het gebruik van een partij grond. Sommige normen staan vast, maar voor het landelijk gebied hebben gemeenten de ruimte om zelf een norm vast te stellen. Dit kan alleen met een goede onderbouwing en tot een bepaald maximum.

De Gelderse gemeenten hebben de afgelopen maanden de PFAS-concentraties van alle beschikbare bodem-onderzoeken en partijkeuringen verzameld. Uit de analyse van deze gegevens blijkt dat de normen voor het landelijk gebied iets verhoogd kunnen worden ten opzichte van de normen uit het tijdelijk handelingskader.

Het gevolg van vaststelling van deze verhoogde normen is dat 80 procent van het grondverzet kan doorgaan zonder dat het gebied extra belast wordt met PFAS. Het zogenaamde standstill principe komt daardoor niet in gevaar.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here