Gemeenten willen geen rigoureuze bomenkap langs de A28

5
621

Nunspeet – Er moet niet rigoureus worden ingezet op het kappen van alle naaldbomen langs en in de middenberm van rijksweg A28 tussen Wezep en Harderwijk. De vier betrokken gemeenten voeren hierover nog overleg met Rijkswaterstaat.

De gesprekken worden gevoerd door de burgemeester van de vier gemeenten en de betrokken wethouders. Dat zegt wethouder Marije Storteboom van de gemeente Nunspeet naar aanleiding van vragen in de raadscommissie Ruimte.

Koos Meijer (CDA) geeft aan dat de kapplannen zijn op verzoek van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland en Rijkswaterstaat alleen uitvoerder is. Hij wil dat daarom ook de antwoorden van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur op vragen van de Tweede Kamerfractie van zijn partij bij het geheel worden betrokken.

Volgens wethouder Storteboom is er al gesproken met de veiligheidsregio. In het verleden heeft een soortgelijk plan op tafel gelegen hetgeen na overleg niet is uitgevoerd. Ze vindt dat niet op voorhand moet worden besloten alles te kappen.

Er is langs de rijksweg veel gemengd bos waar het gevaar van een brand en het overslaan daarvan veel minder is. Dat maakt het, zo vindt de wethouder, niet noodzakelijk in deze gebieden alle naaldbomen te kappen. Er moet, zo vindt ze, worden gekeken wat de risico’s zijn bij het uitbreken van een brand en wat de gevolgen daarvan zijn.

Wethouder Storteboom zegt dat zeventig procent van alle branden een gevolg is van menselijk handelen. Wanneer mensen daarvan bewust worden gemaakt zijn, zo zegt ze, veel branden te voorkomen. Volledige kaalslag wordt door de gemeenten niet als oplossing gezien.

5 REACTIES

  1. Het is een beetje vreemd in dit land… Stikstofbesluit om natuur te sparen, tegelijk bomenkap… Een derde baan zou inderdaad een hoop problemen op de weg oplossen, maar is ook wat dubbel met het oog op het stikstof verhaal…
    En brandgevaar? Hoe vaak is er een compleet stuk bos langs de A28 afgebrand in dertig jaar? Gaan we nu niet ook een beetje heel erg overdrijven?

  2. een dichte begroeide middenberm is voor het verkeer vele malen veiliger rijden. alleen zicht op je eigen rijrichting en geen geloer naar de tegenovergestelde rijbanen.

    • Precies, plaats hier een goed geconstrueerde vangrail langs en je hebt de meest veilige (en mooiste) oplossing. Zo blijft de Veluwe op zijn mooist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here