In de schijnwerpers: Stichting Butterfly Children Romania

0
867
Stichting Butterfly Children Romania

In Nunspeet zijn veel mensen actief in allerlei stichtingen. Zij zetten zich daar met veel energie voor in. De redactie van Nunspeet.nu wil een platform bieden om aan dit werk eens extra aandacht te besteden. Daarvoor zal met enige regelmaat de schijnwerper gericht worden op een stichting. Wie denkt als stichting wel wat extra aandacht te kunnen gebruiken kan dit kenbaar maken via info@nunspeet.nu.  De nieuwe schijnwerper wordt gericht op:

Stichting Butterfly Children Romania

Veel Nunspeters zetten zich als vrijwilliger in, zowel in de directe omgeving als ver van huis. Eén van hen is Evelien Tollenaar. Zij is de drijvende kracht achter de Stichting Butterfly Children Romania. Vanuit haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening kon zij kiezen voor de collegebanken of daadwerkelijk aan de slag met een doel. Evelien:,,Ik had weinig trek om nog in de collegebanken te gaan zitten. Na overleg met mijn vader, die via de Ichtuskerk contacten had in Roemenië,  kwam ik in contact met een dominee in Roemenië en vroeg ik of ik daar iets kon doen”. De dominee kende wel een kindertehuis waar ze als vrijwilligster welkom zou zijn. Ze kwam terecht in het van oorsprong Hongaarse kindertehuis ,Lidia Home’ in Târgu Mures. Evelien:,,Ik kwam daar binnen en had direct achttien kinderogen op me gericht, zo van wie ben jij. Omdat de kinderen uiteraard geen Engels spraken maakte ik met gebaren duidelijk dat ik kwam werken. En als dat niet goed werkte gebruikte ik de mobiele vertaal mogelijkheid.

Voor deze eerste keer ben ik er twee weken gebleven en heb er allerlei hand en spandiensten verricht, kinderen naar en van school brengen en halen, begeleiden naar de tandarts, de was verzorgen en zo meer. De kinderen zijn daar geplaatst om allerlei redenen en komen vaak uit heel arme gezinnen. Ik ben wel eens in een gezin geweest dat daar nog in krotten woonde. Soms is de moeder overleden en moet de vader werken en dan is het een gezin met zes kinderen. Dat is dan niet te doen. En al helemaal niet als het niveau laag is en men nauwelijks weet hoe een kind op te voeden. Met sommige ouders is nog wel contact en zij komen af en toe hun kind bezoeken. De overheid doet weinig voor dit soort kindertehuizen. Daar komt nog bij dat ,Lidia Home’ van oorsprong Hongaars is en dat licht in Roemenië nogal gevoelig”.

Na het beëindigen van haar studie was Evelien wel van plan een baan te zoeken, maar ze  dacht als dat niet gaat lukken ga ik weer naar Roemenië. (Haar hart ging al uit naar het kindertehuis..). Ze nam een baan aan als pleegzorg werker, maar na een poosje kwam toch de drang naar het kindertehuis weer boven. De baan werd opgezegd en zo vertrok  ze weer voor een half jaar naar ,Lidia Home’. Evelien:,,Ik vond het werk als maatschappelijk werker leuk, maar miste toch Roemenië. Mijn omgeving begreep dit niet goed, maar mijn hart lag daar bij die kinderen. Ik was niet gebonden en kon makkelijk weg en dus heb ik mijn hart gevolgd. Inmiddels spreek ik een beetje Hongaars en kon me dus goed redden. Sommige kinderen spreken nu ook al wat Engels. Na een half jaar kwam ik hier weer terug en werd ik gebeld door mijn oude werkgever GGZ Centraal Bescherm Wonen of ik wilde komen werken. Ik wilde dat wel maar wilde ook eerst nog terug naar het kindertehuis om daar zaken goed af te ronden. In goed overleg heb ik daar nog een half jaar gewerkt en toen was het voor mij ook goed en kon ik het ook loslaten en hier het werk bij GGZ oppakken. Nu wil ik mijn activiteiten meer vanaf de zijlijn voortzetten en hebben we de Stichting Butterfly Children Romania opgericht. Zo kunnen we van hieruit het kindertehuis blijvend ondersteunen. Middels de stichting proberen we nu meer bekendheid te krijgen en hopen we op toenemende steun van sponsors”

Het kindertehuis biedt momenteel onderdak aan achttien kinderen in de leeftijd van vier tot twintig jaar. Door middel van educatie begeleidt ,Lidia Home’ de kinderen in de richting van een kansrijke toekomst. De kinderen hebben de vrijheid om te blijven totdat ze hun studie hebben afgerond en op eigen benen kunnen staan.

Vaak kunnen ze door armoedige leefomstandigheden niet thuis blijven wonen, of is er maar één ouder in beeld. De situatie in het kindertehuis is op dit moment dat het de kinderen onderdak kan bieden, voedsel en educatie. Dat alles is geringe mate   

Stichting Butterfly Children Romania richt zich door financiële steun op het verbeteren van basis behoeften en lichamelijke gezondheid. De kinderen hebben het nodig om meer fruit, vitamines en vlees te krijgen. Verder zijn er regelmatig kosten voor medicatie, tandarts en doctoren. Ook hebben sommige kinderen meer hulp nodig en spullen voor hun studie. Voor hun geestelijke gezondheid wordt psychische hulp geboden middels therapie om de hindernissen die ze ondergingen te kunnen verwerken. Ook betreffende de huisvesting is meer geld nodig voor renovatie van het ernstig lekkende dak, de badkamers en het elektriciteitssysteem. Door het genereren van gelden middels donaties wil de Stichting Butterfly Children Romania proberen wat van de nood van dit kindertehuis te lenigen. Giften en donaties zijn dan ook van harte welkom. Voor meer informatie zie de website www.stichtingbutterflychildrenromania.nl. 

AG

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here