Gedwongen onderhoud aan monument op terrein Valentijn

4
980

NUNSPEET –  Door de gemeente Nunspeet wordt een handhavingstraject gestart om de eigenaar van een gemeentelijk monument te dwingen noodzakelijk onderhoud te plegen.

Het gaat om de zogenoemde directeursvilla van het voormalig sanatorium Valentijn. Om handhaving is gevraagd door de landelijk werkzame Cuypersstichting. Door hen is aangegeven dat het pand niet wind- en waterdicht dicht is en daarmee de status als monument wordt aangetast.

De gemeente heeft de bevoegdheid op te treden op grond van een artikel in de Erfgoedverordening. Hierin staat dat het verboden is niet het noodzakelijk onderhoud uit te voeren dat voor de instandhouding van een monument noodzakelijk is. Er wordt daarnaast nog een volledige inspectie uitgevoerd omdat niet uitgesloten wordt dat er meer onderdelen van de villa hersteld moeten worden.

Er loopt nog een bezwaar van de stichting tegen het besluit tot het intrekken van de monumentale status van het voormalige, afgebrande sanatorium. Volgens de stichting is door het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders dit besluit onvoldoende gemotiveerd. De Monumentencommissie heeft een bezoek gebracht aan de restanten en is van mening dat de restanten geen voortgezette monumentale status rechtvaardigen.

Bezwaar en advies worden meegewogen door de onafhankelijke commissie bezwaarschriften dat advies moet uitbrengen als het gaat om de bezwaren van de Cuypersstichting.

De architect van de villa is niet bekend. Het bureau Van Nieukerken maakte in 1905 een ontwerp voor een sanatorium bij Nunspeet maar het is nooit duidelijk geworden of dit voor Erica was. De bouw wijkt sterk af van het ontwerp. Villa en sanatorium vertonen wel een grote gelijkenis in architectuur en zijn gebouwd in overgangsstijl.

De villa heeft twee bouwlagen. De indeling van het interieur is vrij oorspronkelijk. Er liggen nog oude terrazzovloeren in en in de hal zijn handgeschilderde wandtegels met decoratie in Jugendstil aangebracht.

Het terrein waarop het voormalig sanatorium en de directeursvilla staan is door burgemeester Breunis van de Weerd gesloten na een drugsvondst. Betreden van het terrein is dan ook verboden.

4 REACTIES

 1. Directeurswoning ? ik weet niet beter of de tuinman ( Bart Landolt) woonde daar (jaren geleden uiteraard) en v.d Linde ( de directeur) woonde aan de plesmanlaan t.o. de houthandel.

 2. Als de gemeente Nunspeet in 2003 na de sluiting van Valentijn / sanatorium Erica meteen volgens de bevoegdheid van het artikel in de erfgoedverordening zou hebben gehandeld was het nooit zover gekomen. Het sanatorium was waarschijnlijk nog intact geweest en de Kraaienhorst (directiewoning) was niet zo vernield geweest. Jammer dat oud wethouder A.T. vd Pol zich wel sterk heeft gemaakt voor plaatsing op de monumentenlijst van het complex maar de gemeente later niet heeft doorgepakt en heeft gehandhaafd met de erfgoedverordening. Hier kunnen de Nunspeetse heren bekend van de grote opknapbeurten van monumenten vast niets meer mee.

 3. Villa Kraaienhorst is in het verleden een zustershuis geweest, dus het is niet de directeurs woning.
  Hoe eerder het een bestemming krijgt hoe beter.
  Wellicht kan de gemeente Villa Kraaienhorst aankopen van de huidige eigenaar.
  De rest van de gronden terug geven aan de natuur.
  Met vr. gr Petra

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here