Openingshandeling Retentiegebied Molenbeek

0
1008

Nunspeet is weer een ecologische verbindingszone rijker.

Het retentiegebied achter de nieuwe Nunspeetse woonwijk Molenbeek is inmiddels een gewaardeerde plek om te wandelen en ‘natuurlijk’ te spelen. Vandaag opende wethouder Jaap Groothuis symbolisch het gereedkomen van het retentiegebied met de natuurlijke speelvoorziening door het onthullen van een informatiebord.

Het doel van dit retentiegebied Molenbeek is een mooie groene uitstraling, verbetering van de biodiversiteit, tijdelijke opvang van hemelwater en een aantrekkelijke natuurlijke speelvoorziening voor de kinderen. En dat alles fraai passend in het aanwezige landschap.

Speeleilanden
In het speelgebied zijn vier terpen opgeworpen, die dienst doen als speeleilanden. De terpen verwijzen naar de geschiedenis van de voormalige Zuiderzee. Veel boerderijen in onze omgeving zijn gebouwd op verhoogde stukken grond ter bescherming van het tijdelijke opkomende water in die tijd. Vanuit de woonwijk zijn in periodes van ‘hoog water’ de speeleilanden bereiken via ‘stepping stones’. Ter opluistering en met verwijzing naar het oude gebied zijn een aantal houtsculpturen van dieren geplaatst.

Viskotter
Ook is er met een knipoog een verbinding gemaakt met de naastgelegen manege, door op één van de terpen een paard te carven met drie zadels. Een scheepswrak herinnert ons aan de oude viskotter die ooit vergaan is op de toenmalige Zuiderzee. Het speelhuisje symboliseert de oude kajuit die is losgeslagen van de verderop geplaatste romp.

Natuur
De aangebrachte randbeplantingen zijn specifiek samengesteld zodat ze met name voor insecten, bijen, en vlinders een aantrekkelijke plek zijn, en zeker ook voor het vogelleven bij deze nieuwe woon- en speelomgeving. Bij de inrichting is rekening gehouden met de verplichte natuurcompensatie van de steenuilen- en vleermuizenpopulatie in deze omgeving.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here