Nunspeet herdenkt bevrijding

1
1047

NUNSPEET – Wethouder Marije Storteboom heeft woensdagavond, samen met burgemeester Breunis van de Weerd het voorlopige programma onthuld voor Nunspeet Herdenkt. Het gaat om een dynamisch activiteitenoverzicht dat steeds wordt aangevuld zodra een nieuw initiatief definitief gestalte krijgt. Onderdelen die zijn geweest worden dan geschrapt. 

Nunspeet werd 19 april 1945 bevrijd. Een oorlog die veel sporen heeft nagelaten in wat toen nog de gemeente Ermelo was. Na de splitsing in 1972 werd Nunspeet een zelfstandige gemeente. In het programma wordt, zo gaf de wethouder aan, niet alleen de aandacht gelegd op het verleden maar ook op het heden en de toekomst.

Het aantal mensen dat de oorlog heeft meegemaakt wordt steeds minder waardoor het aan de huidige en toekomstige generatie is lering te trekken uit het verleden. Dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

Het programma is uitgewerkt in een werkgroep met deelnemers uit verschillende geledingen en inwoners. De komende maanden wordt van alle betrokkenen nog veel inzet verwacht en zal er nog menig zweetdruppeltje vallen.

Eén van de dingen die te zien is betreft de ontslagbrief van toenmalig burgemeester H.M. Martens die in 1942 ontslag nam omdat hem een opdracht werd verstrekt die hij niet wilde uitvoeren. Maar ook is de proclamatie te zien, uitgesproken 19 april 1945 waarin hij zijn rol als burgemeester weer op zich nam. Dat was mogelijk omdat de Duitsers niet werden gezien als bevoegd gezag en door de bevrijding Martens onmiddellijk weer in zijn ambt kon aantreden.

Er wordt nog gewerkt aan een uitbreiding van het programma. Onder meer zijn er nog ideeën voor een aantal concerten. Ook staat de bevrijdingsloop vanuit Wageningen vermoedelijk weer op het programma. Uit deze plaats wordt het bevrijdingsvuur door onder andere leden van de Loopgroep 2000 naar de vier kernen in de gemeente Nunspeet gebracht.

Tijdens de bijeenkomst in het Nunspeetse gemeentehuis werd door voorzitter Dick van Hemmen van de Stichting Nunspeet uit de Kunst de Nunspeet Menorial Tour overhandigd, een 65 kilometer lange fietstocht langs alle oorlogsmonumenten in de gemeente. Hans de Ruiter bood het programmaboekje voor de Hans Blankenberg Memorial Tour aan die zaterdag wordt verreden.

In oktober staat de herdenking van het Joodse werkkamp De Bruine Enk op de agenda, in november gevolgd door Poppy Day. In maart 2020 opent in het Noord-Veluws Museum de expositie ‘Vermoorde kunst.’ In maart en april zijn er twee toneelstukken in de Veluvine. Voor 17 en 18 april staat de voorstelling ‘Het Gevoel van Vrijheid’ in het programma opgenomen. Het gaat om een spektakelstuk van Sander Klugt, vergelijkbaar met The Passion zoals deze eerder op de Markt werd uitgevoerd.

Ook staat de wandeling naar het Verscholen Dorp in Vierhouten op de agenda waar destijds het initiatief toe is genomen door de Buurtvereniging Hulshorst. Later is de organisatie gegaan naar de Dorpsgemeenschap Vierhouten. De eerste tocht trok destijds rond de tienduizend deelnemers. Op Bevrijdingsdag staan er tevens Vrijheidsmaaltijden in alle kernen op het programma.

Gedurende de gehele periode zijn exposities te zien in de vitrines van het kunstsnoer in Nunspeet, in het Historisch Museum in Elspeet en in hotel De Vossenberg in Vierhouten.

1 REACTIE

  1. Ik zou heel graag wat meer info willen over het Joodse werkkamp de Bruine Enk. Wie zou mij daar wat meer over kunnen vertellen?
    Betsy Weber.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here