Bewust van natuurbrandrisico’s

0
345

Nunspeet – Mensen die wonen of recreëren in of bij natuurgebieden moeten zich bewust zijn van de verhoogde risico’s op natuurbranden in tijden van hitte en langdurige droogte. Door het nemen van enkele eenvoudige maatregelen kunnen mensen zelf het risico verkleinen wanneer een natuurbrand hen bedreigt.  

Dat is de boodschap in een brief van de burgemeester, met een flyer die deze week niet alleen bij recreatieondernemers in de gemeente Nunspeet in de bus valt, maar ook bij iedereen die woont in of nabij een natuurgebied. Het gaat om circa 2.500 adressen.

De zomer van 2018 was lang, heet en droog. Gelukkig is er geen sprake geweest van grote natuurbranden in onze gemeente. Dankzij een alerte brandweer en oplettendheid van iedereen waren de gemelde natuurbranden redelijk snel onder controle. Maar het risico bestaat dat een natuurbrand onbeheersbaar wordt en zich snel verplaatst richting de bewoonde wereld of vakantieparken. En daar moet iedereen zich voldoende van bewust zijn!

Preventietips

In de brief met flyer staan o.a. een aantal preventietips. Voor een recreatieondernemer is het bijvoorbeeld van belang een ontruimingsplan te hebben, zo weinig mogelijk brandbare afscheidingen (zoals coniferen), goed toegankelijke vluchtroutes en natuurlijk voldoende blusmiddelen.  

Voor vakantiegasten is het bijvoorbeeld van belang om de auto niet met hete uitlaat in een berm met hoog en droog gras te parkeren. 

En voor mensen die wonen in of nabij natuurgebieden is het bijvoorbeeld van belang om te zorgen voor een groene zone om hun huis zonder brandbare beplanting en dood hout, geen brandbare materialen op te slaan tegen het huis, dood blad en naalden uit de dakgoot te verwijderen, verfwerk van houtdelen goed te onderhouden en laaghangende takken te snoeien. Natuurbrand klimt omhoog via struiken naar laaghangende takken. En – niet onbelangrijk –  zorg in tijden van droogte voor een tuinslang met voldoende lengte. Hiermee kun je elke beginnende brand door vliegvuur eenvoudig blussen. 

Voor meer tips, zie www.natuurbrandrisico.nl. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here