Gemeente Nunspeet zet in op maatwerkadvies voor huiseigenaren

0
721

Met veel plezier wonen Wim en Jannie Bonhof in een vrijstaande woning uit de jaren ’70 in de gemeente Nunspeet. Wim en Jannie zijn al een tijdje bewust bezig met het milieu. Het regenwater hebben zij twee jaar geleden bijvoorbeeld al afgekoppeld, de spouwmuren van het huis zijn geïsoleerd en met de zonnepanelen voorzien zij al 5 jaar lang hun woning met 100% duurzame stroom. ‘Maar mijn man heeft altijd koude voeten,’ zegt Jannie ‘Wij dachten al langer aan vloerisolatie, maar hakten de knoop niet door. Toen wij in de huis-aan-huis krant lazen dat de mogelijkheid bestaat om een maatwerkadvies aan te vragen, hebben wij daar gelijk op gereageerd.’

Een maatwerkadvies is een uitgebreid energieadvies dat aansluit op de situatie van de bewoners. Om huiseigenaren zoals Wim en Jannie op weg te helpen, faciliteert de gemeente Nunspeet maatwerkadviezen voor inwoners tegen een aantrekkelijk tarief. De gemeente werkt hierin samen met het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam.

Prettig gesprek met praktische adviezen

Wim en Jannie hebben een maatwerkadvies aangevraagd omdat zij graag meer wilden weten over dak- en vloerisolatie. Voor het opstellen van het maatwerkadvies heeft een energieadviseur de woning van Wim en Jannie bekeken en hun wensen geïnventariseerd. ‘Het was fijn dat het een onafhankelijke adviseur was,’ zegt Jannie. ‘We hebben een goed beeld gekregen van wat er kan’.

Uit het gesprek met de adviseur blijkt isolatie van het dak op dit moment te ingewikkeld wordt en daardoor kostbaar is voor Wim en Jannie. De vloer isoleren, om Wim van zijn koude voeten af te helpen, is volgens het maatwerkadvies een meer passende maatregel. De kruipruimte is overal voldoende diep om isolatie onder het hele huis aan te brengen en de kosten zijn te overzien. 

Afkijken mag

Wim en Jannie hopen dat meer mensen aan de slag gaan met energiebesparing. ‘Er wordt best wat afgekeken,’ lacht Wim, ‘onze buren hebben ons enthousiast gemaakt over zonnepanelen, later isoleerden wij de spouwmuur en toen deden de buren dat ook!’ Als je geen deskundige buurman hebt waar je af kunt kijken, kun je je natuurlijk altijd laten adviseren door een energieadviseur’. ‘Je verdiepen is het begin’ vindt Jannie. ‘Ook al weet je misschien best wat over je eigen huis, dan helpt een gesprek met een deskundige en het maatwerkadvies je toch bij het maken van de juiste keuzes.’ 

Zelf ook een maatwerkadvies?

Huiseigenaren die hun woning toekomstbestendig en duurzaam willen maken, kunnen een maatwerkadvies aanvragen via Veluwe Duurzaam. Een onafhankelijke adviseur bekijkt de situatie ter plekke en voorziet de bewoners van een overzichtelijk rapport met advies dat aansluit op de woonwensen. De gemeente Nunspeet vergoedt een deel van de kosten.  Wanneer de bewoners investeren in duurzame aanpassingen in de woning, is het advies gratis! Voor meer informatie en alle voorwaarden kijk op: www.veluweduurzaam.nl/maatwerkadvies-nunspeet 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here