Actief beleid door de gemeente om jeugd te betrekken bij 75 jaar bevrijding

0
263

NUNSPEET  – Er wordt een actief beleid gevoerd door de gemeente Nunspeet om jeugd en jongeren te betrekken bij 75 jaar bevrijding. Dat zegt wethouder Marije Storteboom naar aanleiding van vragen van fractievoorzitter Harm Jan Polinder van de SGP.

Onder meer is door wethouder Leen van der Maas een brief verstuurd aan alle scholen waarin aandacht wordt gevraagd voor de herdenking. Ook worden scholen hierin opgeroepen een monument te adopteren. Tot nu toe zijn er twee scholen die dit al doen. Het gaat om De Bron die het monument heeft geadopteerd van werkkamp De Bruine Enk en aan de Hullerweg 2 oktober ook een herdenking houdt. Daarnaast heeft de Prinses Beatrixschool uit Hulshorst al sinds jaar en dag een herdenking bij het monument aan de Schapendrift.

Inmiddels hebben vier andere scholen al positief gereageerd op de oproep een monument te adopteren. De gemeente verstuurt verder ieder jaar de Anne Frank krant naar de scholen. Scholen kunnen verder via de gemeente een gastspreker vragen die dan komt vertellen over de lokale oorlogsgeschiedenis. In de ochtenduren veelal op de scholen en dan in de middag een bezoek aan het Verscholen Dorp in Vierhouten.

Voor afgewezen initiatieven heeft de gemeente een bedrag van 35.000 euro toegekend. In de praktijk kunnen de meeste organisaties hiermee, zo zegt de wethouder, uit de voeten. Een aantal voert versoberingen door, anderen hebben bijvoorbeeld al een bedrag teruggestort omdat ze het oorspronkelijk geraamde bedrag toch niet nodig hadden.

Op de scholen is daarnaast een beroep gedaan de mogelijkheden te onderzoeken of en hoe ze kunnen meedoen aan activiteiten 18 april volgend jaar wanneer 75 jaar bevrijding wordt herdacht in Nunspeet. Normaal is deze herdenking 19 april maar dat is een zondag.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here