Vuurwerkvrije zones Oud en Nieuw

22
2026

De gemeente Nunspeet faciliteert inwoners om een vuurwerkvrije zone in te richten in hun eigen straat, plein of speeltuin. Tijdens de jaarwisseling vallen er onnodig vuurwerkslachtoffers. Tot 1 december 2019 kan men een formulier invullen op www.nunspeet.nl/vuurwerkvrijezone om een vuurwerkvrije zone aan te vragen. De gemeente controleert en beoordeelt de aanvraag. Binnen deze zone wordt niet gehandhaafd door gemeente en politie. Dat is de verantwoordelijkheid van de inwoners zelf. Om de buurt te ondersteunen stelt de gemeente borden/posters ter beschikking om de vrijwillige vuurwerkvrije zone aan te geven.

Een vuurwerkvrije zone initiëren?

Via www.nunspeet.nl/vuurwerkvrijezone kan men een verzoek tot een vuurwerkvrije zone indienen bij de gemeente. De initiatiefnemer verzorgt een handtekeningenlijst waarmee hij of zij aantoont  dat alle bewoners binnen de zone het initiatief ondersteunen, hij/zij omschrijft welke afspraken met de bewoners binnen  de zone zijn gemaakt en vult het aanvraagformulier op de website voor 1 december 2019 volledig in.

De gemeente controleert en beoordeelt de aanvraag en neemt zo spoedig mogelijk na 1 december contact op met de initiatiefnemer. Wordt de aanvraag goedgekeurd dan stelt de gemeente posters en borden ter beschikking om de vrijwillige vuurwerkvrijezone aan te geven. 

Tijdens Oud en Nieuw vallen er onnodig vuurwerkslachtoffers. Hoofd en handen worden vaak getroffen en met name ogen en vingers moeten het ontgelden. Daarnaast is het conform het klimaatakkoord ons streven om het milieu en het klimaat te verbeteren. 

Zo lang we maar met elkaar vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel voorzichtig omgaan met vuurwerk en carbid. Met gezond verstand en een goede wil is het zeker mogelijk om met elkaar een gezellig, feestelijk en vooral veilige jaarwisseling te vieren.

 

22 REACTIES

 1. Is het niet veel eenvoudiger de boel om te draaien en een verzoek tot het afsteken van vuurwerk in te laten dienen door sociaal gehandicapten ( mensen die zich slechts kunnen vermaken ten koste van anderen) die zo nodig willen “knallen” tijdens de jaarwisseling? Wel natuurlijk onder dezelfde voorwaarden (handtekeninglijst).

 2. Hoe krijg je nou alle buurtbewoners mee? En dan als boa optreden en dan dag en nacht als waakhond klaar te zitten. Laat de vuurwerkstokers een aanvraagformulier invullen dat ze op een afgesloten terrein vuurwerk mogen afsteken. Kaartje kopen en vol is vol beleid.

 3. In Davao in de Filipijnen is vuurwerk al meer dan 20 jaar verboden dus lekker rustig.Wat men hier doet is om 12 uur een hoop lawaai maken met potten en pannen en men gaat rond met de auto om lawaai te maken met de claxon.
  Wie toch vuurwerk afschiet gaat voor een maand de bak in dat helpt goed om van de rotzooi af te komen.

 4. Symboolpolitiek. De gemeente wil gewoon alles bij het oude laten en vooral niet haar nek uitsteken. Ik ben het helemaal met Sem eens; waarom niet het democratische principe toepassen? Als 50% plus 1 van de bewoners zo’n handtekeningenlijst invult, is het dan voor de gemeente nog niet duidelijk dat de meerderheid van een buurt die rotzooi niet wil?

 5. Dus als je de jaarwisseling op een prettige, rustige en veilige manier wilt vieren en niet in een ‘oorlogsgebied’ moet je daarvoor samen met alle buurtgenoten een aanvraag indienen? En onze ambtenaren gaan dan controleren of iedereen zijn handtekening heeft gezet? Dat is pas besturen!

 6. Stel, je hebt zoiets afgesproken met je buurt (hoewel ik me afvraag in welke straat echt alle buren meegaan met zo’n afspraak…) maar er komen jongeren langs die op ‘doorreis’ zijn en even wat vuurwerk neerknallen? Politie handhaaft niet, moet je ze dan zelf aanpakken? Lekker zootje wordt dat!
  Wat een onzinnig besluit!

 7. Wat een misselijkmakende flauwekul is dit; ‘ zolang we maar maar met elkaar vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel voorzichtig omgaan met vuurwerk en carbid’. Ja, wat dan, hebben we dan een vrijbrief om anderen ongelimiteerd overlast te bezorgen, huisdieren is de stress te jagen, het milieu extra te belasten en de troep na afloop aan de gemeentereinigingsdienst over te laten?
  Een gemeenteraad behoort volgens mij haar inwoners te vertegenwoordigen maar…. gemeenteraadslid zijn is blijkbaar vooral een leuk betaald bijbaantje, wat je ook na een volgende verkiezing wilt voortzetten. Dus je wilt vooral je vingers niet branden aan heikele thema’s zoals vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Daarom laat je je ambtenaren een formulier bedenken waar niemand gebruik van gaat maken omdat je nu eenmaal nooit een gehele buurt meekrijgt voor een vuurwerkvrije zone…. en er wordt natuurlijk wel gecontroleerd of iedereen heeft getekend, anders gaat het ‘feest’ sowieso niet door.
  Veilig vuurwerk bestaat niet en als gemeenteraad heb je de verantwoordelijkheid om maatregelen te treffen die de veiligheid en het welzijn van al jouw inwoners waarborgen….. maar ja, praktische bezwaren heh? Handhaving is een probleem, de middenstand niet blij want er wordt veel verdiend aan al het sier- en knalwerk en er is waarschijnlijk al weer een potje waaruit het vernielde straatmeubilair kan worden hersteld. Ben benieuwd of de posters en borden met het opschrift ‘vuurwerkvrije zone’ inmiddels al zijn besteld.

 8. Wat een zure pisvlekken zijn jullie.
  Laat de mensen toch een traditie in ere houden en gun ze het afsteken van vuurwerk op dat ene moment.
  Als jullie dan de rommel opruimen, is dat ook opgelost.

  • Gefeliciteerd, jij kunt door voor de verkiezing van aso van het jaar. Steek gerust je vuurwerk bij jou thuis af, dan hebben anderen er ook geen last van. Zelf dan nog wel even een oplossing zoeken voor de troep.

 9. Ok, ik geef het toe wij zijn zure pisvlekken.
  Dat krijg je als we al zo lang droog staan.
  Weetje….? ik ga een hobby zoeken, kantklossen, dat lijkt mij wel wat.

 10. Misschien, net als Nelie hierboven ook al aangaf, jezelf Rotjoch 2 gaan noemen, zodat lezers een beetje kunnen onderscheiden wie het kleutertje is, die zo moet janken omdat hij bang is dat zijn favoriete speeltje wordt afgepakt.
  Verder heb je gelijk, ik gun het jou niet en daar is een goede reden voor. Jij denkt misschien dat jij alleen op deze wereld woont maar ik heb nieuws voor jou; er wonen hier nog anderen en die worden het slachtoffer van jouw asociale- en debiele knalgedrag.
  Ik begrijp overigens best dat het voor jou lastig is om die twee hersencellen van jou samen te laten werken en te kunnen bedenken wat je anders zou kunnen doen om invulling te geven aan jouw leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here