Evaluatie afsluiting Oosteinderweg

3
574

NUNSPEET –  Pas een half jaar nadat de reconstructie van de Oenenburgweg in Nunspeet is afgesloten wil wethouder Marije Storteboom de afsluiting van de Oosteinderweg evalueren.

De afsluiting van de Oosteinderweg richting de Oostelijke Rondweg maar ook daarmee naar Doornspijk en ’t Harde leidt nog steeds tot veel onbegrip bij bewoners van een deel van de wijk Oenenburg. Zij moeten hierdoor vele kilometers omrijden om hun bestemming te bereiken.

De afsluiting is de gemeente dwingend opgelegd om de opening van de Oostelijke Rondweg voor de doorgaand verkeer mogelijk te maken. Dit is gebeurt in 2017. Daarbij werd toegezegd dat na een half jaar de maatregel de Oosteinderweg af te sluiten zou worden geëvalueerd.

Volgens de wethouder is de evaluatie echter pas mogelijk nadat de reconstructie van de Oenenburgweg volledig is afgerond. Op dit moment wordt gewerkt aan het laatste deel van de weg tussen de Oosteinderweg en de rotonde met de Elburgerweg. De werkzaamheden nemen nog zo’n twee maanden in beslag.

Storteboom geeft aan dat ook eerst moet worden onderzocht wat de (on)mogelijkheden zijn voor openstelling van de Oosteinderweg in het kader van de Natuurbeschermingswet. Indien de openstelling van de Oosteinderweg leidt tot meer voertuigen op de Oostelijke Rondweg heeft dit gevolgen voor de stikstofuitstoot en wordt mogelijk in strijd gehandeld met de verleende omgevingsvergunning.

Door de wethouder is toegezegd de inwoners van Nunspeet bij de evaluatie te betrekken. Tegenstanders van de afsluiting vinden dat de wethouder nu al redenen zoekt om de afsluiting in stand te houden. Het is volgens hen duidelijk dat de openstelling van de weg tot meer verkeer leidt op de Oostelijke Rondweg. Ze vinden dat de wethouder verzuimt nu al aan te geven dat op andere wegen de uitstoot van stikstof afneemt. Daarnaast vinden ze dat ook moet worden gekeken naar de besparing die de vermindering van het aantal te rijden kilometers oplevert wanneer de afsluiting van de Oosteinderweg wordt opgeheven.

Door de wethouder is ook gereageerd op twee incidenten op de spoorwegovergang in de Elspeterweg. Bij een aanrijding 13 augustus tussen een auto en de trein was alleen sprake van blikschade. Twee dagen later was er een aanrijding tussen twee auto’s waardoor de spoorwegovergang deels werd geblokkeerd. Dit kon worden opgelost door de spoorboom omhoog te duwen.

Volgens Storteboom onderzoekt de gemeente, samen met ProRail en de politie, wat de toedracht was van beide ongevallen en of op de juiste wijze is ingegrepen. Aan de hand daarvan wordt bepaald of eventueel te treffen korte termijnmaatregelen mogelijk en effectief zijn.

Door de gemeente worden voorlopig geen fysieke maatregelen genomen als het gaat om de verkeersveiligheid van leerlingen van de Immanuelschool aan de Stationslaan. De oudere leerlingen van deze school gaan tijdelijk gebruik maken van de locatie van De Schakel aan de Randweg. Wel volgt de gemeente de ontwikkelingen en is toegezegd in te grijpen wanneer de verkeerssituatie dit vereist.

3 REACTIES

 1. De afsluiting van de Oosteinderweg en de opening van de Rondweg zijn aan elkaar gekoppeld zoals zijdelings wordt benoemd in bovenstaabde tekst.
  Bij heropening van de Oosteinderweg MOET de Rondweg weer dicht. Daardoor zal al het vrachtverkeer ook weer over de Oenenburgerweg naar de diverse bedrijven moet en . Aangevuld met de levensgevaarlijke coureurs in Rood-Witte Busjes van een bepaald e-bike merk.

  Lijkt mij inderdaad een stuk veiliger en beter voor iedereen om weer terug te gaan naar af.

  Ps. Op weg naar ‘t en Doornspijk kun je op de fiets gewoon langs de afsluiten: kortste weg, besparing voor t milieu en nog gezond ook!!

 2. De rondweg en dus de ontsluiting komt pas goed tot zijn recht wanneer deze goed bereikbaar is vanuit de oenenburg, de wijk zal dan ook enorm ontlast worden,veiliger e schoner. . oosteinderweg weer open heeft alleen maar voordelen, sluiten voor vrachtverkeer is vrij eenvoudig d.m.v. Een hoogtebalk. Daar zijn echt geen ingewikkelde onderzoeken of procedures voor nodig.

 3. Oosteinderweg weer open heeft heel veel nadelen. Verkeer voor Stella en busjes van Stella gaan weer over deze weg racen. Met alle uitstoot van dien. Laat maar afgesloten blijven
  Rondweg ligt er toch niet voor niets!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here